CHP, Ankara İçin 4 Kez Anket Yaptırdı - Son Dakika
Güncel

CHP, Ankara İçin 4 Kez Anket Yaptırdı

CHP, Ankara İçin 4 Kez Anket Yaptırdı

Ankara adayı konusunda ince eleyip sık dokuyan CHP'de anketlerde Cengiz Topel Yıldırım ismi ön plana çıktı.

01.12.2013 15:54  Güncelleme: 18:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP, 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için, özellikle büyükşehirlerde aday belirleme çalışmalarını hızlandırdı. AK Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i yeniden aday göstermesinin ardından, gözler CHP'nin Ankara adayına çevrildi. Yerel Yönetimler Komisyonu çalışmalarına devam ederken, Genel Merkezin bugüne kadar Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayını belirlemek için dört kez anket yaptırdığı belirtildi.

ANKET 4 ADAYI KAPSADI

CHP kulislerine göre, Ankara'da dört aday arasında yapılan ankette yer alan isimler ise Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankaragücü eski Başkanı Cengiz Topel Yıldırım ile eski DTP müsteşarı İlhan Kesici olarak belirlendi. Ankete Ayaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç ile A.Ü. SFB Dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe dahil edilmedi.

MUHARREM İNCE ANKARA'YI İSTİYOR

Ankara adayı için CHP'de bazı milletvekillerinin, Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin aday olmasını istediği kulislerde konuşuluyor. İnce'nin adı daha önce İstanbul ve Bursa içinde geçmişti. Mustafa Sarıgül'ün CHP'ye üyeliğinin kabul edilmesiyle İstanbul İnce için gündemden düşerken, Bursa'da bir yerel gazete Bursa milletvekillerine dayanarak İnce'nin bu kentten aday olacağını yazdı. Ancak İnce, Bursa'yı düşünmediğini açıkladı. Bursalı milletvekillerinin bu talebini de geri çeviren İnce'nin, Genel Merkezden adaylık teklifi beklediği konuşuluyor. Ancak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere bazı Genel Başkan Yardımcılarının İnce'nin adaylığına sıcak bakmadığı biliniyor.

Aday adaylığını açıklayan isimler arasında ise Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve eski Ankaragücü Kulübü Başkanı Cengiz Topel Yıldırım bulunuyor.

YILDIRIM ANKETLERDE ÖNDE

Bu arada "Ankara gücünü buldu" sloganı ile yola çıkan Ankaragücü'nün eski başkanı Cengiz Topel Yıldırım da, Genel Merkezin yaptığı anketlerden önde çıkıyor. Ankara'nın ve örgütlerin desteğini de alan Yıldırım için ilçelerde de anket yapılıyor. Mamak ve Etimesgut'ta yapılan anketlerde de Yıldırım, AK Parti'nin adayı Melih Gökçek'ten önce çıkması dikkat çekiyor. Ankara genelindeki anketlerde de Cengiz Topel Yıldırım'ı tercih eden seçmenlerin oranı yüzde 33 belirlenirken, Melih Gökçek'i tercih eden seçmenlerin oranı da yüzde 40.1 olarak saptandı. Mamak'ta ise Cengiz Topel Yıldırım'ı tercih edenlerin oranı ise yüzde 40 olarak belirlendi. Melih Gökçek ise bu ilçede yüzde 34 oranında kaldı. Anketlere göre, güçlü aday olarak öne çıkan Yıldırım'ın aday ilan edilmesi halinde Ankara'da seçimin sadece "CHP ile AK Parti arasında geçeceği" değerlendirmeleri de yapılıyor. MHP'nin düşük profilli aday göstermesinin de Melih Gökçek'e karşı Ankara yarışında Cengiz Topel Yıldırım'ı açık ara ipe göğüsleyeceği tahmininde bulunuluyor.

NAZLIAKA İLÇELERDE ZAYIF, KESİCİ SONLARDA

Anketlere göre, Ankara için aday adaylığını açıklayan Aylin Nazlıaka'nın da Ankara'da seçim bölgesi olan 1. Bölgede tanınırlılığının yüksek, 2. Bölgede ise zayıf kaldığı saptandı. Ankara'da örgüt ve Genel Merkezin de adaylığına soğuk baktığı Aylin Nazlıaka'nın ilçelerde zayıf kalması, adaylık şansını azaltıyor. Nazlıaka'nın anketlerdeki oranının partinin oyunun altında çıkması da, Nazlıaka'ya tanınan şansı zayıflatıyor.

KESİCİ'DE ANKETLER DE YER ALDI

Bir dönem DTP'de müsteşarlık yapan ve Demirel ailesinin damadı olan İlhan Kesici ise CHP'den aday olmayacağını açıklamasına karşın anketlerde ismi yer aldı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Başkanlığı'na seçilmesinin ardından partiden istifa eden Kesici anketlerde son sıralarda yer aldı. Ankara il örgütünün desteklemediği Kesici'nin adaylık sansı sıfır noktasında değerlendiriliyor.

PROF. DR. KARATEPE: "YARIŞA GİRMEKTE FAYDA VAR"

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe de Başkent için konuşulan isimler arasında yer alıyor. Anketlerde öne çıkmayan Karatepe'nin istifa edip etmeyeceği de belirsizliğini koruyor. Yerel seçimlerde aday olmak isteyen kamu görevlilerinin ise bugün en geç saat 17.00'ye kadar görevlerinden istifa etmeleri gerekiyor. Karatepe de, "Bu yarışa girmekte yarar var. Ankara'ya katkı sağlayacağımı düşünüyorum. Dolayısıyla bunun dışında kalmamak lazım" diyerek istifa mesajı verdi. Ancak Genel Merkezin Karatepe'ye adaylığı için "garanti" vermediği, ana belirleyicinin anket sonuçlarının olacağı kaydedildi.

300 ADAY DAHA PM'NİN ONAYINA SUNULACAK

CHP Parti Meclisi'nin (PM) ise olağan takviminden önce, 15 Aralık Pazar günü Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanması planlanıyor.

Yerel Yönetimler Komisyonu'nun çalışmaları ve yapılan eğilim yoklamalarıyla belirlenen adayların PM'nin onayına sunulacağı toplantıda, il, ilçe, belde olmak üzere 300 adayın daha PM'de görüşülmesi bekleniyor. CHP, 3 Kasım'da yapılan PM toplantısında 295 adayını netleştirmişti. Aday belirleme çalışmaları için 13 ile "özel ekip" gönderen Genel Merkez'in, bugüne kadar 200'e yakın anket çalışması yaptırdığı öğrenildi. Bu hafta sonu da İstanbul'da 17 ilçe olmak üzere, 23 seçim bölgesinde eğilim yoklaması yapan Genel Merkez'in toplamda 100'ü aşkın bölgede sandık kurduğu kaydedildi. Genel Merkezin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için yaptırdığı anket sonuçlarını da 15 Aralık'taki PM'de üyelerin bilgisine sunması bekleniyor.
 

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP, Ankara İçin 4 Kez Anket Yaptırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi
    07:37 Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi

    Bitlis'te iki gündür süren yoğun yağışlar, Bitlis-Baykan kara yolunda heyelanın yaşanmasına sebep oldu. Heyelan esnasında yoldan geçen bir otomobil, toprak ve kaya parçalarının altında kalmaktan son anda kurtuldu. Karayolları ekipleri ve AFAD, temizlik çalışmalarına başladı.

  • Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu
    07:23 Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu

    Urla Fenerbahçeliler Derneği, 'Haydi Sinemaya' adlı proje kapsamında 750 öğrenciye General Harrington Kupası'nı anlatan 'Zaferin Rengi' filmi izletti. Proje, Urla'daki okulların yanı sıra depremzede çocukları da kapsadı.

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.


Advertisement