CHP'de Cumhurbaşkanı Adaylığı Tartışmaları - Son Dakika
Politika

CHP'de Cumhurbaşkanı Adaylığı Tartışmaları

CHP'li Batum:"Umarım bu bireysel tercihleri ve muhafazakar kitle ile tarihsel uzlaşma istekleri, CHP tabanında kalıcı hasarlara yol açmaz ve ayrıca başka adaya tahammül edememek de katılımın düşmesine ve rakibin ilk turda seçilmesine neden olmaz"

02.07.2014 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanlığı için Ekmeleddin İhsanoğlu'nu çatı aday göstermesi konusunda,  "Umarım bu bireysel tercihleri ve muhafazakar kitle ile tarihsel uzlaşma istekleri, CHP tabanında kalıcı hasarlara yol açmaz ve ayrıca başka adaya tahammül edememek de katılımın düşmesine ve rakibin ilk turda seçilmesine neden olmaz" görüşünü savundu.

Batum, yaptığı yazılı açıklamada, CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoglu'nu kabul etmediğini ve imza vermeyi uygun görmediğini belirterek, aday ile ilgili kararın demokratik kurallar çerçevesinde alınmadığını, katılımcılık sağlanmadığını, şeffaflık ilkesinden uzaklaşıldığını kaydetti.

Birilerine "sorulur gibi yapılıp  hiç kimsenin önermediği bir ismi açıklamanın, sorulur gibi yapılan insanlara büyük haksızlık olduğunu" kaydeden Batum, "Tarihimizin halk tarafından seçilecek ilk cumhurbaşkanı adayımızı televizyonlardan öğrenmemeliydik. Atatürk'ün kurduğu, 90 yıllık CHP'mizin, Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinden farklı olması gerekli değil miydi? Hatta zorunlu değil miydi?" dedi.

Adayın da sorunlu olduğunu ileri süren Batum, "Cumhuriyete sahip çıkan birini seçtiremeyiz. Gelin başka bir siyasal İslamcıyı aday gösterelim. Ondan da bir laik, bir Cumhuriyetçi yaratırız. Parti disiplini bahanesiyle de kabul ettiririz" şeklinde düşünüldüğünü savundu.  "Yani teslim olduk, girdiğimiz kabın şeklini alacağım derken o kaba hapsoluverdik. Oysa hapsolmamamız gerekiyordu" ifadesini kullanan Batum, CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan'ı aday göstermelerinin bireysel  kararları olduğunu anlattı.

Batum, "İhsanoğlu'nu belirleyen Genel Başkanımıza ve ona imza veren arkadaşlarımıza da hayırlı olsun dileklerimi  iletiyorum. Ama umarım bu bireysel tercihleri ve muhafazakar kitle ile tarihsel uzlaşma istekleri, CHP tabanında kalıcı hasarlara yol açmaz ve ayrıca başka adaya tahammül edememek de katılımın düşmesine ve rakibin ilk turda seçilmesine neden olmaz"  görüşünü ifade etti.

Seçimin iki turlu olduğuna işaret eden Batum, partilerin ayrı ayrı adaylarla birinci tura katılmaları, ancak birinci turda belirlenen adayların ikinci turda diğer partilerin de destekleyebileceği isimler arasından seçilmesinin sağlanabileceğini savundu.

Çağdaş, laik demokratik değerleri benimseyen, Atatürk milliyetçisi, cumhuriyet kazanımlarını kollayan ve cumhurbaşkanlığı yeminine sadık kalacak bir başka aday için ön mutabakat sağlanabileceğini, aynı şekilde MHP tarafından önerilecek adayın da ikinci tura kalması halinde CHP tarafından desteklenebilecek bir aday olmasının istenebileceğini belirten Batum, "Hem ilk tura, hem de ikinci tura CHP seçmenlerinin koşa koşa, Cumhuriyet mitinglerine gider gibi şevkle, heyecanla gitmeleri sağlanmaz mıydı?  Acaba halka ve CHP seçmenine, seçenek sunmaktan korkuldu mu ya da Türkiye'yi dışarıdan yönetmeye hevesli birileri, her daim ileri sürdükleri 'iki buçuk partili sistem' doğrultusunda sadece üç aday çıksın istemiş olabilirler mi? Bu açık ve net gerçeği hala anlamamış gibi davrananlara ve halen 'ama partiyi bölmeyin' ya da 'ama başka bir CHP'li ne kadar oy alacak ki' diye soranlara Allah selamet versin demekten başka diyeceğim de yok" görüşünü kaydetti. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'de Cumhurbaşkanı Adaylığı Tartışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement