CHP'den 'Ataköy Yarımadası' Protestosu - Son Dakika
Güncel

CHP'den 'Ataköy Yarımadası' Protestosu

CHP\'den \'Ataköy Yarımadası\' Protestosu

* CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, "Katlarda rant, yatlarda rant. Ama mutlaka rant. Bir rant ekonomisi Türkiye'ye egemen kılınmıştır.

05.06.2015 14:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

* CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın,

"Katlarda rant, yatlarda rant. Ama mutlaka rant. Bir rant ekonomisi Türkiye'ye egemen kılınmıştır. Deniz dolduruluyor, üzerine yeni yapılar yapılıyor"

"Bakırköy Belediyemiz buraya ruhsat vermiş değildir. Ruhsat vermesi de söz konusu değildir. Bakırköy belediyemizden zaten bir ruhsat talebi de olmamıştır. Olan şey, ilgili bakanlıkların ve çeşitli kamu kuruluşlarının yapmış olduğu işlemlerin halihazır haritalarda gösterilebilmesi için tescil edilmesidir"

Haber: Özgür ALTUNCU/ Kamera: İdris TİFTİKÇİ - İstanbul DHA

CHP'liler Ataköy sahilinde deniz doldurularak yapılan "Mega Yat" projesini protesto etti.

Yaklaşık 200 partili, Ataköy sahilinde toplandı. CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın ile aralarında Bihlun Tamaylıgil ve Dursun Çiçek'in de bulunduğu CHP İstanbul Milletvekili adayları ve Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu da eyleme katıldı

RANT ARAYIŞI

Karadaki rant arayışlarının tıkandığını, deniz doldurularak rant arayışlarına başlandığını söyleyen CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, "Katlarda rant, yatlarda rant. Ama mutlaka rant. Bir rant ekonomisi Türkiye'ye egemen kılınmıştır. Deniz dolduruluyor, üzerine yeni yapılar yapılıyor. Bir süre sonra o yetmiyor. Denizin yeniden doldurulması gerekiyor. Yeni yapılar onun üzerine inşa ediliyor. ve sarmal bu şekilde sürüp gidiyor" dedi.

RUHSAT TALEBİ OLMADI

Eylem yaptıkları yerin deniz dolgu alanı olduğunu hatırlatan Murat Karayalçın, "Şimdi bu yetmiyor. Bir 600 metre daha doldurulacak. Bir süre sonra onu da yeterli bulmayacaklar. Daha da ileri taşıyacaklar. Bu kabul edilemez,. Bu proje doğru bir proje değildir. Bakırköy Belediyemiz buraya ruhsat vermiş değildir. Ruhsat vermesi de söz konusu değildir. Bakırköy belediyemizden zaten bir ruhsat talebi de olmamıştır. Olan şey, ilgili bakanlıkların ve çeşitli kamu kuruluşlarının yapmış olduğu işlemlerin halihazır haritalarda gösterilebilmesi için tescil edilmesidir" diye konuştu.

PROTESTO YETMEZ, DİRENMEK GEREKİR

"Bu projeyi protesto etmemiz yetmez. Bunlara karşı direnebilmemiz gerekmektedir" diyen Karayalçın, "Milletvekili adaylarımız burada. Bu direncin en önemli adımı 7 Haziran seçimlerinde atılmalıdır. CHP insan hakları kavramının yanına bir de doğa hakkı kavramını getirmektedir" ifadesini kullandı.

BAKIRKÖY BELEDİYE BAŞKANI: RUHSAT VERMEDİK

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu da konunun iki başlıklı olduğunu söyleyerek,"Konunun birisi marina yat limanı yapılacağı ve bununla ilgili dolgu alanı yapılacağıyla ilgili bir konu. Diğer ikinci konu, üst alanda yapı ruhsat izinleriyle ilgili. Birinci konu dört tane bakanlığın, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın yasal süreci ve onayıyla ilave olarak 18 tane kurumun yasal onayıyla birlikte oluşmuş bir süreçtir. Bununla ilgili olarak Bakırköy Belediyesi'nin bir ruhsat izni yoktur. Bütün bunları kayıt altına almış ve tescillemiştir. Ücret de buradaki hafriyat ve tescille ilgili bir ücrettir. Ama ifade edildiği gibi üst yapıda kendilerinin de söylediği gibi kongre merkezleri, oteller, AVM'ler gibi hiç görmediğimiz ve bilmediğimiz üst yapı inşaat ruhsatlarıyla ilgili olarak bizim bir bilgimiz yok, bize yapılan bir başvuru yok. Bizim de verdiğimiz bir ruhsat yok. Konu iki konu. İkisi birbirinden ayrı konu"diye konuştu.

KARA KALMADI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına eyleme katılan Süleyman Solmaz da, " Rant üzerinden elde edilen yağma ve talan üzerinde ayak basacağımız kara kalmayacak noktaya geldi. Bunun karşılığında yöneticiler bu yağma düzenini devam ettirmek için denizleri doldurmaya başladılar" dedi.

FİRMADAN BASIN TOPLANTISI

Bu arada projeyle ilgili basın toplantısı düzenleyen DATİ Yatırım Holding A.Ş'nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, " Etrafı duvarlarla çevrili bir site yapmıyoruz. Bakırköy ilçesinin bir parçası olan bir semt kurguluyoruz. Bunu da tüm kurallara uyarak yapıyoruz. Sadece Türkiye değil dünya ölçeğinde ses getirecek bir proje olduğunu düşünüyoruz. Bakırköy'ün ve İstanbul'un değerine de ciddi bir değer katacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Kıran, proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınıncaya kadar gerekli görüş ve onayların alındığını belirttiği kurumları ise şöyle sıraladı:

"Denizcilik Müsteşarlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Bakırköy Belediye Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Planlama ve Stratejik Çevresel Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, Çevre Envanteri Dairesi Başkanlığı."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP'den 'Ataköy Yarımadası' Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.


Advertisement