CHP'den Çayırhan-B Termik Santrali İçin Araştırma İstemi - Son Dakika
Politika

CHP'den Çayırhan-B Termik Santrali İçin Araştırma İstemi

CHP\'den Çayırhan-B Termik Santrali İçin Araştırma İstemi

CHP, Çayırhan-B Termik Santrali'nin doğaya vereceği zararın ve özelleştirilme sürecinin Meclis tarafından araştırılmasını istedi.

15.02.2017 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP, Çayırhan-B Termik Santrali'nin doğaya vereceği zararın ve özelleştirilme sürecinin Meclis tarafından araştırılmasını istedi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Ankara'nın Nallıhan ilçesi sınırlarında Sarıyar Baraj Gölü havzasında yer alan, 200'ü aşkın kuş türüne ev sahipliği yapan Davutoğlan Kuş Cenneti'nin, zengin biyolojik çeşitlilik nedeniyle, önemli Kuş ve Doğa Alanı olarak tanımlandığı anımsatıldı.

Gerekçede, sahanın, ayrıca Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme (Ramsar Sözleşmesi) kapsamında, Türkiye'nin uluslararası öneme sahip sulak alanları listesinde Sarıyar Barajı Sulak Alanı sınırları içerisinde bulunduğu belirtildi.

Bu bölgede faaliyet gösteren 620 MW kurulu güce sahip Çayırhan Termik Santrali'nin, 1978'den bu yana elektrik ürettiğine, 2000 yılında özel sektöre devredilen ilk termik santral olduğuna işaret edilen gerekçede, şu bilgilere yer verildi:

"Çayırhan Termik Santrali'nde yılda 1,6 milyon ton kömür yakılmaktadır. 40 yaşına merdiven dayayan, bölgenin suyunu ve toprağını ağır metallerle dolduran bu santralden nasıl kurtulacağımızı konuşmamız gerekirken, santrale 5 kilometre, kuş cennetine ise 1650 metre mesafede 720 MW kurulu güce sahip olacak Çayırhan B termik santrali yapılması planlanmaktadır. 277 bin dekar tarım arazisinin ortasına ve korunması gereken kuş cennetinin kenarına bir tane daha kömürlü elektrik santrali yapılması ve burada üretilen elektriğin daha pahalıya alınarak vatandaşa ödetilmesi için çalışmalar son aşamaya gelmiştir. Santralin baca filtreleri, en iyi ihtimalle yüzde 99 tutsa bile yılda 10 bin ton külün çevreye yayılması engellenemeyecektir. Çayırhan-B Termik Santrali'nin doğaya vereceği zararların ve özelleştirilme sürecinin araştırılması ve alınacak tedbirlerin Meclisimizce tespiti amacıyla bir Meclis Araştırması açılması yerinde olacaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'den Çayırhan-B Termik Santrali İçin Araştırma İstemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement