CHP'den Cumhurbaşkanlığına Örtülü Ödeneğin Kaldırılması İçin Kanun Teklifi - Son Dakika
Politika

CHP'den Cumhurbaşkanlığına Örtülü Ödeneğin Kaldırılması İçin Kanun Teklifi

CHP'den Cumhurbaşkanlığı makamına tanınan örtülü ödenek uygulamasının kaldırılması için kanun teklifi hazırlandı.

25.08.2015 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP'den Cumhurbaşkanlığı makamına tanınan örtülü ödenek uygulamasının kaldırılması için kanun teklifi hazırlandı.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin imzasını taşıyan teklif, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklifin gerekçesinde, Anayasa'nın 104. maddesinin, Cumhurbaşkanlığı makamının, sistem içindeki yerini ve görevlerini açıkça belirttiği anımsatılarak, "Cumhurbaşkanlığı makamı yürütmenin başı olmakla birlikte yine Anayasa'nın belirlediği biçimde yürütmenin sorumlusu değildir" ifadesine yer verildi.

5018 sayılı Kamu Mali ve Kontrol Kanununun 24. maddesinde yapılan değişiklikle Cumhurbaşkanlığı makamına da örtülü ödenek kullanımının yolunun açıldığı hatırlatılan gerekçede, "Cumhurbaşkanlığı makamının örtülü ödenek kullanması, Cumhurbaşkanlığı makamının temsil göreviyle bağdaşmamaktadır. Çünkü örtülü ödenek kullanımı Cumhurbaşkanlığı makamının Anayasa'mız tarafından belirlenmiş görevleri için gerekli bir uygulama değildir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Örtülü ödenek harcamalarının, hükümetin izlediği politikalarla yakından ilgili olduğu kaydedilen teklifin gerekçesinde, "Oysa Cumhurbaşkanlığı makamı, Türkiye'nin izleyeceği güncel politikaları belirleyen ve bunlarla ilgili çözüm üreten, uygulamalarda bulunan bir makam değildir" görüşü dile getirildi. Bunun, Cumhurbaşkanlığı makamının devleti temsil göreviyle bağdaşır bir uygulama olmadığı iddia edilerek, bu uygulamanın kaldırılmasının anayasal sistemin daha sağlıklı işlemesi için acil bir görev olduğu savunuldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'den Cumhurbaşkanlığına Örtülü Ödeneğin Kaldırılması İçin Kanun Teklifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement