CHP'den Davutoğlu'nun 'Hodri Meydan' Çağrısına Yanıt - Son Dakika
Politika

CHP'den Davutoğlu'nun 'Hodri Meydan' Çağrısına Yanıt

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıklar kaldırılsın.

17.03.2016 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıklar kaldırılsın. Anayasanın 83. maddesi bu çerçevede düzenlensin. Sayın Başbakan akşama kadar süre vermiş bize. Yine de akşama kadar beklemiyoruz. Beklememe sebebimiz, Sayın Başbakan akşama kadar muhtemel görüşmeler sonucunda ya da talimatlar sonucunda kararından dönebilir, söylediği sözden dönebilir, dönmek zorunda kalabilir. O yüzden Sayın Başbakan akşama kadar söylediği sözden dönmesin diye bugünden cevabımızı hemen vermeyi yararlı görüyoruz" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda CHP'ye 'hodri meydan' çağrısına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Tezcan, "Bugün Sayın Başbakan Brüksel'e gitmeden önce bir açıklama yapmış. Kendince de bir çağrı yapmış. Burada milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilgili '506 dosyada dokunulmazlıkları gelin kaldıralım' diye. Yine kendince akşama kadar bize süre vermiş muhalefet partilerine ne diyorsunuz diye. Öncelikle Sayın Başbakanının hodri meydanını anlamak mümkün değil. Bir başkasının önerisi üzerinden hodri meydan demeyi anlamlandıramıyoruz. Dokunulmazlıklarla ilgili bugüne kadar bizim ne söylediğimizi bütün kamuoyu biliyor. Sağır sultan bile duydu. Demek ki Sayın Başbakan duymamış. Kendince hodri meydan kabadayılığı içerisine girmiş. Sayın Davutoğlu'na sesleniyoruz. CHP bugüne kadar hiçbir zaman hiçbir CHP'li milletvekili dokunulmazlık zırhı koruması ya da elbisesi altında siyaset yapmadı" diye konuştu.

"KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞI HARİÇ BÜTÜN DOKUNULMAZLIKLAR KALDIRILSIN"

"Kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıklar kaldırılsın" ifadesini kullanan Tezcan, "Anayasanın 83. maddesi bu çerçevede düzenlensin. Anayasanın 83. maddesi düzenleninceye kadar da bugün parlamentoda dokunulmazlık konusunda hangi dosyalar varsa kürsü dokunulmazlığı hariç bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılsın. Bu başından bu yana CHP'nin söylediği söz takındığı tutumdur. AK Parti çeşitli dönemlerde dokunulmazlık konusunu bir şantaj meselesi yaparak parlamento gündemine getirdiği her zaman CHP'nin tutumu net olarak bu doğrultuda olmuştur. Arşivlere baktığında Sayın Başbakan bunları görebilir. Son dokunulmazlık tartışmalarında da Sayın Genel Başkanımız net olarak kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiğini söylemiştir. Bu bizim teklifimizdir. Bu bizim yöntemimiz ve önerimizdir. Demek ki Sayın Başbakan şuanda bu noktaya doğru yaklaşıyor. Ne kadar bu noktada onu bilemiyoruz. Çünkü geçici madde önerisi gibi bazı öneriler getirmiş. Bunu zannediyorum açacaktır. Milletvekili dokunulmazlığı milletvekilinin siyaset yapma hakkının güvencesidir. Milletvekili dokunulmazlığı milletvekilinin hırsızlık yapma hakkının güvencesi değildir. Yolsuzluk yapma hakkının güvencesi değildir. Terör örgütüne destek olma hakkının güvencesi değildir. Bu yüzden Sayın Başbakana diyoruz ki, biz bütün dokunulmazlıkları kürsü dokunulmazlığı hariç sayıya vurmadan, sayı hesabı yapmadan milletvekillinin kürsüde söylediği, parlamentoda söylediği ve bunu dışarıda tekrar ettiği sözler hariç, milletvekili sorumsuzluğu kapsamına giren sözler hariç bütün suç istinatlarıyla ilgili yargılanabilmesini, dokunulmazlığının olmamasını savunuyoruz. Bu noktada aynı hattayız" dedi.

"UMARIM BELİRLİ YERLERDEN GELECEK MUHTEMEL TALİMATLARLA KARARINI, NİYETİNİ DEĞİŞTİRMEZ"

Tezcan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Başbakanın bu teklifi umut ederim bizim söylediğimiz hattadır. Yarın bu söylediklerini Brüksel dönüşünde tevil etme, değiştirme ya da çark etmek zorunda kalmaz umarım. Umarım belirli yerlerden gelecek muhtemel talimatlarla kararını, niyetini değiştirmez. Ben şöyle demek istemiştim demez. Bu sevindirici bir gelişmedir. CHP'nin önerisinin kabul edilecek olması artık yolsuzluk yapma ayrıcalığının bir milletvekili ayrıcalığı olmayacağının da ortaya çıkması demektir. Bütün yolsuzluk dosyaları görüşülür. Teröre destek verenler varsa onların dosyaları da görüşülür. Ne kadar suç işlemeye ilişkin iddia varsa milletvekili yargı önünde hesabını verir. Sayın Başbakan akşama kadar süre vermiş bize. Akşama kadar süre vermesine gerek yok. Bizim bu tutumumuz daha önceden nettir. Kamuoyuyla paylaşılmıştır. Yine de akşama kadar beklemiyoruz. Beklememe sebebimiz, Sayın Başbakan akşama kadar muhtemel görüşmeler sonucunda ya da talimatlar sonucunda kararından dönebilir, söylediği sözden dönebilir, dönmek zorunda kalabilir. O yüzden Sayın Başbakan akşama kadar söylediği sözden dönmesin diye bugünden cevabımızı hemen vermeyi yararlı görüyoruz. Dokunulmazlıklar hiçbir şekilde şantaj konusu yapılamaz. Milletvekilinin siyaset yapma hakkını güvence altında alan sorumsuzluk kurumu vardır. Milletvekilli sorumsuzluğu çerçevesinde siyaset yapma hakkı güvence altına alınır. Bunun dışında milletvekilinin suç işleme özgürlüğü yoktur. Vatandaş neyse milletvekili de öyle olacaktır. CHP'nin önerilerini bundan sonra da Sayın Başbakan dinlemeye devam eder ve böyle bir alışkanlık edinirse Türkiye'nin geleceği daha iyi, hayırlı bir noktaya doğru gider diye düşünüyorum. 506 dosyanın şuanda anayasa karma komisyonunun önündeki dosya sayısı mıdır değil midir daha bu konuda net açıklamalar yapmadılar. Bizim buradaki tutumuz çok net. 506 olur, 606 olur, 806 olur. Sayılarla rakamlarla meşgul değiliz. Meşgul olduğumuz tek bir nokta vardır milletvekilinin kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dosyalar gelir incelenir ve bu çerçevede dokunulmazlıkların kaldırılması sağlanır."

"BİZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞBAKANLIK KURUMUNUN BU KADAR HİLE YAPABİLECEĞİNİ DÜŞÜNMEK İSTEMİYORUZ"

Dokunulmazlıklar kaldırılırken AK Parti kanadından bazı isimlerin koruma altına alınmış olup olmayacağı sorusuna Tezcan, "Biz Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık kurumunun bu kadar hile yapabileceğini düşünmek istemiyoruz. Böyle bir hilenin peşindeler ise bu gizli kalmaz çıkar. Başbakan böyle bir açıklama yapıyorsa elindeki bütün dokunulmazlık dosyalarının fezlekelerin derhal Meclis'e gönderilmesi lazım. Onun için sayıyla meşgul değiliz. Bu sayıyla ilgili ifadeyi sadece şuanda elinde olduğu bir rakam olarak anlamak istiyoruz. Böyledir değildir, önümüzdeki süreçte buna bakacağız. Ama buradaki tutumumuz çok net. Hiç sulandırmaya, dolaştırmaya, farklı yorum çıkarmaya gerek yok. Kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlık dosyalarını getirin kaldıralım. Ne bakanlıkta, ne Başbakanlıkta ne de komisyonun önünde beklesin. TBMM milletvekilliği makamı kimseyi koruma makamı değildir. Suçu gizleme makamı değildir. Sorunun köklü çözümü anayasanın dokunulmazlıklara ilişkin maddesinin toptan değişmesiyle ilgilidir. Bu bir anayasa değişikliğini gerektirecek durumdur. Orada kürsü dokunulmazlığı milletvekilinin özgürce siyaset yapma hakkını güvence altına alan, onun dışında suç işleme özgürlüğünü doğurabilecek bütün ayrıcalıkları ortadan kaldıran bir yeni düzenlemenin yapılması gerekir. Suç işleme ayrıcalığını kabul etmiyoruz" açıklamasında bulundu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP'den Davutoğlu'nun 'Hodri Meydan' Çağrısına Yanıt - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement