CHP'den Kocaeli Bölgesi Sanayi Sektörü İnceleme Raporu - Son Dakika
Politika

CHP'den Kocaeli Bölgesi Sanayi Sektörü İnceleme Raporu

CHP\'den Kocaeli Bölgesi Sanayi Sektörü İnceleme Raporu

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kocaeli sanayisinde kullanılan ham maddenin çoğunun Çin'den geldiğini, Korona virüsü nedeniyle ham madde sıkıntısı yaşanabileceğini belirtti.

12.02.2020 15:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kocaeli sanayisinde kullanılan ham maddenin çoğunun Çin'den geldiğini, Korona virüsü nedeniyle ham madde sıkıntısı yaşanabileceğini belirtti.

Tarhan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, CHP Grup yönetiminin oluşturduğu ekonomi heyeti olarak Kocaeli'nin Çayırova, Dilovası ile Gebze ilçelerinde kapanan fabrikaların sahipleri, çalışanları, işçi ve işveren örgütleriyle görüştüklerini söyledi.

İncelemelerin ardından "Kocaeli Bölgesi Sanayi Sektörü İnceleme Raporu" hazırladıklarını bildiren Tarhan, Kocaeli'ndeki 13 organize sanayi bölgesinin (OSB) 9'una Gebze, Darıca ve Çayırova'nın ev sahipliği yaptığını ifade etti.

Bölgeye ilişkin tespit ettikleri sorunlar ve çözüm önerilerini paylaşan Tarhan, Kocaeli, Bursa ve Gebze'de birçok fabrika olmasına rağmen bunlardan alınan vergilerin İstanbul'a gittiğini dile getirdi.

Bölgedeki 21 meslek okulundan 6'sının kapandığını dile getiren Tarhan, "Çok ciddi bir kalifiye ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bir yandan işsizlik ciddi bir sorunken diğer yandan nitelikli iş gücüne ulaşmakta sorun yaşanıyor." dedi.

Bölge sanayisinde kullanılan ham maddenin çoğunun Çin'den geldiğine işaret eden Tarhan, Korona virüsü nedeniyle gelecek süreçte ham madde sıkıntısı yaşanabileceğini, bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Kentte 10 liman bulunduğunu ancak OSB'lerde liman bağlantısı sağlayacak raylı sistem bulunmadığına dikkati çeken Tarhan, "Gelecek dönemde özellikle otomotiv sektöründe yine kapanma ve taşınmaların yaşanacağı görünüyor. Bankalar, bilançosu bozulan zor durumdaki sanayi kuruluşlarına kredi kullandırmadıkları için firmalar çok yüksek faizle finans kurumlarından borçlanarak batma noktasına gidiyorlar." diye konuştu.

Ekonomi ve yönetime ilişkin güvensizliğin yeni yatırımların önünü tıkadığını, yatırımcıların, Doğu Avrupa ülkelerine yöneldiğini vurgulayan Tarhan, "Bölgede 30 civarında fabrika kapanmış, çoğu Bulgaristan olmak üzere 27 fabrika yurt dışına taşınmış. Bunun yanında Anadolu kentlerine taşınan fabrikalar da bulunuyor. İflas eden ve taşınan fabrikaların sonucu olarak 5 bin civarında istihdam kaybı yaşanmıştır." ifadelerini kullandı.

Elektrik, doğal gaz ve su girdilerinin yüksek olmasının en önemli sorun olarak öne çıktığını aktaran Tarhan, "Elektrik bedelini OSB'ler ödemekte, daha sonra bu parayı üyelerinden tahsil etmekte zorlanmaktadır. Erzurum 0,80 kuruşa, Adana 1,80 kuruşa su kullanırken, Kocaeli 10 liraya kullanmaktadır. Büyükşehirler içinde en pahalı su rakamı olduğu tespit edilmiştir. Bilim, teknoloji ve sanayinin merkez üssü olan bölgede yoksulluk ve işsizlik hat safhada. Ülke ekonomisinde büyük bir yangın var. ya bu yangını söndüreceğiz ya da hep birlikte yanacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıya, CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ile CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin de katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'den Kocaeli Bölgesi Sanayi Sektörü İnceleme Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement