CHP'den Konut Raporu: Yeni Evlerin Üçte Biri Elde Kaldı - Son Dakika
Ekonomi

CHP'den Konut Raporu: Yeni Evlerin Üçte Biri Elde Kaldı

CHP'nin hazırladığı 94. Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, son 15 ayda üretilen konutların üçte biri satılamadı.

08.06.2014 12:22  Güncelleme: 08:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı'nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın koordinasyonunda hazırladığı 94. Ekonomik Görünüm Raporu yayımlandı.

Konut sektörünün değerlendirildiği raporda, yılın ilk 4 ayında konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 gerileyerek 341 bin 463'e indiği, "ipotekli konut kredisiyle" satın alınan konut sayısının da aynı dönemde yüzde 33,5 gerileyerek 104 bine düştüğü kaydedildi.

"CİDDİ YAVAŞLAMA VAR"

Banka kredisiyle alınan konutlar başta olmak üzere, konut talebinde bu yıl ciddi bir yavaşlama olduğu belirtilen raporda, faizlerdeki artışın konut satışlarının düşüşünde önemli rol oynadığı ifade edildi.

Raporda, "AKP'nin izlediği büyüme stratejisinin bel kemiğini inşaat sektörü oluşturuyor. Bir dönem İspanya'nın uyguladığı ve küresel krizde çökerek bu ülkeyi büyük bir kaosa sürükleyen modelin, 2007'den sonra hızlı bir şekilde Türkiye'de uygulamaya konulduğu dikkati çekiyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

"AKP'NİN SAADET ZİNCİRİ"

Raporda, AK Parti'nin yerel yönetimleri üzerinden, özellikle büyükşehirlerdeki imar rantlarını kullanarak "havuz müteahhitlerinin" inşa ettiği yüksek kuleler ve lüks rezidanslardan oluşan dışa kapalı bir "saadet zinciri" kurduğu iddia edildi. Raporda, "Bu saadet zincirinin diğer önemli halkalarını ise TOKİ ve Emlak Konut oluşturuyor.

TOKİ ve Emlak Konut aracılığıyla yaratılan kupon arazilerde, hasılat paylaşımı modeliyle, iktidarın itimadına mazhar müteahhitlere kuleler veya lüks alışveriş merkezleri yapılmasının yolu açılıyor. Bu zincirin devamlılığını sağlayan unsur ise dışarıdan ucuz kaynak girişi. Bu modelde, bankaların dışarıdan topladığı borçlar vatandaşa kredi olarak kullandırılıyor. Böylece aileler hızla borçlandırılarak havuz müteahhitlerine yaptırılan konutlara talep yaratılıyor" denildi.

"BİSİKLET İLERLEYİŞİ"

Raporda, AK Parti'nin uyguladığı bu modelin önünde, ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını azaltma kararı ve izlenen modelin bizzat kendi içsel kırılganlığı olmak üzere iki engel çıktığı da ifade edildi.

Konuttaki saadet zinciri modelinde özellikle lüks projelerin, bir sonraki projeden gelecek parayla finanse edildiği kaydedilen raporda, "Modelin ilerleyişi, bu anlamda bisikletin ilerleyişine benziyor. Bisikletin dengede kalması için nasıl pedalın sürekli çevrilmesi gerekiyorsa bu projelerde finansmanın sağlanması için sürekli yeni projelerin uygulamaya konulması ve bu projelere talep yaratılması gerekiyor. Fakat uzun süredir konut arzı konut talebini aşmış durumda" denildi.

"KONUT ARZI TALEBİ AŞTI"

TÜİK'in verilerine göre 2013 ile 2014'ün ilk üç ayı arasında konut piyasasına yeni giren ve kullanma izin belgesi alan daire sayısının yaklaşık 956 bin, yeni konut satış rakamının ise 649 bin 341 olduğu belirtilen raporda, "Dolayısıyla, 2013'ün başından bu yana arz fazlası 306 bin 509 konut var. Bu, son 15 ayda üretilen konutların üçte birinin satılamadığını gösteriyor" denildi.

Konutta oluşan arz fazlasına rağmen yeni projelerin de hız kesmediğinin belirtildiği rapora göre 2014'ün ilk üç ayında yapı ruhsatı verilen daire sayısı 279 bin 306 ile son 3,5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Rapora göre 2010'dan bu yılın Mart ayına kadar konut fiyatları yüzde 50,8 arterken, enflasyon ise yüzde 32,9'da kaldı. Yani konut fiyatları, genel fiyat seviyesinin 17,8 puan üzerinde arttı.

CHP\'den Konut Raporu: Yeni Evlerin Üçte Biri Elde Kaldı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi CHP'den Konut Raporu: Yeni Evlerin Üçte Biri Elde Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Özgür Karabat:
    15:20 Özgür Karabat: "İşinize Gelince Faiz Haram Diyorsunuz. Çiftçiden Alınca mı Helal Oluyor?"

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, AKP'nin çiftçilere verilen Çiftçi Destek Kredilerini esnek faize çevirdiğini ve çiftçilerin yüksek faizle mağdur olduğunu belirtti. Karabat, AKP'nin çiftçilere yönelik tutarsız politikalarını eleştirdi.

  • Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi
    15:15 Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi

    Şırnak Belediyesi, 2 arazöz, kamyon ve kanal görüntüleme aracı minibüsünü filosuna kattı. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, araçları inceledi. Yarka, halka daha kaliteli hizmet verebilmek için filolarına 4 yeni araç kazandırdıklarını söyledi. Şırnak Belediyesi'nin araç sayısı 140'a yükseldi.

  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Yetiştiricilerine Yemlik Desteği Verdi
    15:09 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Yetiştiricilerine Yemlik Desteği Verdi

    Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Çifteler ilçesi ve mahallelerinde faaliyet gösteren hayvan yetiştiricilerine yemlik desteği sağladı. Toplamda 25 üreticiye verilen yemlikler, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından teslim edildi.

  • AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Muhammed Emin Demirkol Mal Varlığını Açıkladı
    14:49 AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Muhammed Emin Demirkol Mal Varlığını Açıkladı

    AK Parti Bolu Belediye Başkan adayı Muhammed Emin Demirkol, mal varlığını açıkladı. Demirkol, 8 yıl İl Sağlık Müdürlüğü görevinde bulunduğunu ve başhekimlik yaptığını belirterek, mal varlığına ilişkin bilgileri paylaştı. Mal varlığının içinde bir otomobil, arsalar ve tarlalar bulunduğunu ifade eden Demirkol, nakit kısmını da seçim döneminde harcadığını söyledi.

  • Edirne'de devlet desteğiyle kurulan 40 sera üreticilere teslim edildi
    14:49 Edirne'de devlet desteğiyle kurulan 40 sera üreticilere teslim edildi

    Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 'Edirne Örtü Altı Üretim Alanlarının Revizyonu' ve 'Sera Kurulumu' projeleri kapsamında kurulan 40 sera, törenle üreticilere teslim edildi. Edirne Valisi Yunus Sezer, törende yaptığı konuşmada kentte üretimin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Vali Sezer, sera alanlarının genişletilmesi ve seracılığın geliştirilmesi için çalışmaların devam edeceğini belirtti.


Advertisement