CHP'den Trans Bireylere Kamuda ve Özelde Kota Ayrılsın Teklifi - Son Dakika
Politika

CHP'den Trans Bireylere Kamuda ve Özelde Kota Ayrılsın Teklifi

CHP\'den Trans Bireylere Kamuda ve Özelde Kota Ayrılsın Teklifi

CHP'li Tanal, trans bireylere özel iş yerlerinde yüzde 3, kamu işyerlerinde de yüzde 4 kota ayrılmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

19.11.2014 16:08  Güncelleme: 16:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, engelli, eski hükümlü ve gaziler gibi trans bireylere de özel işyerlerinde yüzde 3, kamu işyerlerinde de yüzde 4 kota ayrılmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Tanal'ın teklifi, İş Kanunu'nun 30. maddesinde değişiklik öngörüyor.

Buna göre, işverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde 3 engelli ve yüzde 3 trans birey, kamu işyerlerinde ise yüzde 4 engelli ve yüzde 4  trans birey, yüzde 2 eski hükümlü işçiyi veya askerlik hizmetini yaparken terör olaylarının sebep ve tesiri sonucu malul sayılmayacak şekilde yaralananları meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü olacak.

Teklifin gerekçesinde, iş gücü piyasasında dezavantajlı olan gruplar için işverenlerce zorunlu istihdam yükümlülüğü getirildiği belirtilerek, "Burada amaç iş gücüne katılamayan ve hayatlarını idame ettiremeyen dezavantajlı grupların, hem iş hem de sosyal hayata katılımlarını sağlamaktır. Trans bireylerin temel problemleri tamamen iş bulamamaktan kaynaklanmaktadır. Hatta dezavantajlı diğer gruplara oranla işsizlik trans bireylere daha çok zarar vermektedir. Bu durumun toplumsal olarak da geri dönüşleri ağır ve onarılamaz olmaktadır. İş bulamayan, iş bulabildiği yerlerde taciz ve şiddete maruz kalan trans bireylerin sürekli  toplum dışına itilmesi, bu bireylerin para kazanması için kayıtdışı seks işçiliği yapmalarına sebep olacak boyutlara taşınmaktadır. Bu durum ise trans bireylerin topluma entegrasyonunu zorlaştırmakta hem de toplumun trans bireylere karşı önyargılarının oluşmasına sebep olmaktadır" denildi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'den Trans Bireylere Kamuda ve Özelde Kota Ayrılsın Teklifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement