CHP Diyarbakır Sapan: Çatışmalı Bölgeler 'Afet Bölgesi' İlan Edilmeli - Son Dakika
Güncel

CHP Diyarbakır Sapan: Çatışmalı Bölgeler 'Afet Bölgesi' İlan Edilmeli

CHP Diyarbakır Sapan: Çatışmalı Bölgeler \'Afet Bölgesi\' İlan Edilmeli

Diyarbakır'da esnaf dernekleri başkanlarını ziyaret eden CHP 1'inci sıra milletvekili adayı Naci Sapan, kent merkezindeki çatışmalar ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle iflasın eşiğine gelen esnaf sorunlarının yetkililer tarafından çözümlenmesini istedi.

24.10.2015 12:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da esnaf dernekleri başkanlarını ziyaret eden CHP 1'inci sıra milletvekili adayı Naci Sapan, kent merkezindeki çatışmalar ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle iflasın eşiğine gelen esnaf sorunlarının yetkililer tarafından çözümlenmesini istedi. Sapan, " Diyarbakır Valiliği'nin durumu acilen gözden geçirip, esnaf taleplerine kulak vermesi gerekir. Kentteki çatışmalı bölgeler 'Afet bölgesi' ilan edilmeli ve resmi borçlarının yanı sıra bankalara olan kredi ödemelerinin ötelenmelidir. Aksi takdirde kısa süre içinde çok sayıda esnaf kepenklerini kapatmak zorunda kalacak, iflas bayrağı çekecek" dedi.

Diyarbakır kent merkezindeki esnafı gezerek sorunlarını dinleyen milletvekili adayı Naci Sapan, daha sonra Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nı ziyaret edip başkan Alican Ebedinoğu ve yöneticilerle bir araya geldi. Oda Başkanı Alican Ebedinoğlu, çatışmalı ortamdan etkilenen Diyarbakır esnafının iflas bayrağını çekmek üzere olduğunu anlatırken, "Esnaflarımız büyük sıkıntı yaşıyor. Orta ölçekli işyerleri ayakta durmakta zorlanıyor. Dernek üyelerimizin sorunlarına çözüm bulmak için yoğun çaba sarf ediyoruz" dedi.

OLAYLI BÖLGELER 'AFET BÖLGESİ' İLAN EDİLSİN

CHP Diyarbakır 1'inci sıra milletvekili adayı Naci Sapan ise, çatışmalar üzerine sokağa çıkma yasağının ilan edildiği bölgelerde büyük- küçük bütün esnafın iflasın eşiğine geldiğini, normale dönmek için çıkış yolu bulmakta zorlandığını tespit ettiklerini söyledi. Sapan, şunları söyledi;

"Esnafı temsil eden oda başkanı ve yöneticilerini ziyaret ettik. Toplumun temel taşı olan esnafın bitik durumda olduğunu gözlemledik. Özellikle çatışmalı alanlarda bulunan esnafların tepkilerine tanıklık ettik. Çatışmalardan büyük ölçüde etkilenmişler. Bir çıkış yolu arıyor ancak, bulamıyorlar. SGK, Bağ-kur ve banka kredileri konusunda sıkışmış vaziyetteler. Borçlarını nasıl ödeyeceklerinin kaygısı içindeler ve günlük yaşamları alt üst olmuş durumda. Soma ve Reyhanlı'da olduğu gibi bir uygulamanın, yani 'afet bölgesi' ilan edilerek borçlarının makul bir süre için ertelenmesini istiyorlar. Hükümetin, Diyarbakır Valiliği'nin durumu acilen gözden geçirip, esnafın taleplerine kulak vermesi gerekir. Kent merkezi ve ilçelerindeki çatışmalı bölgeler 'Afet bölgesi' ilan edilmeli ve resmi borçlarının yanı sıra bankalara olan kredi ödemelerinin ötelenmelidir. Aksi takdirde kısa süre içinde çok sayıda esnaf kepenklerini kapatmak zorunda kalacak, iflas bayrağı çekecektir."

"SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DEVLETİN TERCİHİ"

Esnafın ve zarar gören halkın zararlarının tespit edilerek bunların mutlaka karşılanması gerektiğini de belirten Sapan, halkın can ve mal güvenliğinin devletin teminatı altında olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Devlet vatandaşın maddi ve sosyal alandaki kazanımlarını teminat altında tutmak zorunda olduğu gibi, zararlarını temin etmek durumundadır. Hiçbir şey yokmuş gibi davranmak sosyal devlet anlayışına aykırıdır. Sokağa çıkma yasağı ilanı vatandaşın değil, devletin tercihidir. Bu nedenle devletin sorumluluğu söz konusudur. Yaşanan durumu bir afet olarak değerlendiriyoruz. Bu afetin oluşmasında devletin de sorumluluğu var. O nedenle bölge afet bölgesi ilan edilmeli, esnafın zararları karşılanmalı ve borçları ertelenmelidir."

"VATANDAŞ ÇATIŞMA İSTEMİYOR"

Halkın ve esnafın bir daha çatışmalı bir ortam ile karşılaşmak istemediğini gözlemlediklerini ifade eden CHP adayi Naci Sapan, şöyle devam etti:

"Vatandaş silah ve çatışma değil; Huzur ve güven istiyor. İnsanlar tarafı olmadıkları bir çatışmalı ortamın içine mahkum olmak istemiyor. Bulundukları alanlarda bir daha çatışma ve sokağa çıkma yasağı ilanı istemiyor. Yurttaşın tepkisini çok net gördük, çatışan taraflar da bunu net bir şekilde görmeli ve algılamalı. Açık bir dille ifade ediyorum; bıçak kemiğe dayanmış vaziyette. Bunun dikkate alınması ve iyi analiz edilmesi gerekiyor."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP Diyarbakır Sapan: Çatışmalı Bölgeler 'Afet Bölgesi' İlan Edilmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement