CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, dünyada düşen gıda fiyatlarının Türkiye'de arttığını ifade ederek, "Gelir düzeyi düşük vatandaşlarımızın tüketim sepetinin yüzde 29'unu gıda oluşturduğundan, mutfaktaki bu yangın Türkiye'de gelir eşitsizliğine katkıda bulunan bir süreklilik haline gelmiştir.

04.02.2016 15:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, dünyada düşen gıda fiyatlarının Türkiye'de arttığını ifade ederek, "Gelir düzeyi düşük vatandaşlarımızın tüketim sepetinin yüzde 29'unu gıda oluşturduğundan, mutfaktaki bu yangın Türkiye'de gelir eşitsizliğine katkıda bulunan bir süreklilik haline gelmiştir. Mutfaktaki yangın gelir düzeyi düşük vatandaşlarımız için bir çeşit vergiye dönüşmüştür" görüşünü savundu.

Böke, yaptığı yazılı açıklamada, 2016 Ocak ayı verilerine göre, tüketici enflasyonunun, 2015'in aynı ayına kıyasla yüzde 9,58 arttığını belirtti.

Enflasyonda, yeniden çift haneli rakamlara doğru bir eğilimin ortaya çıktığını ileri süren Böke, büyük bir politika değişikliği olmazsa, bir ay önce açıklanan Orta Vadeli Programın geçersiz hale gelebileceğini bildirdi.

Hayat pahalılığının yüzde 11,74 ile en çok gıdada hissedildiğine dikkati çeken Böke, "Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de artıyor. 2015 yılında dünyada gıda fiyatları yüzde 19 gerilerken, Türkiye'de 13,8 artmıştı. Gelir düzeyi düşük vatandaşlarımızın tüketim sepetinin yüzde 29'unu gıda oluşturduğundan, mutfaktaki bu yangın Türkiye'de gelir eşitsizliğine katkıda bulunan bir süreklilik haline gelmiştir. Mutfaktaki yangın gelir düzeyi düşük vatandaşlarımız için bir çeşit vergiye dönüşmüştür" ifadesini kullandı.

Türkiye'de kapsamlı bir tarım reformuna ihtiyaç olduğuna işaret eden Böke, bu gerçeği görmezden gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, zamlanan ekmek ve et fiyatları üzerinden, fırıncıları ve et üreticilerini azarladığını iddia etti.

Böke, en temel gıda olan ekmeğe Ankara'da yüzde 33, İstanbul'da ise yüzde 25 zam yapıldığını, et fiyatlarındaki artışın önlenmesi için mera alanlarının ıslah edilerek amaçları dışında kullanılmasının engellenmesi ve mera yönetim birliklerinin etkinleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

"CHP mutfaktaki yangını söndürecek"

Enflasyondaki artışın petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen engellenemediğini öne süren Böke, Haziran 2014'ten itibaren ham petrol fiyatlarının yüzde 70 azaldığına dikkati çekti.

Buna rağmen, Türkiye'deki benzin fiyatlarının sadece yüzde 15 ucuzladığını savunan Böke, "Dünyada petrol ucuzlarken Türkiye'de siyasi baskılarla Merkez Bankası'nın elini kolunu bağlayan ve kutuplaşmayla kendi iktidarını sürdürme politikası güden iktidar, Türkiye'nin siyasi riskini artırmakta ve TL'nin değer kaybına sebep olmaktadır. Petrol dünyada ucuzlarken Türkiye'de ucuzlamamasının sorumlusu iktidardır" ifadesini kullandı.

Vergi reformundan kaçan iktidarın, vatandaşın enflasyonunun yüksek kalmasına sebep olduğunu ileri süren Böke, şunları kaydetti:

"CHP'nin önerdiği köklü tarım reformu mutfaktaki yangını söndürecek, CHP'nin teminatı olduğu Merkez Bankası bağımsızlığı enflasyonu düşürecek, CHP'nin toplumun tüm kesimlerini bir araya getiren yönetim anlayışı Türkiye'nin siyasi riskini azaltarak TL'nin değer kaybına kalıcı olarak çare olacak ve vatandaşımızı rahatlatacak yeni kalkınma hamlesiyle refahı artıracaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement