CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş 7 Haziran Seçimleri, Diğer Seçimlerden Çok Daha Farklı ve... - Son Dakika
Güncel

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş 7 Haziran Seçimleri, Diğer Seçimlerden Çok Daha Farklı ve...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş 7 Haziran Seçimleri, Diğer Seçimlerden Çok Daha Farklı ve...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş 7 Haziran seçimleri, diğer seçimlerden çok daha farklı ve önemli CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün Düsseldorf'ta yapacağı miting öncesi bölgede toplantılar düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, Biz, parti olarak yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza seçme hakkının yanı sıra seçilme hakkının da verilmesi için kanun teklifi verdik, ama destek alamadığımızdan yasa meclisten geçmedi.

25.04.2015 15:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş 7 Haziran seçimleri, diğer seçimlerden çok daha farklı ve önemli

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün Düsseldorf'ta yapacağı miting öncesi bölgede toplantılar düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, Biz, parti olarak yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza seçme hakkının yanı sıra seçilme hakkının da verilmesi için kanun teklifi verdik, ama destek alamadığımızdan yasa meclisten geçmedi. Kanun çıksaydı, şimdi buralarda sizin aranızdan olan adaylar seçim çalışması yapacaktı dedi.

Düsseldorf ve çevresinde bir dizi toplantılar düzenleyen CHP heyeti, bölgede yaşayan vatandaşlara parti politikalarını anlatıyor.

CHP HEYETİNE KEMENÇELİ KARŞILAMA

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, CHP'nin KRV teşkilat üyelerinden Mehmet Akbulut ile birlikte Duisburg'da bulunan Trabzonlular Derneği'ni dün ziyaret etti.

Trabzonlular CHP yeteni dernek bahçesinde, gençlerden oluşan bir grubun kemençe eşliğinde horon oynamasıyla karşıladı. Bir süre gençlerin horununu izleyen CHP heyetini dernek lokaline davet eden Duisburg ve Çevresi Trabzonlular Derneği Başkanı Cemalettin Küçük, konuklarına ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. Daha sonra salonda bulunanlara hitaben konuşmaya başlayan Ercan Karakaş, derneklerinde birlik ve beraberliği sağlamanın yanında karedeniz kültürünün yaşatılması adına yapılan çalışmalardan dolayı, dernek yöneticilerini tebrik etti.

Geçmişte Duisburg'da yaşadığını belirten ve parti politikalarını anlatmaya başlayan Ercan Karakaş, 7 Haziran'da seçime gidiyoruz. Fakat bu seçimlerin bir önemi var. Bu seçimler, gerçekten diğer seçimlere benzemiyor. 92 yıllık bir Cumhuriyet tarihimiz var. Atatürk'ün kurtuluş savaşını verdiği arkadaşları ile kurduğu bir cumhuriyet var. Cumhuriyet demek, Türkiye'nin çağdaş ve uygarlık yoluna girmesi demektir. Hukuk ve yurtdaş hakkı demektir. Kadın erkek hakları demektir. Elbette ekonomik gelişme ve adaletli bir paylaşım demektir. Cumhuriyet böyle birşeydir. Ardından 1946'dan sonra çok partili döneme geçildi. Demokrasi için çok partililerin, iktidar için yarış yapmaları gerekmekteydi. Bütün bunlarla beraber Türkiye, 92 yıldır cumhuriyet değerleri ile yaşıyor, 1946 beri çok partili parlamenter sistemi ve demokrasiyi yerleştirmeye çalışıyor. Ama eksiklerimiz oldu, darbeler yaşandı, partiler kapandı filan. Şimdi bu seçimler öncesi şu tartışılıyor. Bir taraf yani hükumet, bu parlamenter sisteme son verelim, Türk tipi bir başkanlık kuralım, Türkiye'deki tüm yetkileri toplayıp bir kişiye verelim. Amerika tipi bir başkanlıkta demiyor, Fıransız yarı başkanlık modeli de denmiyor, Türk tipi bir başkanlık istiyor. Türkiye eskisine daha büyük ve 77 milyon, sorunlar daha karmaşık, bu sorunların çözümünde demokrasi katkıda bulunacaksa, farklı partiler katkı sunmalı. Koca Türkiye'nin sorunlarını, bir kişiyi yetkilendirerek çözemezsiniz, bu mümkün değil. Tek adama bağlı bir sistem istenmektedir. Biz diyoruz ki hayır, Türkiye 90 yıldır cumhuriyet ve 65 yıldır demokrasi tecrübesiyle, demokrasinin ve parlamenter demokrasinin eksiklerini tamamlasın. Oralarda eksiklerimiz var. 20 parti seçime katılıyor, bu yirmi partinin liderleri Türkiye'de milletvekillerini ve belediye başkanlarını belirleyen unsurlar olmasın derken, şimdi bütün yetkiler bir kişiye verilmek isteniyor. İmparatorluk ve krallık dönemleri bunlar geride kaldı. Artık demokrasi çağında yaşıyoruz. O bakımdan bu seçimlerde bunun kararı verilecek dedi.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlar ihmal edildi diyen Ercan Karakaş, 1961 yılından beri Avrupa'da işçi gücümüz var, yıllar geçtikçe milyonları bulan bir topluluk Avrupa'da yaşıyor duruma geldi. 53 yıldır buradaki insanlarımızla Türkiye'deki siyasi partiler, sistematik olarak ilgilenmediler. Var sayım olarak onlar iyi bir yere gittiler, iyi para kazanıyorlar. Sosyal devlet var, sosyal güvenceleri var. Bize para gönderiyorlar, bu Türkiye için iyi bir şey. Sanki buralarda hiç bir sorun yokmuş gibi algılandı. Ben buradan Türkiye'de 80'li yıllarda döndükten sonra siyasete dolayısıyla parlamentoya milletvekili olarak girdim ve sayısızca Avrupa'da yaşayan insanların sorunlarıyla ilgili kanun teklifleri ve soru önergeleri verdim. Bunlardan bir tanesi de, Avrupa'da yaşayan ve yaşadıkları ülkelerin vatandaşlığını almayan yurtdaşlarımızın, seçme ve seçilme haklarının verilmesi yönündeydi. Dünyada seçme seçilme hakkı bir insan hakkıdır, aynı zamanda bir yurtdaşlık hakkıdır. Bir ülke, vatandaşı nerede olursa olsun sandığı önüne koymalı, biz bunu ülke olarak 50 yıl geciktirdik. İlk girişimimiz 95 yılında anayasa değişikliği ile oldu. SHP olarak hükumet ortağı idik ve anayasa da bulunan yurdışındaki vatandaşların oy kullanamaz hükmünü değiştirdik. Sonra 2008 yılında mevcut hükumet tarafından bun anlamda yasa çıkartıldı ve ilk olarak geçen yıl cumhurbaşkanlığı seçiminde, vatandaşlarımız yaşadıkları ülkelerde oy kullandı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde, farklı nedenlerden dolayı katılım çok düşük oldu. Biz CHP olarak istiyoruz ki, bu seçimlerde vatandaşlarımız en az yüzde 50'nin üzerinde bir katılım sağlasın ve Türkiye'nin bu kritik seçiminde söz sahibi olsunlar. Geçen yıl bir girişimde daha bulunduk. Seçme ve seçilme hakkı, hemen hemen bir bütün. Dünyanın 110 ülkesi, ülkesi dışında yaşayan vatandaşlarına seçme hakkını yıllar önce vermiş. Fransa, Portekiz, İspanya gibi bir çok ülkede, vatandaşlarına seçme hakkı verirken bir de seçilme hakkı verdi. Yani yurtdışını, bir seçim bölgesi kabul etmiş. Biz de CHP olarak bir yasa teklifi vererek, dünyada yaşayan 6,5 milyon Türk var, 5 milyonu Avrupa'da. Bu insanlarımız da, yaşadıkları bölgelerden temsilciler göndersin meclise, yani milletvekili göndersinler. Biz yurtdışını 86. seçim bölgesi olarak önerdik, en azından 10 milletvekilinin Avrupa'dan göndersinler. Ama bunun için meclise sunduğumuz yasa teklifi, meclisten geçmedi, destek bulamadığımız için bunu yasalaştıramadık. Artık gelecek parlamentoya kaldı çıksaydı, şimdi buralarda sizin aranızdan adaylar, bölgenizde dolaşıyor olacaktı dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de, vatandaşlardan gelen soruları yanıtlarken, CHP'nin Türkiye'de gerçekleştirdiği ön

seçimlerin partiye neler kazandırdığını anlattı ve vatandaşları seçimlerde oy kullanmaya davet etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş 7 Haziran Seçimleri, Diğer Seçimlerden Çok Daha Farklı ve... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement