CHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaş Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaş Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaş Açıklaması

"2014'te 32 kez belgesel, sinema, tiyatro oyununa müdahale edildi, sansür uygulandı.

15.01.2015 14:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, "2014'te 32 kez belgesel, sinema, tiyatro oyununa müdahale edildi, sansür uygulandı. 22 kez sanat kamu kurumlarından zorlama ile istifa ettirmeler, yer değiştirmeler, açığa alınma yaşandı" iddiasında bulundu.

Karakaş, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısı ile CHP'nin "Kültür ve Sanata Uygulanan Baskı ve Sansür Raporu"nu açıkladı.

Yaşar Kemal'e acil şifalar dileyen Karakaş, yıl boyunca hükümet, çeşitli bakanlıklar ve RTÜK tarafından sanata yapılan çok sayıda sansür olayı bulunduğunu savundu.

Kültür Sanat Platformu'nun 12 kişiden oluştuğunu aktaran Karakaş, "Biz ülkenin gelişmesini bir bütün olarak görüyoruz. Ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel gelişme. Bu dört madde aynı anda gelişebiliyorsa, ülke gelişmiş ülkeler arasında yerini alıyor" dedi.

Karakaş, Kültür Sanat Platformu'nun Türkiye'nin kültürel gelişimine katkı sağlamak için kurulduğunu ve sanat dünyasıyla parti arasında bir köprü oluşturmayı amaçladığını anlattı.

Parti olarak "Geleceği Birlikte Kuruyoruz" sloganıyla çeşitli meslek kuruluşlarıyla buluşmalar yaptıklarını hatırlatan Karakaş, kendilerinin de kültür sanat alanında faaliyet gösteren 300 sivil toplum kuruluşuyla ilişki halinde olduklarını söyledi.

Kültür ve sanat alanının 7 ayrı büyük sorunu olduğunu ifade eden Karakaş, "Bunların başında ise özgürlük geliyor. Kültür ve sanatın gelişmesinin birinci koşulu ülkedeki özgürlüklerin kısıtlanmamasıdır" diye konuştu.

TÜSAK yasa tasarısına "tuzak" dediklerini dile getiren Karakaş, tasarıyla kamunun bütün sorumluluklarının kültür sanat alanından kaldırılmak istendiğini savundu.

Karakaş, "Başta Devlet Tiyatroları olmak üzere devlet bünyesindeki kurumların hepsi, hükümet tarafından atanan 11 kişilik kurulun insafına bırakılıyor" değerlendirmesini yaptı.

Parti olarak kültür sanat alanında neleri hedeflediklerini de açıklayan Karakaş, şu ifadeleri kullandı:

"Devlet, Türkiye'deki kültür sanat alanını çoğaltarak desteklemek zorundadır. Sanat kurumları özerk olmalı, kültür turizmin bir aracı değildir, bakanlıklar mutlaka ayrı olmalı. Bir CHP iktidarında kültür bakanlığı bağımsız bir bakanlık olacaktır. Bütçeden kültüre ayrılan pay giderek düşüyor, binde ikiyle hangi kültür sanat alanını destekleyeceksiniz? Tiyatroya 4,5 milyon lira ayrılıyor, yani İstanbul'da bir daire parası. Kültür sanat bütçesinde devlet bütçesinden yüzde bir pay ayrılmasını savunmaya devam ediyoruz, ayrıca yapılan yardımların saydam olmasını istiyoruz. TÜSAK yasa tasarısının derhal geri çekilmesini istiyoruz. Gerçekten de asıl mesele Türkiye'nin özgürlüklerini demokrasisini geliştirme meselesidir. Türkiye son yıllarda demokrasi konusunda çok geriye gidiyor. En son örneği dün yaşananlar. Cumhuriyet gazetesine yapılan bu müdahaleyi kınıyoruz. Doğrudan basın özgürlüğüne yapılan müdahale olarak görüyoruz."

Belediyelerin de en az bakanlık kadar kültür ve sanatı sansürlediğini ileri süren Karakaş, bunun örneklerinin Eskişehir ve Antalya'da yaşandığını iddia etti.

Hazırladıkları raporda 135 ayrı konu başlığı bulunduğunu bildiren Karakaş, kültür ve sanata uygulanan sansürleri ay ay metne döktüklerini aktardı.

Karakaş, "2014'te 32 kez belgesel, sinema, tiyatro oyununa müdahale edildi, sansür uygulandı. 22 kez sanat kamu kurumlarından zorlama ile istifa ettirmeler, yer değiştirmeler, açığa alınma yaşadık. Rengim Gökmen bile TÜSAK'ı eleştirdi diye görevinden alındı. Mustafa Kurt sansürü eleştirdi işinden oldu. Radyoda, televizyonlarda, gazetelerde sanat ve kültürle ilgili haberlere el konuldu. 17 kez internet ve sosyal medya yasağı uygulandı. Edebiyat alanında 16 kez sansür yasağı var" dedi.

Sanatın halka ulaşması için mekanların önemine değinen Karakaş, hükümetin sanat mekanlarını da azaltma çabasında olduğunu öne sürdü.

Ercan Karakaş, Akün ve Şinasi sahnelerini örnek göstererek, "Yılda 2 milyon Ankaralı'nın gidip tiyatro izlediği yeri satıyorsunuz, Kültür Bakanı 'ne oluyor?' diye sormuyor" ifadesini kullandı.

- AKM açılmalı-

Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) İstanbul için önemine değinen Karakaş, restorasyon için ihalesi yapılan binanın çürümeye terk edildiğini söyledi.

Karakaş, "İstanbul'un opera ve bale yapılacak sahnesi yok. En büyük resim sergileri ancak orada olabiliyor, orada büyük bir sanat mekanı olsun istenmiyor, başka şeyler yapmak istiyorlar. İhalesi yapılmıştır, kaynağı bulunmuştur 2015'te orası açılmalıdır" diye konuştu.

Ercan Karakaş, Türkiye'de baskı sansür kalkana kadar bu raporları yayınlamaya devam edeceklerini de bildirdi.

Bir soru üzerine telif hakları konusunda ilgili kurumlarla görüşmeler yaptıklarını aktaran Karakaş, "Telif haklarının Avrupa ve dünya ülkeri nezdinde nasıl olması gerektiği konusunda bir sempozyum düzenleyeceğiz. Mevcut yasaların revize edilmesi için yeni teklifler hazırlayacağız" açıklamasında bulundu.

Fikri mülkiyetler konusunda 14 Şubat'ta İstanbul'da bir sempozyum gerçekleştireceklerini de bildiren Karakaş, tüm çalışmalarının sonucunda ise büyük bir kültür kurultayı düzenlemek istediklerini kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, Nazım Hikmet'in doğum gününü de kutladı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve ilçe belediye başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti
    15:15 Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve ilçe belediye başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve yeni seçilen 11 CHP'li ilçe belediye başkanı Anıtkabir'i ziyaret etti. Aras, Anıtkabir özel defterini imzalayarak milli değerlere bağlı olduğunu ve adil bir yönetim anlayışı benimseyeceğini söyledi.

  • Çevre Bakanı: Deprem bölgesinde çalışmalarımız devam ediyor
    15:12 Çevre Bakanı: Deprem bölgesinde çalışmalarımız devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Bakanlık, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgenin ihya ve inşası için çalışmalarını sürdürüyor. Bugüne kadar 76 bin konut tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Depremde evleri yıkılan afetzedelerden biri olan Güngör ailesi de yeni konutlarına kavuştu ve mutluluklarını dile getirdi. Bakan Özhaseki, vatandaşların güvenli yuvalarına yerleşene kadar çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

  • Alfa Romeo, Milano Modelinin Adını Junior Olarak Değiştirdi
    15:04 Alfa Romeo, Milano Modelinin Adını Junior Olarak Değiştirdi

    İtalyan lüks otomobil üreticisi Alfa Romeo, hükümetle yaşanan tartışmaların ardından “Milano” modelinin adını “Junior” olarak değiştirdi. Milano isminin tüm yasal gerekliliklere uyduğuna inanmalarına rağmen, gerilimi düşürmek amacıyla değişiklik yapıldı. Stellantis grubu, İtalya'daki fabrikalarındaki üretimi azaltarak bazı fabrikaları yurt dışına taşıma kararı nedeniyle aylardır hükümetle polemik yaşıyordu.

  • İstanbul Valisi Davut Gül'den İmamoğlu'na tebrik ziyareti
    15:04 İstanbul Valisi Davut Gül'den İmamoğlu'na tebrik ziyareti

    İstanbul Valisi Davut Gül, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde İstanbul'da seçimi kazanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ziyarette bulundu. Vali Gül, seçim sonrasında yaptığı ziyarette İmamoğlu'na tebriklerini iletti.

  • Ümit Özat, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın başdanışmanı oldu
    15:03 Ümit Özat, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın başdanışmanı oldu

    Fenerbahçe ve milli takımın eski kaptanı Ümit Özat, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın sorumlu başdanışmanı olarak görev yapacak.

  • Eskişehir'de Tarihi Eser Kaçakçısı Yakalandı
    15:01 Eskişehir'de Tarihi Eser Kaçakçısı Yakalandı

    Eskişehir'de jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, Afyonkarahisar'dan Mahmudiye ilçesine gelerek müşteri aradığı belirlenen bir tarihi eser kaçakçısı yakalandı. Şahsın üzerinde ve aracında bulunan eserler muhafaza altına alındı.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Erdoğan ile yaşanan kriz iddialarını yalanladı
    14:57 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Erdoğan ile yaşanan kriz iddialarını yalanladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında kriz yaşandığı iddialarına ilişkin açıklama yaparak, yalan haberlerle kasıtlı bir şekilde gündem oluşturulmaya çalışıldığını belirtti. Şimşek, vatandaşlardan üretilen dedikodulara itibar etmemelerini ve politikaları ile ilgili duymadıkları hiçbir haber veya söylentiye inanmamalarını istedi.

  • Antalya Valisi Hulusi Şahin, teleferik kazasında yaralananları ziyaret etti
    14:57 Antalya Valisi Hulusi Şahin, teleferik kazasında yaralananları ziyaret etti

    Antalya Valisi Hulusi Şahin, 12 Nisan Cuma Günü meydana gelen teleferik kazasında yaralanan kazazedeleri hastanede ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. Vali Şahin, kazazedelerin yaşadıkları anları dinleyerek kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı ve devletin kazanın takipçisi olduğunu belirtti.

  • İstanbul Valisi Davut Gül, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu tebrik etti
    14:56 İstanbul Valisi Davut Gül, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu tebrik etti

    İstanbul Valisi Davut Gül, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde İstanbul'da seçimi kazanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ziyarette bulundu. Vali Gül, seçim sonrasında yaptığı ziyarette İmamoğlu'na tebriklerini iletti.


Advertisement