CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç Açıklaması

"(Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajı) Erdoğan, dünyada son iki yıl içinde itibarını gittikçe yitiren konumdadır.

24.04.2014 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajını, "Erdoğan, dünyada son iki yıl içinde itibarını gittikçe yitiren konumdadır. Bu arenada iyi niyet mesajlarıyla itibar arama gayretine girmiş olabilir" diye değerlendirdi.

Koç, dün yapılan Merkez Yönetim Kurulu toplantısına ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Yerel seçimler sonrası YSK'nın tasarruflarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Koç, özel yetkili mahkemelerin çeşitli tartışmalar sonucunda kapatılmasına rağmen tam kapanmadığını gördüklerini söyledi. Koç, "Özel yetkili seçim kurulu olarak bu görevi sürdüren üst yargı organları mevcut gibi duruyor. YSK, AKP'nin kaybettiği belediye başkanlıkları için muhalefetin kazandıklarının tümünü iptal etsin, böylece gerekçe bulmak için yorulmazlar, yerine AKP tarafından bu belediye başkanlıkları kazanılana kadar seçim yenilenir hükmünü içtihat haline getirsinler" diye konuştu.

Koç, muhalefet partileri ile iktidar partisinin seçim sonuçları itirazlarının birbirinden farklı değerlendirildiğini belirtti.

Yalova ve Ağrı seçimlerinin yenilenme kararının son derece ilginç olduğunu ifade eden Koç, Yalova'da belirtilen kısıtlılardan birinin AK Parti'nin sandıkta görev verdiği bir kişi, diğerinin de AK Parti'nin Belediye Meclis üyesi olarak görev yapan kişinin yeğeni olduğunu söyledi.

-"Kısıtlı mı kasıtlı mı?"

Koç,  "AKP, sandıkta görev verirken kişi kısıtlı değil, AKP'linin yeğeni oy kullanırken kısıtlı değil. Bunlar kısıtlı mı kasıtlı mı? Tam kanunsuzluk gerekçesine seçimi kaybettiğinde sığınmak, mazeret üretebilmek için bu kısıtlı olarak tarif edilenler kasıtlı olarak kullanılıyor intibahı çıkıyor" diye konuştu.

Koç, Yalova'da CHP'nin alnının akıyla kazandığı seçimin masa başında iptal edildiğini savundu.

- Hatay'da seçim kurullarında görevden almalar

Hatay'da seçimle ilgili itirazlar görüşülürken, 4 Nisan'da Hatay Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı'nın görevinden alındığını belirten Koç, 18 Nisan'da ise Hatay İl Seçim Kurulu Başkanı ve Defne İlçe Seçim Kurulu Başkanlarının tayin dönemi olmamasına rağmen tayinlerinin çıkarıldığını kaydetti.

Hatay'da, AK Parti'nin il başkanı gibi çalışan bir valinin bulunduğunu öne süren Koç, AK Parti'nin, Türkiye'nin en hassas noktasında ateşle oynadığını savundu.

Koç, "Özel yetkili seçim kurulu, Hatay ile ilgili benzer bir düzenek içerisinde Yalova ile ilgili yarattığı içtihat boyutunda bir seçim iptaline giderse Türkiye'de çok ciddi sıkıntılar olur" dedi.

-"Avcıyken av durumuna düşmüş"

Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu haftaki grup konuşmasında, Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı ile ilgili kasetlerin olduğunu söylediğini kaydetti. "Sen nereden biliyorsun?" diye soran Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vakti zamanında şimdi suçladığın yapılarla birlikte bu işin prodüksiyonunu, üretimini, senaristliğini yaparken, o zaman hep beraber ürettiniz bunları. Senin bu arşivden haberin var. Sen bu koleksiyonun tam ortasındasın, sen kaset koleksiyoncususun. 'Benim çocuklarım, ailemle yaptığım konuşmalar da kaset haline getirildi, sızdırıldı' Hani montajdı, hani sana şantaj yapılıyordu?  Kendi kendini, konuşmalarında ele veriyorsun. Bundan önce siyaseti tanzim etmekte kullanılan bir takım kasetlerin, muhalif partilerine dönük olarak tedavüle sokulan kasetlerin demek ki Başbakan'ın bilgisi dahilinde bir koleksiyon içinde tutulduğu ve stratejik zamanlamayla, günü, zamanı geldiğinde Başbakan'ın oluruyla devreye sokulduğu aşikar şekilde ortaya çıkıyor.

Cumhurbaşkanı'na adaylık sürecinde aba altında sopa göstermek mi diyeceksiniz yoksa herkesi, belli yapıyı tasfiye etmeye gidiyorum, bunları ortak ürettik ama elimdeki koleksiyonla bundan sonraki süreçte siyasi ihtiraslarım beni nereye götürecekse yoluma çıkanları da yine elimde kalan bu havuzdaki bir takım şantaj malzemesiyle sustururum arayışı mı? Kirli siyaset dönemi, bu dönemin baş aktörü Recep Tayyip Erdoğan'dır. Kopartılan fırtına, demek ki başsenaristi, başkoleksiyoncuyu gözden ırak tutmuyor. Bunların altında imzası, oluru olan, bu kirli havuzu oluşturan, bu koleksiyonun sahibi Erdoğan'dır. Ava giden avlanır deyimi vardır. Belki bu deyim siyasette yaşadıklarımıza uygun düşüyor. Kendisi belirli gruplarla avlar belirlemiş, bu avlar üzerine görüntülü, sesli kaset havuzu oluşturmuş, bu arada beraber organizasyon yaptığı yapılar tarafından kendisi de izlenmiş, takip edilmiş. Avcıyken av durumuna düşmüş."

-"Katakulliye gerek yok"

Erdoğan, Meclis'te dün yaptığı konuşmanın da 23 Nisan'ın ruhuna uygun düşmediğini ileri sürdü.

Seçim sistemiyle ilgili tartışmalara da değinen Koç, AK Parti'nin 30 Mart seçimlerinde, artan seçmen sayısına rağmen yaklaşık 2 milyon oy kaybettiğini söyledi.

Koç, iktidardayken oy kaybeden partilerin, parlamento sayısal gücünü, az oy alarak, çok milletvekili çıkartacak yeni seçim sistemleri üzerinde mesai harcayarak bu işi telafiye çalıştığını söyledi.

Bir simülasyon yaptıklarında 30 Mart seçimlerinde CHP'nin milletvekili sayısının değişmediğini, AK Parti'nin ise 273'e düştüğünü savunan Koç, "Temsilde adalet havadadır. Hiç katakulli yapmaya gerek yok. Demokratik, temsilde adalet için seçim sistemi mi istiyorsun, gücün yetiyorsa yüzde 10 seçim barajını kaldır, korkma. Sen 40 dereden bana su getiriyorsun. 'Ben yetkili bir devlet başkanı olmak istiyorum, parlamentoda anayasayı değiştirip, bana bu yetkileri verecek çoğunluk lazım, onun için yeni bir seçim sistemi icat edin bana' Dar, daraltılmış bölge arayışının temelinde bu yatıyor" diye konuştu.

-"Yaşamını yitiren tüm insanların acılarını paylaşıyoruz"

Koç, Erdoğan'ın, dün 1915 olaylarıyla ilgili,  çok düşünülmüş yazılı açıklama yaptığını ifade etti.

Yaşamını yitiren tüm insanların acılarını paylaştıklarını,  yakınlarına taziyelerini ilettiklerini vurgulayan Koç, bu talebi 2005'de, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin, ortak deklarasyonla tüm dünyayla paylaştığını anımsattı. Koç, bu tarihsel süreçlerin, siyasetin öznesi olmaması gerektiğini, tüm uluslararası platformlarda ortaklaşa dile getirdiklerini anlattı.

Koç, bu talihsiz süreçlerin devamında yaşanan diğer acıların kurbanlarına, şehit edilen tüm diplomatlara, Dağlık Karadağ'da yaşamlarını yitiren Azeri kardeşlerine Allah'tan rahmet dilemeyi, yakınlarına tekrar taziyelerini iletmeyi CHP olarak vicdan görevi kabul ettiklerini söyledi.

Tezlerin ve Ermenistan Devlet Başkanı'nın bugün yaptığı açıklamanın da belli olduğunu dile getiren Koç, "Ermenistan, iddialarından vazgeçmiyor. Erdoğan, dünyada son iki yıl içinde itibarını gittikçe yitiren konumdadır. Bu arenada iyi niyet mesajlarıyla itibar arama gayretine girmiş olabilir" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gezi Parkı Davası Tutuklusu Tayfun Kahraman'dan Sandığa Gitme Çağrısı
    16:25 Gezi Parkı Davası Tutuklusu Tayfun Kahraman'dan Sandığa Gitme Çağrısı

    Gezi Parkı davasından cezaevinde bulunan şehir plancısı Tayfun Kahraman, pazar günü yapılacak yerel seçim için sandığa gitme çağrısı yaptı. Kahraman, oy kullanmayı düşünmeyen kişileri ikna etmek ve engelli olanları sandığa götürmek için çağrıda bulundu. Kendisinin yerine kullanılan her oy hakkını ödeyeceğini belirten Kahraman, İstanbul'u savunmaya devam edeceğini vurguladı.

  • Karabük Üniversitesi'nde nefret söylemi kullanan 3 zanlıdan ikisi yakalandı
    16:23 Karabük Üniversitesi'nde nefret söylemi kullanan 3 zanlıdan ikisi yakalandı

    Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı, Karabük Üniversitesi'nde yaşandığı iddia edilen olaylarla ilgili sosyal medyada kullanılan nefret söylemlerine ilişkin haklarında gözaltı kararı verilen 3 zanlıdan ikisi yakalandı. Zanlılar, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçlamalarıyla karşı karşıya. Yakalanan zanlılar adliyeye sevk edildi, diğer zanlının yakalanması için İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına talimat gönderildi.

  • CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba Emeklilerle Buluştu
    16:23 CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba Emeklilerle Buluştu

    CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba, emekli derneklerinin temsilcileriyle bir araya gelerek emeklilerin yaşadığı sorunları dile getirdi.

  • Kahramankazan 15 Temmuz Gaziler ve Şehit Aileleri Derneği, CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında suç duyurusunda bulundu
    16:13 Kahramankazan 15 Temmuz Gaziler ve Şehit Aileleri Derneği, CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında suç duyurusunda bulundu

    Kahramankazan 15 Temmuz Gaziler ve Şehit Aileleri Derneği, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 'Kot üstüne perdelik kumaştan kefen çeken zibidiler' sözleri nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Dernek başkanı, Özel'in haddini aşan açıklamalarını kınayarak özür dilemesini beklediklerini belirtti.

  • Hamza Dağ: Aday belirlerken yapay zeka değil, insan zekası kullandık
    16:06 Hamza Dağ: Aday belirlerken yapay zeka değil, insan zekası kullandık

    Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, aday belirleme sürecinde yapay zeka yerine insan zekasını kullandıklarını belirtti. Dağ, adaylarının ilçelerde çok önde olduklarını söyledi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'ya yeni meydanlar ve yeşil alanlar kazandırıyor
    16:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'ya yeni meydanlar ve yeşil alanlar kazandırıyor

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'daki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ni eski ihtişamına kavuşturacak bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, Bursa'ya 3 yeni meydan, 9 bin metrekare yeşil alan, 12 bin 500 metrekarelik yeraltı kapalı otoparkı kazandıracaklarını söyledi. Erdoğan ayrıca, Bursa'ya yapılan diğer yatırımları da anlattı.

  • Konya Karapınar'da Seçim Güvenliği ve Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
    16:03 Konya Karapınar'da Seçim Güvenliği ve Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

    Karapınar Kaymakamı Şenol Öztürk, 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 'Seçim Güvenliği ve Bilgilendirme Toplantısı' düzenledi. İlçede 128 sandıkta 36 bin 689 seçmen oy kullanacak ve seçim günü 90 emniyet, 40 jandarma personeli görev yapacak. Kaymakam Öztürk, Karapınarlıların özgürce oy kullanabilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.


Advertisement