CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Açıklaması - Son Dakika
Güncel

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, ülkelerin büyük bölümünde yaşanan istikrarsızlık nedeniyle, dünyada 52 milyon mültecinin bulunduğunu belirterek, "Sığınmacı sayısı bunun iki katı, sokakta yaşayan insanlar ise 5-6 katı.

18.05.2016 21:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, ülkelerin büyük bölümünde yaşanan istikrarsızlık nedeniyle, dünyada 52 milyon mültecinin bulunduğunu belirterek, "Sığınmacı sayısı bunun iki katı, sokakta yaşayan insanlar ise 5-6 katı." dedi.

Yılmaz, İzmir'de Gaziemir Belediyesi ve Sosyal, Ekonomik, Siyasal Araştırmalara Derneği'nce (SESA Der) Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen, "Küresel Siyaset Denkleminde Türkiye'nin Yeri" konulu panelde yaptığı konuşmada, küresel değişikliklerin bir gecede şekillenmediğini belirterek, ülkelerin çok azında istikrarın olduğunu, çoğunda ise istikrarsızlık yüzünden sıkıntılar çekildiğini ifade etti.

Yılmaz, "İstikrarın olduğu yerler, istikrarsız ülkelerin ve bölgelerin yaymış olduğu istikrarsızlıkla mücadele ediliyor. Mülteciler, göç, açlık, yolsuzluk gibi. Özellikle Afrika'da, son dönemlerde de Ortadoğu'daki rejim değişiklikleri ve ayaklanmalarla birlikte kaynaklanan büyük göç dalgaları başladı. Bugün dünyada 52 milyon mülteci var, sığınmacı sayısı bunun iki katı, sokakta yaşayan insanlar ise 5-6 katı." ifadesini kullandı.

Ülkelerin içinde bulunduğu durumdan bahsederek, ABD'nin 1990'lı yıllarda ele geçirdiği tek kutuplu gücü artık kaybetmeye başladığını savunan Yılmaz, Türkiye'nin yakın coğrafyasında ise etnik ve mezhep temelli bölünmeler olduğunu anımsattı.

"Devletlerin sınırlarının yeniden çizileceği döneme" doğru gidildiğini öne süren Yılmaz, Suriye'nin de geleceğinin karanlık olduğunu belirterek, "Rusya, Suriye'ye yerleşmiş durumda, 2 üssü var şimdi 3'üncüyü inşa ediyor. Amerika'nın askeri varlığının olduğunu biliyoruz. Suriye'nin geleceği karışık. Güney sınırımız tanınmasa bile yeni devletçiklerin fiilen ortaya çıktığı bir süreci yaşıyor. Yeni unsurlar çıkıyor artık, eskiden olduğu gibi 911 kilometrelik sınırda tek Suriye yok, bir süre sonra devlete dönüşebilecek aktörler çıkabiliyor." diye konuştu.

Türkiye'nin dış politikasını eleştirerek, "Dost yaratan dış politikaya" ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Yılmaz, partisinin de dış politika ile ilgili bir çalışma sürdürdüğünü, bunu yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Etkinlikte, SESA Der Başkanı Prof. Dr. Özkan Yıldız ve Ortadoğu Uzmanı Doç. Dr. Sedat Erkmen de birer konuşma yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement