CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2) - Son Dakika
Yerel

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu düzeni, bu ahlaksız düzeni sözüm söz yıkacağım. İnsanca hakça bir düzen kuracağım" dedi.

21.05.2015 18:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu düzeni, bu ahlaksız düzeni sözüm söz yıkacağım. İnsanca hakça bir düzen kuracağım" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisince Atatürk Alanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, 8 milyon emeklinin ayda bin liranın altında aylık aldığını belirterek, "Vay efendim, bunu nasıl söylersin? Ben de dedim ki 'gel kardeşim, çıkalım televizyona, sen emeklinin halini bana anlat, ben de sana anlatacağım. Ben mi haklıyım, sen mi haklısın' diye sordum. Çıkıyor mu televizyona, çıkabilir mi" ifadesini kullandı.

İktidarın, emeklinin halinden anlamayacağını iddia eden Kılıçdaroğlu, Trabzonlulara şöyle seslendi:

"İşsizin halinden, evde tencere kaynamadığı zaman o kadının halinden anlamazlar, çocuğu okula gönderen bir aile çocuğuna harçlık veremiyor, o ailenin, o babanın dramından anlamazlar. Onun için söyledim, ben sizden birisiyim. Benim 7 kardeşim var, köşeyi dönen bir kardeşim yok. Hepsi alın teri çalıştı. Hiçbirinin gemisi, gemiciği yok. Oysa ben devlet bütçesinden en büyük bütçeyi 9 yıl yönettim. Hiçbir Allah'ın kulu çıkıp da 'sen şuradan 5 kuruş para aldın' demedi, diyemez. Çünkü benim siyasi anlayışımda da ahlakımda da inancımda da kul hakkı yemek yoktur. Kul hakkı yenmesine izin vermem."

Kemal Kılıçdaroğlu, emekliye ramazan, kurban bayramında birer maaş ikramiye verecekleri vaadini yineleyerek, şöyle devam etti:

"Kıyamet kopuyor, parayı nereden bulacaksın. Bu parayı nereden bulacaksın sorusu emekliye hakarettir. Sen kaçak saraya parayı buluyorsun, kimse kaynak sormuyor. Bir taraftan diyorsun 'Türkiye zengin ülke', evet, ben ne diyorum 'zengin ülke'. 2 milyon Suriyeli'ye 5.5 milyar dolar para veriyorsun, kimse kaynak nerede diye sormuyor ama emekliye gelince 'bir dakika' diyorlar, 'kaynak yok.' Kaynak var, sen o parayı vermek istemiyorsun. Sözüm söz, o parayı bulacağız. Kaçak saraya bağlanan bütün hortumları keseceğiz ve parayı da millete vereceğiz. Sanıyorlar ki emekli parayı alırsa İsviçre'deki bankalara koşacak, hesap açacak. Onun için emeklilerden hiçbir fire istemiyorum. Sadece bir şey istiyorum, senin duanı istiyorum, duanı bekliyorum. Emekli şunu diyecek, 'sen bana kaynak yok diyorsan ben de sana diyorum ki kusura bakma oy yok.' Bu kadar basit."

Asgari ücret konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, "Asgari ücreti bin 500 lira yapalım dedik. Maliye Bakanı diyor ki asgari ücretin bin 500 lira olması işçiye zulümdür. Ben de kendisine miting meydanlarında sordum, kardeşim sen ayda 14 bin lira alırken zulüm değil de işçiye bin 500 lira verince mi zulüm oluyor?. Kıyameti koparıyorlar. Gitmişler beni TÜSİAD'a şikayet ediyorlar. 'Kılıçdaroğlu, asgari ücreti bin 500 lira yapacak niye siz itiraz etmiyorsunuz' diyor. Seni dinlemiyorlar. Sen işçinin nasıl geçindiğini biliyor musun? Biz yoksulu, asgari ücretliyi düşünüyoruz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, eski anlayış ve algıların bir tarafa bırakılması gerektiğini savunarak, şöyle konuştu:

"Ufkumuz değişiyor. İnsanlara bakışımız değişiyor. Sorunlarımız var. Siyasi kavgalardan bıktık ama yeniden güzel bir başlangıç yapalım. Huzurlu bir başlangıç yapalım. Sizi düşünen, milleti düşünen, yoksulu düşünen, garibanı düşünen ve herkese işi, aşı nasıl bulabiliriz diye düşünen bir siyasal anlayışı iktidar yapın. 'Yeter' artık diyelim. Yıllar yılı bizi kandırdılar, yıllar yılı belki hiçbir hükümete nasip değildir, 13 yıldır iktidardalar. 13 yıl, 2002'de doğan çocuk 13 yaşına geldi."

Yaklaşık 13 yılın sonunda çıkan tabloda 6 milyon 250 bin işsiz olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, "Hani bir ara yazar kasadan atılıyordu ya kriz döneminde, o zaman bile bu kadar işsiz yoktu. O zaman bile. 17 milyon yoksul, bakın 17 milyon ayda 200 liranın altında 17 milyon yoksul, 3 milyon 750 bin hanede oturuyorlar. Aylığı bin liranın altında olan 8 milyon emekli. Atama bekleyen 350 bin öğretmen bekliyor 'ne zaman benim tayinim çıkacak' diye. Bu tablo, bizim kaldıracağımız bir tablo değil" dedi.

"Sizden isteğim sandığa gidin, tepkinizi orada gösterin"

Kılıçdaroğlu, yeni bir kanunun Meclis'e getirildiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kanunun adı ne biliyor musunuz? Yabancıların çalıştırılması hakkında kanun tasarısı. Altında Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanların imzası var. Sizden isteğim sandığa gidin, tepkinizi orada gösterin. 'Yeter artık' diyin, 'bıktık artık' diyin. 6 milyon 250 bin işsizimiz var, Meclis'e kanun getiriyorlar, 'yabancıları nasıl çalıştıracağız' diye. Hani güzel bir atasözümüz var ya 'Ayranı yok içmeye' diye başlar, aynen öyle. 6 milyon 250 bin işsiz var sen bırakmışsın bu işsizleri. Onlar sanıyorlar, her evde tencere kaynıyor, sanıyorlar ki ülkede yoksul yok. Bakın onlar unuttular sevgili Trabzonlular, ben Samsun'da açlıktan ölen Kübra bebeği unutmadım. Ben Konya'da bir gecekonduda, camı kırık olduğu için zatürreden ölen Ayaz bebeği unutmadım. Onlar bizim çocuklarımız. Biz onları yaşatmak zorundayız. Allah aşkına onlara hizmet etmeyeceksin de siyasette ne yapacaksın? Onlar düşünmediler. Yakınlarını, akrabalarını düşündüler, 'ihaleyi kime veririz' onu düşündüler. Onlarla bizim aramızda Ağrı Dağı kadar fark var."

Emekliyi, çiftçiyi ve esnafı düşündüğünü belirten Kılıçdaroğlu, alandakilere şöyle seslendi:

"Bakın etrafta esnaf kardeşlerim var, dükkanları var. Anlatayım, diyelim ki bir esnaf kardeşim sigorta prim borcunu iki ay ödeyemedi, olur ya insanlık hali. Hastaneye gittiği zaman diyorlar ki 'bir dakika borcun var, ben sana bakmam'. Hastayım, 'olsun ölebilirsin' diyor. Kim diyor? İktidar diyor. Niye diyor? Böyle bir kanun çıkardığı için doktor diyor ki 'bakamam, bakarsam suç işlerim'. Hadi diyelim onun borcu var, ona bakmadım, eşi hastalandı 'ona da bakmam' diyor. Yaşlı anne babası var, 'onlara da bakmam' diyor. Bana söyler misiniz bu Ankara'daki beylerin, Allah aşkına vicdanı var mı? Allah aşkına insanlığı var mı? Böyle bir düzen konulacak, düzen mi böyle bir düzen, değiştirilecek düzen mi?"

Konuşmasında, "O nedenle diyorum; bu düzeni, bu ahlaksız düzeni, sözüm söz yıkacağım. İnsanca hakça bir düzen kuracağım" ifadelerine yer veren Kılıçdaroğlu, "Daha acı olanı anlatayım, hadi bakmadı diyelim, gittin birisinden borç aldın, tedavi olmak için özel hastaneye gittin. Devlet şunu demiyor. 'Prim borcunu ödemedin, ben de sana bakmadım, helalleştik bitti' demiyor. Diyor ki 'bir dakika, ben sana bakmadım doğru ama senin borcun var. Faiziyle beraber bu borcu senden alacağım' diyor. 'Ödemezsen icraya vereceğim' diyor. Sen bana bakmadın, 'olsun' diyor 'bu parayı ben senden alırım'. Böylesine bir gayri adil düzen var. Böylesine bir tablo var. Bu tabloyu el birliği değiştirmek zorundayız" diye konuştu.

"Türkiye'yi yarı açık cezaevine çevirdiler"

Kılıçdaroğlu, borç batağında yaklaşık 5 milyon insan bulunduğunu iddia ederek, "Taahhüdü ihlal suçundan ötürü 1 milyon 220 bini mahkemeye verildi. 550 bin vatandaşımız mahkemede hapse mahkum oldu. 98 bin vatandaşımız hapse girdi ve çıktı. 500 bine yakın vatandaşımız hapse girmek için sıra bekliyor" dedi.

Türkiye'nin yarı açık cezaevine çevrildiğini vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, "Dedim ki kredi kartlarında ve Türkiye'de kredisindeki faizlerin en az yüzde 80'inini sileceğim. Koro halinde bağırıyorlar, 'nasıl sileceksin, parayı nereden bulacaksın'. Devleti nasıl yönettiklerini biliyorum. Devletin ne olduğunu biliyorum. İyi ki 27,5 yılımızı devlete vermişiz. İyi ki 27,5 yıl devlet nasıl yönetilir, bunu öğrenmişiz. Burada devlete hiçbir yük yok arkadaşlar" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, vatandaşı borç batağından kurtaracaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bunu yapacağım. 500 bine yakın vatandaşımızı hapisten kurtaracağım. Ben bunu yapmadığım takdirde emin olun o zaman ben niye iktidar istiyorum ki vatandaşın derdine çözüm bulamadıysam. Ben niye iktidar istiyorum ki ben sizden sadece ve sadece 4 yıl için yetki istiyorum. Öyle 13 yıl değil, 4 yıl. 4 yılda Türkiye'nin kaderini değiştireceğim. 4 yılda hiçbir aile 'biz yoksuluz' demeyecek. 4 yılda hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. 4 yılda değil, bir yıl içinde üniversitelerde yurt sorununu çözeceğim. 13 yılda çözemediler yılda çözeceğim."

"Huzurlu bir Türkiye, barış içinde yaşanan bir Türkiye'yi kurmak istiyoruz"

İktidara geldiklerinde ilk çıkaracağı kanunun da emekliler hakkında olacağı vaadinde bulunan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bir numaralı kanun emekliye iki maaş ikramiye verilmesi hakkında kanun olacak, çünkü haziran geliyor, temmuzda emeklinin banka hesabına bu paranın yatması lazım. Bir numaralı kanun bu olacak. İki numaralı kanun, siyasi ahlak kanunu çıkaracağım. Siyaseti kirlilikten arındıracağım. Düzgün insanların, namuslu insanların, vatandaşına hesap veren insanların siyasete girmesini sağlayacağım. Bunu istiyorum. Bunun için sizden 4 yıl için yetki istiyorum. Diyorlar ki Kılıçdaroğlu, iktidar olmak istemiyor, 4 yıl istiyor. Ben 4 yıl istiyorum. 4. yılın sonunda memnun olmazsan başımın üstüne, memnun olursan devem edeceğiz zaten. 4 yıl yetki istiyorum."

Kılıçdaroğlu, ülkeyi huzura kavuşturacağını, yoksulluğu bitireceğini kaydederek, "21. yüzyılın Türkiye'sine yoksulluk yakışmıyor. 21. yüzyılın Türkiye'sinde çocuklar yatağa aç girmesin. 21 yüzyılın Türkiye'sinde anneler çocuklarını okullara gönderirken kaygı duymasın. Huzurlu bir Türkiye, barış içinde yaşanan bir Türkiye'yi kurmak istiyoruz. İstiyorum ki bu güzel ülkede, caddede, sokakta, fabrikada, tarlada çatık kaşlı insanlarımız olmasın, herkes güleryüzlü olsun. Herkes birbirine selam versin, birbirini kucaklasın. En büyük arzum, kimse aç ve açıkta kalmasın. Bunun için sizden yetki, söz, destek istiyorum" diye konuştu.

Güvenliği sağlayan polislerin de sorunlarını anımsatan Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"24 saat çalışıyorlar, mesai kavramları doğru dürüst yoktur. Dolayısıyla onların da sorunları var. En büyük sorunları da çalışırken aldıkları aylıkla, emekli olduklarında aldıkları aylık arasındaki farktır. Bu sorun çözülebilir mi? Evet, çözülebilir. Kim iktidar olursa olsun, hangi parti iktidar olursa olsun, polis kardeşlerimden istediğim tek şey var. İktidar polisi değil, halkın polisi olun. Halk için çalışın, halk sizi baş tacı edecektir. Halkın polisi olduğunuz sürece sizi baş tacı yapacağız. Hiç kimse bundan endişe etmesin."

Türk halkından sadece 4 yıl yetki istediğine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, "Bu kez oyumuzu değiştirelim, rengimizi değiştirelim 6 okun altına mührümüzü basalım, CHP'yi tek başına iktidara taşıyalım" dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement