CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (3) - Son Dakika
Güncel

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (3)

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (3)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Benim bütün hesaplarım didik didik edildi ama hiç bir şey bulamadılar.

11.02.2015 22:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Benim bütün hesaplarım didik didik edildi ama hiç bir şey bulamadılar. Bir ülke, nasıl yönetilir çok iyi biliyorum. Bir ülkeyi yönetmek kadar kolay bir şey yoktur aslında. Neden biliyor musunuz? Eğer devleti yönetirken, her kurumun yasalarla tanımlanmış görevini yapmasını sağlıyorsanız, bir sorununuz yok zaten" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, yaklaşan seçimler öncesi, CHP için "yapamazlar" iddiasının ortaya atıldığının ifade edilmesi üzerine şöyle konuştu:

"Eğer bunların yönettiği gibi Türkiye'yi yönetemez diyorlarsa haklılar. Hiç itirazım yok, bunlar gibi asla yapamayız. Fakat Türkiye'yi hukukun üstünlüğü, evrensel hukuk, insan hakları doğrultusunda, yoksulluğu bitirmek amacıyla 'yönetemez' diyorlarsa, hayır biz yönetiriz, çok iyi yönetiriz. Ben 27,5 yıl devlette çalıştım. Devletin en kritik yerlerinde ekonomideki kurumlarında çalıştım. Uzun yıllar hesap uzmanlığı yaptım. Büyük şirketleri denetledim. Bütçe nasıl hazırlanır, vergi nasıl toplanır, hayatım bunlarla geçti. Kanun tasarıları nasıl hazırlanır, başbakanlarla nasıl oturulur konuşulur, onlara nasıl itiraz edilir. Onların yanlışları nasıl söylenir, ben hayatımda bunların hepsini yaptım. Devletin bütçesinden sonra en büyük bütçeye sahip olan kurumu yönettim. Hiç bir yolsuzluğa izin vermedim. O kurumun başkanlığını yapanlardan hapse girenler vardır."

Kılıçdaroğlu, "Benim bütün hesaplarım didik didik edildi ama hiç bir şey bulamadılar. Bir ülke nasıl yönetilir çok iyi biliyorum. Bir ülkeyi yönetmek kadar kolay bir şey yoktur aslında. Neden biliyor musunuz? Eğer devleti yönetirken her kurumun yasalarla tanımlanmış görevini yapmasını sağlıyorsanız bir sorununuz yok zaten" dedi.

"Devleti yönetmekle, devlet olmak farklı şeylerdir"

Kılıçdaroğlu, "Siz saat gibi çalışan bir devlet aygıtını çalıştırmak zorundasınız, tıkamak zorunda değil" dedi.

"Siyasi partiler devleti yönetmek üzere iktidara gelirler, devlet olmak üzere değil" diyen Kılıçdaroğlu, "Devleti yönetmekle, devlet olmak farklı şeylerdir. Biz her şeye müdahale ediyoruz. Bir metrekarelik hazine arazisi düşünün, başbakanın onayı olmadan satılamıyor. İzni olmadan satılamıyorsa, orada devlet yönetimi yoktur. Orada bir kişinin kendi hırslarını tatmin ve dünyalığını sağlaması vardır" ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nda her bakan değiştikçe milli eğitim stratejisinin değiştiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Her bakan değiştikçe sınav sistemi değişiyor. Böyle devlet yönetilmez, devletin kuralları vardır o kurallara herkes uyar" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Bir başbakanın en temel özelliği ya da bir yöneticinin en temel özelliği nedir biliyor musunuz, kendisine en az ihtiyaç hissettiren kişi, başarılı bir yöneticidir. Çünkü mekanizma saat gibi çalışır. Siz mekanizmayı bozarsanız ve bozduğunuz şeyin peşinde giderseniz, devleti yönetemezsiniz" diye konuştu.

"Devleti adam gibi yönetmek istiyoruz"

Kılıçdaroğlu, "Bütün yurttaşlarımın şunu bilmesini istiyorum; 'çalıyorlar ama iş yapıyorlar demek' inancımıza aykırıdır, ahlakımıza aykırıdır, siyaset anlayışımıza, insan olmaya aykırıdır. İnsanın ruhuna özüne aykırıdır" şeklinde konuştu.

Siyasetin özünde yatanın halka hesap vermek olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Demokrasinin çıkış kaynağı ödenen vergilerin hesabını sormakla başlıyor. Devleti adam gibi yönetecekseniz, böyle yöneteceksiniz. Efendim CHP yönetemezmiş, niye yönetemiyoruz? Hayır ne oldu da biz yönetemedik? Ne yaptık biz? Devleti adam gibi yönetmek istiyoruz, namusumuzla, ahlakımızla siyasi geleceğimizle yönetmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

CHP'nin milletvekili adayları

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, milletvekili aday profillerine ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi:

"Demokrasiyi savunan parti biziz, sadece savunmak değil uygulamasını yapan parti de biziz. Parlamentoda kendi grup başkanvekillerini seçimle seçen tek partiyiz, diğer partiler seçimle seçmiyorlar. Hani demokrasi vardı burada, geçen seçimlerde 30'u aşkın yerde ön seçim yaptık. Bizim dışımızda hiç bir siyasi parti yapmadı. Bu seçimlerde göreceksiniz çok daha fazla yerde ön seçim yapacağız. Tüzüğümüzü değiştirdik, yüzde 85 ön seçim yüzde 15 merkez yoklaması. Bunu yapacağız, kararlıyım bu konuda. Partinin üyeleri kimi milletvekili olarak görmek istiyorlarsa oylarını kullanacaklar. Unuttuğumuz demokrasiyi topluma hatırlatmak istiyoruz."

Bütün üyelerine seslenmek istediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Oy kullanırken 'gerçekten şu kişi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde CHP'yi temsil eder' diyebileceğiniz insanları seçin. Oy kullanırken özellikle kadın üyelerimize söylüyorum, kadın milletvekillerimiz de olmalı, onları da seçin. Parlamentoya genç arkadaşlarımız gelsin. Bakın Türkiye'nin en genç belediye başkanı CHP'nindir. En genç milletvekilleri de CHP'li olmalı" şeklinde konuştu.

Ön seçim

"Nerelerde ön seçim yapmayı planlıyorsunuz" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle yanıt verdi:

"En büyük üç ilimiz var, Ankara, İstanbul, İzmir. Bütün üyelerimiz bilsinler hakim gözetiminde ön seçim yapacağız, bu kadar açık bu kadar net. Bazı yerlerde eğilim yoklaması yapacağız. Çünkü Genel Merkezin yüzde 15'lik kontenjanını kullanırken yüzde 5 siyasi partiler kontenjanına girmediği için oraya yargıç gelmiyor."

Seçimin yargıçların gözetiminde yapılmasını isteyen Kılıçdaroğlu, gelmemeleri halinde noterlerle yapılabileceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, Pazar günü parti meclislerinin aldığı karar çerçevesinde hareket edeceklerini belirterek, "Ankara, İstanbul, İzmir'de ön seçim olacak derken, parti meclisinin kararına müdahale anlamına gelmesin bu. Çünkü biz demokrasiye saygılıyız. Merkez Yönetim Kurulu'nun kararı olarak bunu parti meclisine taşıyacağız" diye konuştu.

Deniz Baykal'ın yeniden adaylığına ilişkin ise Kılıçdaroğlu, gelecek hafta bir araya gelip konuşacaklarını dile getirdi.

AK Parti'nin siyasal rakipleri olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin içinde de siyaseti iyi bilen insanların olduğunu kaydetti. Bu kişilerin siyasetin dışına atıldığını, AK Parti'yi hüzünle izlediklerini savunan Kılıçdaroğlu, AK Parti'de baskıcı bir yönetim anlayışının bulunduğunu ileri sürdü.

"Halka dokunan projelerimiz olacak"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, medyanın kendilerine yeteri kadar zaman ayırmadığını dile getirdi.

TRT'yi "tarafsız" olmamakla suçlayan Kılıçdaroğlu, "TRT yasasında Genel Müdürünün, yayınlarının tarafsız olması gerektiği, ahlakın da bunu gerektirdiği yazılı olmasına rağmen, açıkça söylüyorum büyük bir ahlaksızlığa imza atıyorlar" dedi.

Kendi başbakanlığı döneminde böyle bir TRT'nin olmayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Buna asla izin vermeyeceğim. BBC gibi olacak. İngiltere'nin BBC'si gibi. O da resmi bir kuruluş" dedi.

Özel televizyonları suçlamak gibi bir lüksünün olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Çünkü onlar istedikleri gibi yayın yapabilirler. Ben onlara vergi vermiyorum. Fakat TRT'nin bunu yapmaya hakkı da yoktur, yetkisi de yoktur. Orası bir siyasal partinin militanlarının yönettiği bir kurum değildir. Orayı kesinlikle adam edeceğiz. Adam gibi oturacak, yansız yayın yapacak. Bizi de eleştirecek. Biz eğer iktidarsak, iktidarı da eleştirecek, yanlışımız varsa onu da söyleyecek. Biz, 'Neden iktidarı eleştirdin?' diye bir şey söylemeyeceğiz. Söylediğimiz zaman bizi de eleştirecek, 'Sen bizi eleştiremezsin' diye. Gerekirse bizi de mizah unsuru olarak kullanabilecek. BBC'nin İngiliz Başbakanını mizah unsuru olarak zaman zaman kullandığı gibi."

Halka dokunan projelerinin olacağını anlatan Kılıçdaroğlu, Türkiye'de işsizliği bitireceklerini, yoksulluğu yönetmeyeceklerini, bitireceklerini söyledi. CHP iktidarında yoksulluk diye bir dert olmayacağını öne süren Kılıçdaroğlu, hiçbir çocuğun yatağa aç giremeyeceğini, huzurun olacağını kaydetti.

Kılıçdaroğlu, "Bakın intiharlar arttı, boşanmalar arttı, fuhuş arttı. Kimin iktidarında? Sözde Müslüman geçinenlerin iktidarında" ifadesini kullandı.

(bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement