CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da - Son Dakika
Güncel

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da

Kılıçdaroğlu: (1) "Kürt sorununun çözümü konusunda kendi çözümlerimizi bölge halkına yeteri kadar anlatamadık.

29.11.2014 15:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Kürt sorununun çözümü konusunda kendi çözümlerimizi bölge halkına yeteri kadar anlatamadık. Kabahat sizde değil, bizde" dedi.

Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da bir düğün salonunda partisince düzenlenen "Geleceği Birlikte Kuruyoruz Diyarbakır Buluşması" toplantısında yaptığı konuşmada, bu ülkede çözülemeyecek hiçbir sorunun olmadığını söyledi.

Anaların çocuklarını güler yüzle huzur içinde askere, okula göndermesini istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Barışa susamış bir toplumuz. Kavgadan bıktık. Huzur içinde yaşamak istiyoruz. Herkesin işi, herkesin aşı olsun istiyoruz. Herkes birbirini kucaklaşın istiyoruz. Aynı gemideyiz aynı gemide kararlılıkla yol alacağız. Kimsenin endişesi olmasın. Yeter ki ortak aklı egemen kılalım, bir araya gelelim ve düşüncelerimiz farklı bile olsa saygı içinde birbirimizi dinleyelim" diye konuştu.

Diyarbakır'ın 9 bin yıllık bir uygarlığa ev sahipliği yaptığına değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Buradan 25 kilometre ötede Çayönünde dünyanın en eski köyü var. 27 büyük devlet bu topraklardan geldi geçti. Sasanilerden tutun Etilere, Asurilerden tutun Abbasilere kadar, Selçuklulara kadar pek çok uygarlık bu topraklardan geçti. Bu topraklardan geçerken kültürlerini eserlerini bıraktılar dolayısıyla o kültürler artık bizim kültürümüz, o eserler artık bizim eserimiz, o insanlar bizim insanlarımız, o tarih bizim tarihimiz. Tarihimizle her zaman gurur duyduk, duymaya da devam edeceğiz."

"CHP'ye büyük görev düşüyor"

"Farklı kültürlerden, inançlardan, kimliklerden insanlarımızla aynı havayı soluyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Diyarbakır'a bakın camisini kilisesini cemevini görürsünüz. Tüm bu inançların barış ve huzur içinde yaşadığını görürsünüz. Farklı kimlikler var farklı kimliklerin de kavgasız yaşadığını görürsünüz. O zaman bizim yapmamız gereken bu kültürü bu görkemli tarihi yaşatmak çocuklarımıza öğretmek tüm kültürleri kimlikleri inançları saygı ile karşılamak. Bunu yapmak hepimizin ortak görevi sadece CHP'nin değil. Bu topraklarda yaşayan herkesin ortak görevi. Bu ortak görevi yerine getirmek için de CHP'ye büyük görev düşüyor."

Diyarbakır'ın hak etmediği bir koşulda yaşadığına değinen Kılıçdaroğlu, "Diyarbakır o zengin kültürden derin bir yoksulluk yaşıyor. Üzerinde durmamız, tartışmamız gereken konulardan biri bu" dedi.

"Diyarbakır'da işsizlik yüzde 20'lere dayanmış durumda"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'ın 1930 yılında Türkiye'nin 3'üncü büyük sanayi kenti olduğunu hatırlatarak, bugün sanayisi fazla gelişmemiz sosyo ekonomik gelişmeye baktığınızda  67'nci sırada olduğunu söyledi.

Türkiye'de yüzde 10.4 olan işsizliğin Diyarbakır'da yüzde 20'lere dayandığını aktaran Kılıçdaroğlu, "Genç işsizlik yüzde 30'ları aşmış durumda. Bu sorunlara çözüm üretmek zorundayız. Her çocuğumuzun mutlaka işi olmalı, evinde AŞ olmalı. Kadınlar huzur içinde eşlerini beklemeli. Kadınlar da çalışabilmeli. Bu mücadeleyi yapacağız. Buraya geliş nedenlerimden biri de bu" diye konuştu.

"Sizden sadece 4 yıl için yetki istiyorum"

Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Buraya bir dönem bir başbakan geldi. Diyarbakır mitinginde genç bir Diyarbakırlı 'iş ve fabrika istiyoruz' diye bağırıyordu. Bu tekrarlanınca 'yok kardeşim iş miş yok sana' diye cevap aldı. Sonra bu kişi geldi 'eski Diyarbakır Cezaevi'ni yıkacağım size söz modern bir cezaevi yapacağım' dedi. Fabrika değil cezaevi vaadi veriyor tüm Diyarbakır ve Türkiye duysun. Dünya tarihinde bir ilktir. Bir başbakan bir kente geliyor fabrika sözü yerine hapishane sözü veriyor. Hapishane sözü verdi de ne oldu oyları topladı. Burada tüm Diyarbakırlılara sesleniyorum, Urfalılara, Bitlislilere, Vanlılara, Hakkarililere sesleniyorum; işsizlik mi var, evet var. Sizden sadece 4 yıl için yetki istiyorum."

Bu ülkeyi işsizlik belasından kurtaracağını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Yolsuzluk var. 50 lira için kadınları sabahtan akşama kadar PTT'nin önünde kuyruğa diziyorlar. Burada tüm kadın kardeşlerime sesleniyorum; 50 lira için seni o kuyruğa dizen namerttir. Ben onu yapmayacağım. Hiçbir zaman para için kuyruğa girmeyeceksin, aile sigortasını getireceğim. Evinde oturacak bankada hesabın olacak gideceksin memur gibi işçi gibi emekli gibi paranı çekecek çocuğunun rızkına bakacaksın. Kimseye, sosyal devletini muhtaç etmeyecek CHP'nin sözüdür bu" ifadesini kullandı.

Adalet ve özgürlüğü her ortamda savunacaklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Benim karnım doyuyor komşum açsa ve ben ses çıkarmıyorsam orada adaleti bulamazsınız. Sosyal adalet budur. Herkesin karnı doyacak. Adaleti ve özgürlüğü her ortamda savunacağız. Adalet ve özgürlük ancak demokratik bir rejim ile olur. Demokrasiyi de savunacağız" dedi.

"30-35 yıldır sorunu çözmeyi güvenlik güçlerine havale ettiler"

"30 yılı aşkındır ortada bir sorun var kimisi Kürt sorunu, kimisi Türk sorunu, kimisi Güneydoğu sorunu diyor adı ne olursa olsun ortada bir gerçek var. Ortada bir sorun var ve 30 yıldır devam ediyor mu ediyor" diyen Kılıçdaroğlu, "Çıktık şunu söyledik CHP olarak bu sorun güvenlik önlemleri ile çözülemez dedik. Bu sorunun çözümü için aklı egemen kılmalıyız. 30-35 yıldır sorunu çözmeyi güvenlik güçlerine havale ettiler. Kimler siyasiler çözün dediler çözülmüyor. 30 yıllık tecrübe yetmedi mi hala, akan kan yetmedi mi hala. 30 yılın sonuna geldik 35 yıldır sorunu demokrasi ve özgürlükle çözeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Fabrika, iş, aş, barış, demokrasi ve özgürlük sözü veren Kılıçdaroğlu, "12 yıllık süre verdiniz Adalet ve Kalkınma Partisi'ne. Ben 12 yıl değil 4 yıllık süre istiyorum. Fabrika, iş, barış, demokrasi, özgürlük ve AŞ sözü veriyorum" diye konuştu.

"Diyarbakır Cezaevi 'insanlık müzesi' olsun"

Kılıçdaroğlu, "hapishane sözü verenler o hapishanelerde nelerin olduğunu biliyorlar mı? Hangi dramların yaşandığını. Diyarbakır hapishanesinin dili olsa neler anlatırdı" diyerek şunları söyledi:

"Bu bölge büyük acılar yaşadı. Bu acıları bilmeliyiz. Bir daha bu acılar yaşanmasın diye  Diyarbakır Cezaevi 'insanlık müzesi' olsun diyoruz. Milletvekillerimiz, genel başkanlarımız, il yöneticilerimiz tutuklandı, il başkanlarımız öldürüldü, hapishanelere atıldı, işkence gördüler. Sadece Diyarbakır'da değil Mamak'ta, Metris'te oldu, Zincirbozan'da oldu. Biz hiçbir zaman acılarımızı propaganda konusu yapmadık. Hasan Hüseyin'in dediği gibi acıyı yüreğimizin bir tarafında tutup, aynı acıları başkaları yaşamasın diye mücadele ettik ama onlar bizim acılarımızı istismar ediyorlar. Buna izin vermeyin, buna izin vermeyeceğiz asla."

"Kabahat sizde değil, bizde"

CHP'ye yapılan eleştirilerin yapıcı olduğu sürece başının üstünde yeri olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, her eleştiriye saygı gösterdiğini ve hiçbir zaman sırtını dönmediğini belirtti.

"Kürt sorununun çözümü konusunda kendi çözümlerimizi bölge halkına yeteri kadar anlatamadık kabahat sizde değil, bizde" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"Dedik ki bu sorunu parlamento zemininde çözmemiz lazım. Bir araya gelmemiz lazım, oturup konuşmamız lazım, bir toplumsal mutabakat sağlamamız lazım. Türkiye'nin bu kadar derin, köklü sorunu parlamento zeminin dışında çözemezsiniz, 'hayır çözeriz' dediler Çözüyorsanız buyurun size kredi açıyoruz. Buyurun çözün. Hemen bağırdılar 'senin kredine ihtiyacımız yok. Sen zaten kendi kredine muhtaçsın' eyvallah dedik. Diyorlar ki bazen CHP barışçıl barışı savunan bir parti değildir. Hayatımda duyduğum en saçma sözlerden biri bu. Ne demek bu? CHP Kobanili Kürt'e Şengalli Ezidi'ye Kerküklü Türkmen'e Halepli Arap'a karşı IŞİD'ın yanında yer almayacak kadar onurlu ve ahlaklı bir parti."

Kılıçdaroğlu, konuşması esnasında partililerin "Kemal Başbakan" sloganı atması üzerine, "O da olacak inşallah" dedi.

- Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı
    08:56 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son bir hafta içinde 20 ilde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında FETÖ'ye yönelik olarak 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda örgütün sözde 'Emniyet Mahrem Yapılanması' içerisinde faaliyet gösteren, 'ByLock' kullanıcısı olan, ankesörlü telefonlarla iletişim kuran, hücre evlerinde barınan ve hapis cezası ile aranan şüpheliler tespit edildi. Operasyonlar sonucunda çok sayıda dijital materyale el konuldu.

  • Mersin Polisi 180 Milyon TL Dolandırıcılık Çetesini Çökertti
    08:50 Mersin Polisi 180 Milyon TL Dolandırıcılık Çetesini Çökertti

    Mersin polisi, bilinen alışveriş sitelerinin kopya linkini üreten, sahte hukuk bürolarından arama ve sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıcılık yaparak 180 milyon lira haksız kazanç elde eden çeteyi çökertti. Yakalanan şüphelilerden 20'si tutuklandı. Haksız kazanç elde eden şahısların paraları aklamak için döviz ve altına çevirdiğine ait görüntüler de operasyon kapsamında ele geçirilmişti.

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı
    08:48 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde FETÖ'ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

  • İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi
    08:44 İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Bornova ilçesindeki bir evde yapılan aramada 112 kilo 300 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Operasyon sonucu ele geçirilen metamfetamin miktarı İzmir'de rekor yakalama olarak kaydedildi. Evde yapılan incelemede, neredeyse her odada metamfetamin üretimi yapıldığı tespit edildi. Operasyon kapsamında 5 şüpheli gözaltına alındı.

  • Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor
    08:39 Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 'İstatistiklerle Yaşlılar 2023' çalışmasına göre, Sivas'ta yaşlı nüfus oranı artış gösterdi. Sivas'ta yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 13,8'den yüzde 14,1'e yükseldi. Türkiye genelinde ise yaşlı nüfusun oranı yüzde 10,2 olarak belirlendi.

  • Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor
    08:33 Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor

    Twitch, müstehcen içeriklerin yayınlanmasını engellemek için yeni bir kural getiriyor. Platform, vücudun mahrem bölgelerine odaklanan yayınları yasaklayacak ve bu içerikleri yayınlayan yayıncıları da yasaklayacak.

  • Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak
    08:33 Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak

    Google Haritalar uygulaması, yeni güncellemesi ile kullanıcılarına gitmek üzere oldukları yerler için restoran ve eğlence mekanı tavsiyeleri sunacak. Ayrıca her şehir için ziyaret edilmesi gereken mekanları içeren listeler oluşturulabilecek ve bu listeler paylaşılabilecek. Bu özellik ilk etapta Amerika ve Kanada'da aktif olacak, daha sonra diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak. Ayrıca uygulama, kullanıcıların gitmek istedikleri veya gitmiş oldukları yerlerin özel bir listesini yapmalarına olanak sağlayacak ve bu listeler sosyal medya uygulamalarında paylaşılabilecek. Yeni yapay zeka algoritmaları sayesinde kullanıcılar, diğer kullanıcıların yaptığı yorumları daha hızlı bir şekilde görebilecek ve kendi beğendikleri yerleri diğer kullanıcılara sunabilecekler. Bu güncelleme ile Google Haritalar'ın kullanıcı sayısının artması hedefleniyor.

  • Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri
    08:33 Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri

    Samsung, Galaxy A55 5G modelini tanıtırken sözünü ettiği Exynos 1480 işlemcisinin özelliklerini açıkladı. Bu işlemci, 4 nm fabrikasyon sürecinden geçen 8 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Grafik birimi AMD RDNA tabanlı Xclipse 530 olan işlemci, daha verimli enerji harcaması ve yüksek GPU performansı sunmaktadır. Ayrıca, yapay zeka tarafında da dört kat daha yüksek performans sağlamaktadır. İşlemci, FHD+ çözünürlük ve 144 Hz yenileme hızını desteklemekte olup, LPDDR5 bellek ve UFS 3.1 depolama ile uyumludur. Ayrıca, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C gibi bağlantı özelliklerine de sahiptir.

  • Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    08:33 Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    Sony, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için Xperia 1 VI modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre telefonun ekranı daha kısa ve geniş olacak. Ayrıca, düzeyde ince çerçeveler ve dikey üçlü kamera kurulumu gibi özellikler de bulunacak. Sony Xperia 1 VI'nin global lansmanı mayıs ayında yapılacak.

  • Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    08:29 Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Çubuk ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, 2 motosiklet çarpıştı ve biri ağır olmak üzere toplamda 3 kişi yaralandı. Kazada, sürücüler ile motosikletlerden birinde bulunan bir kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekiplerince Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

  • 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
    08:29 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer taraftarlarının katılımıyla dostluk iftarı düzenlendi. Pandemi nedeniyle evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Herkes kendi takımının formasıyla birlikte dostluk sergiledi.


Advertisement