CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Ermenek'te Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Ermenek'te Açıklaması

"Biz madenlerde taşeronlaşmanın kaldırılmasını istiyoruz.

05.12.2014 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz madenlerde taşeronlaşmanın kaldırılmasını istiyoruz. Orada örgütlü sendikaların olmasını istiyoruz. Yer altında yaşam odalarının olmasını istiyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu, Ermenek'te madenciler için düzenlenen cenaze töreninin ardından bir çay bahçesinde vatandaşlarla sohbet etti.

Kemal Kılıçdaroğlu, sohbet sırasına bir gazetecinin "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız uzun zamandır bölgede yok. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklinde sorusunu, "Tek kelimeyle belki cevap vermek gerekir, sorumsuzluk. Sorumlu olan birisi gelir tabii" dedi.

Bedelli askerlik konusuyla ilgili görüşünün sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Biz çocuklarımız arasında ayrım yapılmasına karşıyız. Durumu iyi olan parasını ödesin askerlikten kurtulsun, durumu kötü olanda hadi paşa paşa askere gitsin. Çifte standart istemiyoruz. Aynı koşullara, aynı yaş gruplarına giren bütün gençler için ortak bir proje üretilmesi lazım. Durumu iyi olandan para alınır, durumu iyi olmayandan para alınmaz ama o da aynı koşullarda askerlik yapmış sayılır. Böylece gençlerimiz arasında bir ayrım yapılmamış olur. Yani zenginimiz bedel ödesin, fakirimiz askere gitsin. Bu çifte standart olmaz. 21. yüzyılın Türkiye'sine de yakışmıyor bu."

Sözleşmeli askerlere verilecek maaş konusunun da belirtilmesi üzerine Kılıçdaroğlu, "O profesyonel orduya geçiş için söz konusu olabilir. Alt yapısı oluşmuşsa, eğer askerlere ciddi bir aylık ödenecekse yapsınlar görelim. Tasarı gelmeden yorum yapmak doğru değil. Profesyonel askerlik ne kadar uygundur veya değildir onun araştırılması lazım" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, çıkan madencilik yasasının yeterli olup olmadığına ilişkin soruyu, şöyle yanıtladı:

"Çıkan yasa, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 176 numaralı sözleşmesi. Oy birliğiyle parlamentodan çıktı. Güzel bir uygulamadır bu. Ayrıca, biz madenlerde taşeronlaşmanın kaldırılmasını istiyoruz. Orada örgütlü sendikaların olmasını istiyoruz. Yer altında yaşam odalarının olmasını istiyoruz. Yani Şili'de yer altında kalan madenciler bilmem 100 gün sonra çıkartılıyorlarsa demek ki yaşam odası çok önemli. Bizde olsaydı belki bu ölümlerin hiçbirisi olmayacaktı."

Kılıçdaroğlu, Soma'da Meclis komisyon raporu hazırlandığını, burası için de böyle bir rapor hazırlığının olduğunu bildirdi.

Madende çalışanların sorunlarını dinledi

Madende çalıştığını belirtenlerin sorunlarını da dinleyen Kılıçdaroğlu, yer altında çalışanların iş güvenliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Yer altında çalışmanın yasaklanmasını söylemediklerinin altını çizen Kılıçdaroğlu, bütün dünyadaki gibi madenlerin çıkartılması gerektiğini ifade etti.

"Soma'da olaylar oldu sonra kabak işçilerin başına patladı" diyen Kılıçdaroğlu, iş akdi feshedilen 2 bine yakın kişinin nasıl geçineceğini sordu.

Kılıçdaroğlu, Ermenek'te de aynı sorunların olduğunu ve bunların çözülmesi gerektiğini aktararak, çözümün adresinin siyasetten geçtiğini kaydetti.

Ülkenin yeni bir yönetime ihtiyacı olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, Türkiye'de yer altı ve üstü kaynaklarının çok iyi olduğunu belirtti.

Kemal Kılıçdaroğlu, iki hafta önce sendika başkanlarını davet edip yer altında çalışan işçilerin güvenliğini sağlamak için nelerin gerektiğiyle ilgili 11 madde hazırladıklarını ve kanun teklifi verdiklerini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Sayın Davutoğlu'na açık ve net bir çağrıda bulunduk. 3 konfederasyon uzlaşıyoruz, sendikalar uzlaşıyor, siyaset olarak biz de uzlaşalım. Madem bu yapılacak gelin hep beraber yapalım, vatandaşa karşı sorumluluğumuzu yerine getirelim dedik. Kanun teklifini verdik, çağrımızı yaptık bekliyoruz. Tabii sadece bizim beklememiz yetmiyor Türk-İş'in, Hak-İş'in ve DİSK'in de seslendirmesi lazım bunu."

Maden kazalarından hükümetin sorumlu olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, "İşçilerin servis ve yemekleri işveren tarafından üstlenilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, yer altına inecek işçinin aç bırakılamayacağını vurgulayarak, "İnsanda biraz vicdan olur" dedi.

"Madenlerde denetim yok"-

Madenlerde denetim olmadığını, işçilerin sendikalaşmasının engellendiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Önce risk alanlarını belirler, o riskleri ortadan kaldırır, ona uygun kuralları koyar. Ondan sonra işçileri yer altına indirir. Bunu bizim sıfırdan tespit etmemize de gerek yok. Uluslararası Çalışma Örgütü bunların hepsini tespit etmiş zaten. Biz neden yer altı kazalarında Avrupa birincisiyiz, niye? Dünya üçüncüsüyüz aynı zamanda. Bu yıl büyük bir ihtimalle Soma olayı nedeniyle dünya birincisi olacağız. Hep beraber ağlıyoruz, çözüme gelince yan çiziyoruz. Bakanların koşup gelip, cenazeler çıktı, cenazelerde bulunalım, ağlayalım demelerine gerek yok. İnandırıcı değil onlar. İnandırıcı bir şey yapmak istiyorlarsa yer altında çalışan maden işçisinin iş güvenliğini sağlayacak düzenlemeleri ve denetlemeleri yapsınlar."

Kılıçdaroğlu, siyasilerin hesabını vermesi gerektiğini, Soma'da ve Ermenek'te işçiler ölmesine rağmen istifa eden olmadığını söyledi.

Sohbet ettiği kişilerin çeşitli şikayetleri üzerine Kılıçdaroğlu, dinin istismar edilmemesi gerektiğini, bunun aksini yapanların dine ihanet ettiğini sözlerine ekledi. - Karaman

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Ermenek'te Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.


Advertisement