CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İstanbul'da - Son Dakika
Güncel

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İstanbul'da

Şahkulu Sultan Dergahı'nı ziyaret eden Kılıçdaroğlu, vatandaşlara aşure dağıttı Kılıçdaroğlu: "Zulme karşı direnmek, mazlumun yanında olmak, hepimizin ortak görevidir.

08.11.2014 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, zulme karşı direnmenin, mazlumun yanında olmanın, herkesin ortak görevi olduğunu belirterek, "Bir olacağız, beraber olacağız, sorunlarımızı çözeceğiz, şiddete başvurmayacağız, kaosa yol açmayacağız, inancımızı, sevgimizi, hoşgörümüzü rahatlıkla gösterebileceğimiz bir Türkiye'yi, modern Türkiye'yi, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiyesi'ni çağdaş, demokratik, laik, sosyal hukuk devletini hep beraber yeniden yaşatacağız" dedi.

Şahkulu Sultan Dergahı'nı ziyaret ederek, aşure dağıtımına katılan Kılıçdaroğlu, konuşmasına, "Bizi ayrıştırmak, bölmek isteyenler var ama sözümüz söz olsun, ayrışmayacağız ve bölünmeyeceğiz. Bütün Türkiye'ye sesleniyorum: Allahımız bir, kitabımız bir, peygamberimiz bir, ehlibeytimiz bir. Hepimiz birbirimize saygı duyalım" diyerek başladı.

Kılıçdaroğlu, Pir Sultan Abdal'ın "Cehennem dediğin dal odun yoktur, herkes ateşini buradan götürür" sözlerini alıntılayarak, "Eğer biz bu felsefeye inanıyorsak, insana inanıyorsak, insanı seviyorsak, bir ve beraber olacağız" dedi.

Şahkulu Sultan Dergahı Genel Başkanı Mehmet Çamur'un, Alevilerin taleplerini içeren bir konuşma yaptığına değinen Kılıçdaroğlu, siyasilerin bu taleplere yanıt vermesi gerektiğini, bu isteklerin arkasında olup, çözmek için çaba harcayacaklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu, kamil insanı, "okumuş, insanı seven, hoşgörülü, mütevazı, herkesin ayağının türabı olan, kadın erkek ayrımı yapmayan, kimliği, inancı, etnik kimliği ne olursa olsun bütün insanları kucaklayan insan" olarak tanımlayarak, "Bu felsefeye inanıyoruz. Doğu-batı, kuzey güney ayrımı yapmayacağız. İnancı, kimliği ne olursa olsun herkesi kucaklayacağız" diye konuştu.

"Acılarımızı unutmayalım ama acıyı bal eylemesini de bilelim"

Kemal Kılıçdaroğlu, 1375 yıl önce Kerbela'da Hazreti Hüseyin'in şehit edildiğini hatırlatarak, 1375 yıldır İslam dünyasının bu olayı unutmadığını, bundan sonra da unutmayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Zulme karşı direnmek, mazlumun yanında olmak, hepimizin ortak görevidir. 1375 yıldır bu acıyı yüreğimizde taşıyorsak, bundan sonra yeni acılara ortam hazırlamamamız gerekir. O nedenle diyoruz ki sevgi, dostluk bağlamında buluşalım, kucaklaşalım, acılarımızı unutmayalım ama acıyı bal eylemesini de bilelim. Tıpkı aşure gibi. Bir olacağız, beraber olacağız, sorunlarımızı çözeceğiz, şiddete başvurmayacağız, kaosa yol açmayacağız, inancımızı, sevgimizi, hoşgörümüzü rahatlıkla gösterebileceğimiz bir Türkiye'yi, modern Türkiye'yi, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiyesi'ni çağdaş, demokratik, laik, sosyal hukuk devletini hep beraber yeniden yaşatacağız. Bu cumhuriyet, bizim cumhuriyetimiz. Bu cumhuriyet görkemli hale gelmek zorunda. Bu cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırdık ve demokrasiyi derinleştireceğiz."

Alevilerin talepleri

Şahkulu Sultan Dergahı Başkanı Mehmet Çamur da konuşmasında Alevilerin taleplerine değinerek, "cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasını", "zorunlu din derslerine son verilmesini", "Alevi köylerine cami yapılmasının durdurulmasını ve yapılan camilerin cemevine dönüştürülmesini", "ders kitaplarında Alevileri aşağılayan ifalerin kaldırılmasını", "devlet kadrolarında liyakata göre eleman çalıştırılmasını", " Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeniden yapılandırılmasını veya kaldırılmasını", "eşit yurttaşlığın yaşama geçirilmesini", "üniversitelerde Alevilik kürsüleri açılmasının sağlanmasını", "Alevi dergahlarının sahiplerine iade edilmesini" ve "etnik kökene dayalı siyaset yapılmamasını" istediklerini açıkladı.

Konuşmaların ardından Kılıçdaroğlu, aşure duasına katıldı ve aşure dağıttı.

Kılıçdaroğlu'na, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Mehmet Bekaroğlu, Genel Sekreter Gürsel Tekin, milletvekilleri İhsan Özkes, Müslim Sarı, Kamer Genç, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Parti Meclisi üyesi Tuncay Özkan da eşlik etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İstanbul'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement