CHP Grup Başkanvekili Gök Açıklaması - Son Dakika
Güncel

CHP Grup Başkanvekili Gök Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Diyor ki '1 Kasım'da seçime gideceğiz'. Cumhurbaşkanı ne zamandan beri Yüksek Seçim Kurulu'nun, bir yüksek yargı organının yetkilerini kullanmaya başladın?

21.08.2015 17:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Diyor ki '1 Kasım'da seçime gideceğiz'. Cumhurbaşkanı ne zamandan beri Yüksek Seçim Kurulu'nun, bir yüksek yargı organının yetkilerini kullanmaya başladın?" dedi.

Gök, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinde yaşanmamış bir süreçten geçtiğini söyledi.

Türkiye'nin demokrasi ile yönetilen bir ülke olduğunu ancak ilk kez hükümet kurma çabası ve koalisyon arayışlarının sürdürülemediğini ifade eden Gök, "Cumhuriyet tarihinde ilk defa, Parlamentoyu AKP Grubu'ndan ibaret sayan bir Cumhurbaşkanı anlayışı ve görevi devretmek istemeyen, iktidardan ayrılmak istemeyen bir iktidar anlayışı var" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Haziran Milletvekili Genel Seçiminin ardından en çok oyu alan partinin genel başkanına hükümet kurma görevini verdiğini, bunun doğal ve beklenen bir süreç olduğunu dile getiren Gök, ancak AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koalisyon kuramaması nedeniyle görevi Cumhurbaşkanı'na iade etmesinden sonra yaşananları ise "rezalet" ve "skandal" olarak nitelendirdi.

Gök, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı, yetkilerini kötüye kullanmaktadır, yetki gasbındadır. Cumhurbaşkanı Parlamentoyu AKP Grubu'ndan ibaret sayan bir anlayışla Sayın Davutoğlu'nun görevi iade etmesinden sonra cumhuriyet tarihinde şimdiye kadar olduğu gibi en çok oyu alan ikinci partiye görevi vermesi gerekirken, bu görevi vermemek suretiyle görevini kötüye kullanmaktadır, yetki gasbında bulunmaktadır."

- "Hükümet kurmaya hazırız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümet kurma görevini CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na vermeyerek milli iradeyi çiğnediğini ileri süren Gök, "CHP'ye verilen milyonlarca oy milli irade değil midir? İşine geldiği her fırsatta kendini mağdur göstererek, 'milli irade' diyen ey Cumhurbaşkanı, CHP'ye verilen milyonlarca oy milli iradeyi temsil etmiyor mu? Sen bunu niçin görmezden geliyorsun. Bu Cumhurbaşkanı artık Türkiye'nin taşıyabileceği bir cumhurbaşkanı olmaktan çıkmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na yönelik "zat" ifadesini kullandığını söyleyen Gök, bu yaklaşımıyla demokrasi kültüründen, nezaketten ve siyasi ahlaktan nasibini almadığını ortaya koyduğunu öne sürdü.

Cumhurbaşkanının görevi vereceği kişinin bu işi yapıp yapmayacağına ilişkin takdir hakkı bulunmadığını savunan Gök, CHP olarak başından bu yana hükümet kurmaya hazır olduklarını söylediklerini hatırlattı.

-"Sayın Davutoğlu, senin bunları söylemeye yetkin yok ki"

Terör olayları ve ekonomide gelinen nokta dikkate alındığında, Türkiye'nin uzun süreli bir hükümet çıkarmaya ihtiyaç duyduğunu ve bunun da mümkün olduğunu belirten Gök, şunları kaydetti:

"Bugün artık hükümet kurulamaması nedeniyle akan kanın sorumlusu, Türkiye'deki ekonominin kötü gidişatının baş sorumlusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan başkası değildir.

Cumhurbaşkanı bir başka telden çalıyor, Sayın Ahmet Davutoğlu bir başka telden çalıyor. Sayın Davutoğlu, görevi devrettiği halde yetkisi bulunmadığı halde, bir çağrıda bulunuyor; 'Gelin Cumhurbaşkanı seçimleri yenileme kararı almadan biz Meclis'te partiler olarak seçim kararı alalım' diyor. Sayın Davutoğlu, senin bunları söylemeye yetkin yok ki. Siz artık görevi devretmiş bir kişisiniz. Şu anda Sayın Ahmet Davutoğlu'nun siyasi ahlakın, nezaketin, teamüllerin, demokrasinin gereği söylemesi gereken, Sayın Cumhurbaşkanı'na, 'Sayın Kılıçdaroğlu'na görev ver' demesidir. Sayın Davutoğlu buna gücün yetiyor mu senin? Hukuku çiğnenen bir partinin hukukunu savunmak, Cumhurbaşkanına karşı taraf olmak durumundasın."

Hükümet kuruma sürecine ilişkin 45 günlük sürenin dolmadığına işaret eden Gök, bu nedenle Davutoğlu'nun seçime gidilmesiyle ilgili diğer partilere çağrıda bulunamayacağını ifade etti.

-"Ne biliyorsun hükümet kurup kurmayacağımızı?"

Davutoğlu'nun dünkü çağrısında Meclis'ten seçim kararı alınmasından bahsettiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise bugünkü açıklamalarında yeni bir seçimi dile getirdiğini aktaran Gök, "Bugün ağabeyinden cevabı yiyor. Ağabeyi bugün yaptığı açıklama ile 'Erken seçime gidiyoruz. Zatı niye Beştepe'ye davet edeyim' diyor. Ne biliyorsun hükümet kurup kurmayacağımızı?" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugünkü açıklamaları ile aslında Davutoğlu'nun partilere çağrıyı içeren sözlerine cevap verdiğini ileri süren Gök, "Biri bir yerden çalıyor, diğeri bir yerden oynuyor. Şu rezalete bakın, memleketin geldiği hale bakın" dedi.

Ülkenin her gün terör olayları ile sarsıldığını belirten Gök, şöyle konuştu:

"Umurları değil. Kandan oy devşirmeye çalışıyorlar. Terör almış başını gidiyor. Daha dün Star Grubu'na ve Başkanı Murat Sancak'a yapılan terörün yarattığı izleri farkındalar mı acaba? Nasıl oldu bu iş. Star Medya Grup Başkanı'na yapılan bu saldırıyı şiddetle ve nefretle kınıyoruz, demokrasiye karşı bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Emniyet güçlerinin bu saldırıyı yapanları derhal bulup, gereğini yapmasını istiyoruz.

Terör karşısında boşuna demedik gelin bütün partiler bir arada olalım diye. Meclis'te bunun için önerge verdik. Ne yazık ki AKP'nin bilindik tavrı öne çıktı ve terör karşısında bir araya gelmemizi engelledi. AKP'yi de aşan bir iradeyle Cumhurbaşkanı iradesiyle Meclis'te teröre karşı dört parti birleşemedi. Bunun ağır sorumluluğu vardır, Cumhurbaşkanı'nın, AKP'nin üzerinde."

-"Anlaşılıyor ki sarayla YSK arasında bir köprü kurulmuş"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihine ilişkin sözlerini de değerlendiren Gök, "Diyor ki '1 Kasım'da seçime gideceğiz'. Cumhurbaşkanı ne zamandan beri Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), bir yüksek yargı organının yetkilerini kullanmaya başladın? Seçim tarihini YSK, seçimlerin yenilenmesi kararından sonra belirleyebilir. YSK bir tartışmayı başlattı, hiç gereği yokken. Daha hükümet kurma çalışmalarına devam edecek süre varken, YSK kendisine şu anda vazife olmayan bir anlayışı ortaya koydu ama anlaşılıyor ki sarayla YSK arasında bir köprü kurulmuş" diye konuştu.

Gök, YSK'nın partilere gönderdiği yazıda çeşitli tarihlerden bahsettiğine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise 1 Kasım tarihini dile getirdiğine dikkate çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Cumhurbaşkanı sen yargının yerine mi geçtin? YSK'nin yerine mi geçtin. Yine bir yetki gasbı. Kimsin sen? Kanunlarımız YSK'ye yetki vermiş, Cumhurbaşkanı o yetkiyi kullanıyor.

13 yıldır ülkeyi Recep Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarı yönetmiştir. Bütün siyasal sorumluluk Recep Tayyip Erdoğan'ın ve AKP iktidarının üzerindedir. Bundan kurtulacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. AKP'nin sokağa çıkacak hali kalmamış. Terörü bunlar yarattılar. Siyasal sorumluluk, ağır vebal, akan kanın her damlasından Recep Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarı sorumludur. Türkiye'de 2002 yılında terör durmuştu, AKP'nin iktidara gelmesinden sonra terörün boyutlarını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz."

-"Sayın Fikri Sağlar'ın bugün verdiği önergeler kendi şahsi başvurularıdır"

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gök, partisinin Mersin Milletvekili Fikri Sağlar'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlık dönemi ile dört eski bakan Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler hakkında meclis soruşturma önergesi hazırladığına ilişkin haberlerle ilgili soru üzerine şunları söyledi:

"CHP hukukçularıyla ve siyasal karar mekanizmalarıyla bütün alanlarda her türlü incelemesini yapmıştır. Sayın Fikri Sağlar'ın bugün verdiği önergeler kendi şahsi başvurularıdır. Başka arkadaşlarımızın da vermiş olduğu pek çok önergeler yetkili kurullarımızda hukuka uygunluğu ve olabilirliği açısından ayrıca değerlendirilir ve işleme konulur."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel CHP Grup Başkanvekili Gök Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Afrika ile ticaret hacmimiz 37 milyar dolara ulaştı
    13:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Afrika ile ticaret hacmimiz 37 milyar dolara ulaştı

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin Afrika ile ticaret hacminin 2023 yılında 37 milyar dolara ulaştığını ve ihracatın 2,1 milyar dolardan 22 milyar dolara, ithalatın ise 3,3 milyar dolardan 15 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Yılmaz, Türkiye'nin Afrika'ya kardeşlik temelinde katkıda bulunmaya devam ettiğini ve Afrika'daki Türk yatırımlarının piyasa değerinin 10 milyar doları aştığını belirtti.

  • Trabzon Of ilçesinde ilkokullar arası futbol turnuvası düzenlendi
    13:13 Trabzon Of ilçesinde ilkokullar arası futbol turnuvası düzenlendi

    Of Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında, Trabzon'un Of ilçesinde ilkokullar arası futbol turnuvası gerçekleştirildi. Turnuvaya 10 okulun takımı katıldı ve turnuva Hacı Mehmet Bahattin Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi halı sahasında yapılan İsmail Yıldırım İlkokulu ve Eskipazar İlkokulu maçıyla başladı. İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu, turnuvaya katılan takımlara başarılar diledi. Turnuvanın final karşılaşması ise 23 Nisan'da İlçe Stadyumunda oynanacak.

  • Aksaray Belediyesi Sosyal Belediyecilik Faaliyetlerine Devam Ediyor
    13:13 Aksaray Belediyesi Sosyal Belediyecilik Faaliyetlerine Devam Ediyor

    Aksaray Belediyesi, sosyal belediyecilik çerçevesinde yaptığı çalışmaları yeni dönemde de sürdürüyor. Belediye Başkanı Evren Dinçer, ihtiyaç sahipleri, engelliler ve bakıma muhtaç aileler için çeşitli uygulamaları hayata geçireceklerini belirtti. Aksaray Belediyesi, hastalara bakım seti ve yeni doğan bebeklere hoş geldin seti hediye ediyor. Ayrıca glütensiz gıda desteği, evde sağlık hizmeti, evde bakım hizmeti gibi sosyal yardımlar da sunuluyor.

  • Teknosa, Cevahir Mağazasını Dijital Konsepte Dönüştürdü
    13:10 Teknosa, Cevahir Mağazasını Dijital Konsepte Dönüştürdü

    Teknosa, yılda milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Cevahir Teknosa mağazasını müşteri odaklı dijital konsepte dönüştürdü. Yenilenen mağaza, avantajlı fiyatlar ve katma değerli hizmetlerle 6 bin 600'ü aşkın ürün çeşidini tüketicilerle buluşturuyor. Dijital kanallarla entegre edilen mağaza, teknoloji tutkunlarına daha dijital ve yalın bir deneyim sunuyor. Ayrıca, mağazada özel alanlar ve deneyim alanları da bulunuyor. Teknosa, Türkiye genelindeki mağazalarını daha dijital ve erişilebilir konseptte yenilemeye devam ediyor.

  • Xiaomi 11T Pro için Android 14'lü HyperOS güncellemesi
    13:10 Xiaomi 11T Pro için Android 14'lü HyperOS güncellemesi

    Xiaomi, MIUI 14'ün ardından HyperOS arayüzüne geçiş yaparak 11T Pro için güncelleme vermeye başladı. Yeni güncellemeyle birlikte cihazda yenilenmiş animasyonlar ve kilit ekranı için daha fazla özelleştirme seçeneği sunulacak. Güncelleme Avrupa pazarlarında başladı ve Türkiye'ye de gelmesi bekleniyor.

  • Microsoft, Xbox ve PC Oyunculuğunu Birleştirmeyi Hedefliyor
    13:10 Microsoft, Xbox ve PC Oyunculuğunu Birleştirmeyi Hedefliyor

    Microsoft, Xbox ve PC arasındaki etkileşimi artırmak için çalışmalar yapıyor. Xbox CEO'su Phil Spencer, şirketin Xbox platformunu rakip dijital mağazalara açmayı planladığını belirtti. Microsoft'un ayrıca eski nesillere yönelik geriye dönük uyumluluk üzerinde çalıştığı ve Steam Deck rakibi bir el konsolu üzerinde çalıştığı da söyleniyor.

  • Google, yapay zeka operasyonlarını tek ekipte birleştiriyor
    13:09 Google, yapay zeka operasyonlarını tek ekipte birleştiriyor

    Google, şirketin yapay zeka çalışmalarını hızlandırmak amacıyla ekiplerinde büyük bir yapılanmaya gitti. Şirket CEO'su Sundar Pichai, Google'ın yazılım ve donanım ekiplerini 'Platformlar ve Cihazlar' adlı yeni bir bölümde birleştirdi. Ayrıca Android çalışmalarının da bu takıma dahil edildi. Platformlar ve Cihazlar birimi, daha önce Google'ın donanım çalışmalarından sorumlu olan Rick Osterloh tarafından yönetilecek. Yeniden yapılanmanın temel amaçlarından biri; Android, Chrome, Pixel gibi teknolojiler üzerinde çalışan ekipleri birleştirmek. Google, yapay zekayı kendi ürünlerine daha iyi entegre etmek istiyor. Osterloh, yapay zeka modelleri üzerinde bağımsız olarak çalışan grupların ilerlemeyi yavaşlattığını dile getirdi. Tek bir liderin tüm yapay zeka operasyonlarını denetlemesinin doğru olacağını aktardı. Uzun süredir Android ve Chrome'un başında olan Hiroshi Lockheimer, geçişi kolaylaştırmak için Google'da yeni sorumluluklar üstlenecek. Ancak Lockheimer, Osterloh ile güç gösterisine girmeyeceğini söyleyerek iki yıldır bu yapılanma üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Google ayrıca Android'li cihazlar üreten ortaklarını desteklemeye devam edeceğini dile getirdi. Bu kapsamda kendi yapay zeka ve makine öğrenimi gelişmelerini, Platformlar ve Cihazlar biriminde daha hızlı şekilde test edebileceğini aktardı. Amazon, Apple, Microsoft gibi rakiplerin yapay zekayı kendi ürünlerine entegre etmek için yoğun çaba sarf ettiğini biliyoruz. Google da bu konuda hızlı hareket ederek, Android'den Chrome'a kadar farklı ürünlerine yapay zeka getirmek istiyor.

  • Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 10 bin motosiklet sürücüsüne 31 milyon ceza kesti
    13:09 Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 10 bin motosiklet sürücüsüne 31 milyon ceza kesti

    Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 2024 yılından bu yana yapılan motosiklet denetimlerinde 10 bin motosiklet sürücüsüne toplamda 31 milyon lira ceza kesti. Sadece Nisan ayında ise 7 bin 476 motosiklet denetlendi ve 2 bin 715 sürücüye 8 milyon lira ceza uygulandı. Denetimlerin artarak devam edeceği belirtildi.

  • Çayırova Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ziyaret Etti
    13:08 Çayırova Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ziyaret Etti

    Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, şehit ailelerini ziyaret etti. Çiftçi, esnaf ve vatandaşlarla da bir araya gelerek desteklerini sürdürdü. Şehitlerin ailelerine her zaman yanlarında olduklarını belirten Çiftçi, şehitlerimizin makamlarının yüce, mekanlarının cennet olduğunu ifade etti.

  • Kırşehir Şehit Aileleri Derneği, 195 şehit için mevlit programı düzenledi
    13:07 Kırşehir Şehit Aileleri Derneği, 195 şehit için mevlit programı düzenledi

    Kırşehir Şehit Aileleri Derneği, Şehitler Haftası kapsamında 195 şehit için mevlit programı düzenledi. Dernek binasında yapılan programda Kur'an-ı Kerim ve mevlit okundu. Dernek Başkanı Mutlu Kılıçaslan, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, gazilere de şifa diledi.


Advertisement