CHP Grup Başkanvekili Gök Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Grup Başkanvekili Gök Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, HDP'nin, terör ortamında siyasal ağırlığını giderek kaybetmek üzere olduğunu belirterek, "HDP'yi, Kürt kökenli yurttaşlarımızın önerilerini dillendirme yönünde meşru muhatap kabul ettik ama herkes terörle arasında çok kesin bir çizgi koymalıdır" dedi.

12.02.2016 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, HDP'nin, terör ortamında siyasal ağırlığını giderek kaybetmek üzere olduğunu belirterek, "HDP'yi, Kürt kökenli yurttaşlarımızın önerilerini dillendirme yönünde meşru muhatap kabul ettik ama herkes terörle arasında çok kesin bir çizgi koymalıdır" dedi.

Gök, CHP milletvekilleriyle Diyarbakır ve Mardin'de yaptığı incelemelere ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Konuyla ilgili hazırlayacakları raporu daha sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Gök, bu iki ilde vali, belediye başkanları, sivil toplum örgütleri, barolar, vatandaş, esnaf, asker ve polisle görüştüklerini anlattı.

AK Parti iktidarı öncesindeki sokağa çıkma yasakları hakkında bilgi veren Gök, 6 -7 Eylül 1955 olaylarında sadece İstanbul'da 4-5 gün, 1955-1960 yılları arasında çeşitli nedenlerle geceden sabaha kadar 4 gün, Ankara'da 12 Mart muhtırasının olduğu gece, 15-16 Haziran olayları nedeniyle İstanbul'da 1 gün, Kahramanmaraş olayları nedeniyle bu ilde 1 gün, 12 Eylül darbesinin olduğu günden itibaren 27 saat sokağa çıkma yasağı uygulandığını anlattı. Gök, Türkiye'de en uzun süreli sokağa çıkma yasağının Malatya'da 2 işçinin öldüğü, 5 işçinin yaralandığı 29 Eylül 1980'de patlama nedeniyle 33,5 saat uygulandığını ifade etti.

-"Tahammül sınırlarını aşan uygulama"

Doğu ve Güneydoğu'da 80. gününe yaklaşan sokağa çıkma yasağı uygulandığına işaret eden Gök, insan haklarının, temel hak ve hürriyetlerin yok edildiği darbe ortamlarında dahi olmayan şekilde süresiz, kesintisiz, tahammül sınırlarını aşan sokağa çıkma yasağının hukuksuz olarak uygulandığını savundu.

Gök, iktidarın, demokrasi, insan hakları, temel hak ve hürriyetlerden, anayasal çerçeveden uzaklaştığını, asker, polis, masum sivil halkın ölümlerinden sorumlu olduğunu iddia etti.

-"Sur, eski Sur olamaz"

Gök, Sur'da binaların yüzde 80'inine yakınının enkaz haline geldiğini, nüfusun yaklaşık 50 bininin göç ettiğini, kepenkler ile okulların kapalı olduğunu, ticaretin durduğunu ifade etti. İlçenin, insanların yaşamadığı hayalet şehre büründüğünü ifade eden Gök, Sur'daki çatışmaların, civar mahalleleri de etkilediğini söyledi.

CHP'li Gök, 33 medeniyetin yaşadığı Sur'da, tarihin, kültürün yok olduğunu dile getirerek, "Sur, artık eski Sur değildir, olamayacaktır. Başbakan'ın iddialı söylemlerine rağmen eski haline getirilmesi mümkün değildir. Bugün olaylar bitse, Başbakan'ın anlattığı şekilde canlandırılmaya kalkılsa ancak bugünden itibaren 5- 6 yıl sonra normal hayatına dönebileceğini öngörüyouz" diye konuştu.

İktidarın, Sur'da yuvalanan silah, mühimmatın hesabını vermesi gerektiğini öne süren Gök, "Evler arasında dehlizler açılarak, nasıl olmuş da PKK'lılar oraya yerleşebilmiştir, kim buna seyirci kalmıştır?" diye sordu.

-"Sur'un ardındaki sır nedir?"

CHP Grup Başkanvekili Gök, eğitilmiş, tecrübeli PKK ile yöreyi bilmeyen askerin, polisin mücadele ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı'nın kişisel hırsı, iktidarın ikircikli konjonktürel yaklaşımı, asker, polislerin şehit olduğu tabloya sürüklüyor. Asker, polis elinden geleni yapıyor ama herkes biliyor ki bu çatışma ortamının sona ermesi açısından iktidarın ağır sorumluluğu vardır. Sur'da 14 bin öğrenci okula gidemedi. Yüz günlük eğitim süresinin 80 gününü okula gidemeyen öğrencilere, okullarında teşekkür belgesi verildi. Sur'da sağlığa erişim olanağı kalmamıştır. Sur'un ardındaki sır nedir? İktidar partisi açıklamalı. Neye göz yumdukları, hangi ağır silahlar oraya girerken neye yol açtıklarını anlatmalı. Bu olaylar 80 gündür bitirilemedi bir müddet daha sürecek gibi görünüyor."

-"Halkın sabrı taştı"

CHP Grup Başkanvekili Gök, Mardin ekonomisinin çöktüğünü, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı'nın, şehri her yıl 1 milyon yerli, yabancı turist ziyaret ederken, bu sayının sıfıra düştüğünü söylediğini aktardı. Gök, 6 otelin kapandığını, 700'e yakın kişinin işsiz kaldığını, esnafın kan ağladığını ifade etti.

Hükümetin, master eylem planı açıkladığını, içi boş laflarla halkın kandırılmaya çalışıldığını savunan Gök, Diyarbakır ve Mardin'de yapılan yardımları alan kişilere tanık olmadıklarını söyledi.

Gök, "halkın sabrının taştığını, PKK terörü ile iktidarın hukuksuz uygulamaları arasında sıkıştığını, PKK'nın yaptığı bütün eylemlerle Kürt sorununun çözümü için en büyük engel olmaya devam ettiğini" ifade etti. Levent Gök, "Ne yazık ki HDP, bu terör ortamında siyasal ağırlığını giderek kaybetmek üzeredir. HDP'yi, özellikle Kürt kökenli yurttaşlarımızın sesi, onların önerilerini dillendirme yönünde meşru muhatap olarak her zaman kabul ettik. Arzumuz yine odur ama herkes terörle arasına çok kesin bir çizgi koymalıdır" dedi.

Mardin ve Diyarbakır'da herkesin ortak özleminin, çatışma ortamının sona erdirilmesi, barış içinde yaşama iradesinin devam etmesi olduğunu vurgulayan Gök, sözlerini şöyle tamamladı:

"Doğu ve Güneydoğu'da çok ciddi bilgi kirliliği var. TRT dahil yanlış bilgiler vermek suretiyle bir bilgi kirliliğinin içinde yer alıyor. Herkesin terör karşısında 'ama'sız duruş sergilemesi, inandırıcı olması gerekir. Her zamankinden çok daha fazla bu sorunun çözümü konusunda herkes kafa yormak, çözüm üretmek zorundadır. Bu süreç, iktidarın yanlış ikircikli politikaları, kendi siyasal konjonktürüne göre sağa sola saparak arabayı devirmesi sonucu meydana gelen sonuçtur."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Grup Başkanvekili Gök Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement