CHP Heyeti, TBB'yi Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

CHP Heyeti, TBB'yi Ziyaret Etti

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Toplantıdan detaylar CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın konuşması CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın konuşması TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun konuşması CHP heyeti TBB'yi ziyaret etti CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan: "(Başkanlık sistemi tartışmaları) Demokrasiden yana, hukukun üstünlüğünü savunan bütün kesimlerin, özellikle de sivil toplumun, 200 yıllık birikimimizi temsil eden parlamenter sistem ekseninde yer alması ve onu güçlendirmeye dönük yol haritasını belirlemesi gerekiyor" -TBB Başkanı Feyzioğlu: "Anayasanın ilk üç maddesinde yazılı olan, Cumhuriyet'in temel niteliklerinin değiştirilmesinin dahi teklif edilememesinin sebebi, Cumhuriyet'in taşıyıcı sütunları olmasıdır.

29.02.2016 18:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Toplantıdan detaylar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın konuşması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın konuşması

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun konuşması CHP heyeti TBB'yi ziyaret etti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan:

"(Başkanlık sistemi tartışmaları) Demokrasiden yana, hukukun üstünlüğünü savunan bütün kesimlerin, özellikle de sivil toplumun, 200 yıllık birikimimizi temsil eden parlamenter sistem ekseninde yer alması ve onu güçlendirmeye dönük yol haritasını belirlemesi gerekiyor"

-TBB Başkanı Feyzioğlu:

"Anayasanın ilk üç maddesinde yazılı olan, Cumhuriyet'in temel niteliklerinin değiştirilmesinin dahi teklif edilememesinin sebebi, Cumhuriyet'in taşıyıcı sütunları olmasıdır. 'Sivil anayasa yapıyoruz' diye bu temel ilkeleri tartışmaya açmak, Türkiye'nin geleceğini karartmak anlamına gelir"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "başkanlık sistemi" tartışmalarına ilişkin, "Demokrasiden yana, hukukun üstünlüğünü savunan bütün kesimlerin, özellikle de sivil toplumun, 200 yıllık birikimimizi temsil eden parlamenter sistem ekseninde yer alması ve onu güçlendirmeye dönük yol haritasını belirlemesi gerekiyor" dedi.

Tezcan ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Ankara İl Başkanı Adnan Keskin'in bulunduğu heyet, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nu makamında ziyaret etti.

Tezcan, yaptığı konuşmada, Türkiye'de "başkanlık" sisteminin değil, bir kişinin arzusuna göre, bütün güçlerin ve yetkilerin tek elde toplanmasına karşı bir demokrasi, hukuk tartışmasının yaşandığını ileri sürdü. Tezcan, "Demokrasiden yana, hukukun üstünlüğünü savunan bütün kesimlerin, özellikle de sivil toplumun, 200 yıllık birikimimizi temsil eden parlamenter sistem ekseninde yer alması ve onu güçlendirmeye dönük yol haritasını belirlemesi gerekiyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesinin, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'le ilgili verdiği karara ilişkin dünkü değerlendirmesini anımsatan Tezcan, bunun, mahkemeleri, hukuka ve anayasaya karşı isyana teşvik eden, "darbeci bir tutum" olduğunu iddia etti.

AK Parti'nin, Anayasa Mahkemesinin kararlarını tanımayan, "yargı ayak bağı" diyen, yargı, yürütme ve yasamayı bir kişinin kontrolünde tutmayı planlayan bir başkanlık sistemi arzu ettiğini ileri süren Tezcan, parlamenter demokrasiyi savunmanın, gerçek anlamda hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını ve hukuk devletini savunmak olduğunu bildirdi.

Tezcan, Türkiye'deki totaliter yapılanmaya karşı, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün yerleştirilme sürecinin, aynı zamanda sivil toplumun da var oluş mücadelesi olduğunu savundu.

"Toplantıya davet"

Veli Ağbaba da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü açıklamalarıyla, Türkiye'nin hukuk devleti olma niteliğinin tartışmaya açıldığını bildirdi.

Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, emek ve meslek örgütleriyle 5 Mart Cumartesi günü bir araya gelmeyi planladıklarını belirten Ağbaba, bu buluşmanın önemli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığının, sorunları çözen değil, sorun yaratan bir kurum olarak Türkiye'nin karşısına çıktığını iddia eden Ağbaba, Türkiye'nin içinde bulunduğu çıkmazı aşabilmek için böyle bir toplantı düzenlediklerini ifade etti.

Türkiye'nin 200 yıllık parlamenter demokrasisinin geri gitmemesi için adım atmak istediklerini dile getiren Ağbaba, TBB'yi de bu toplantıya davet etti.

"Türkiye ağır bir saldırı altında"

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ise anayasa çalışmalarıyla ilgili kullanılan "yeni anayasa" tabirini reddettiklerini belirterek, "Anayasanın ilk üç maddesinde yazılı olan, Cumhuriyet'in temel niteliklerinin değiştirilmesinin dahi teklif edilememesinin sebebi, Cumhuriyet'in taşıyıcı sütunları olmasıdır. Bahsedilen temel ilkeleri, askeri darbe dönemlerinde bile değiştirmeye teşebbüs dahi edememiştir kimse. 'Sivil anayasa yapıyoruz' diye bu temel ilkeleri tartışmaya açmak, Türkiye'nin geleceğini karartmak anlamına gelir" dedi.

Laiklikten, Türk milletinden rahatsızlık duyanların, Ortadoğu'ya bakmasını isteyen Feyzioğlu, Türkiye'nin bekasının tehdit altında olduğu bir dönemde, "başkanlık sistemi" tartışmalarına girilmesini eleştirdi.

Türkiye'nin ağır bir saldırı altında olduğunu ifade eden Feyzioğlu, 78 milyon vatandaşı aynı paydada buluşturmanın gerekliliğine işaret etti.

Feyzioğlu, Türkiye Cumhuriyeti için kullanılan "enkaz" ifadesinin ve Artvin Cerattepe'deki vatandaşları "düşman" ilan edici açıklamaların, birlik ve beraberliğe zarar verdiğini savundu.

"Her türlü yapıcı desteği vermeye hazırız"

Anayasa Mahkemesinin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği kararla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değerlendirmelerini anımsatan Feyzioğlu, "Bu, 'mahkumiyet ver' talimatıdır. Bu andan sonra o mahkemeden çıkacak bir mahkumiyet kararının, adil yargılama esaslarına uygun bir karar olduğunu hiç kimse iddia edemez" diye konuştu.

Feyzioğlu, adil, tarafsız ve bağımsız, savunmaya etkin şekilde yer veren bir adli sisteme ihtiyaç olduğunu, bu konuda her türlü yapıcı desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Terör ve devletin bekasını tehdit eden her türlü saldırıya karşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin yanında olduklarını vurgulayan Feyzioğlu, bölücü terör örgütünün, Türkiye'nin hukuk devleti yolculuğuna sekte vurduğunu, bununla kalıcı şekilde başa çıkmanın yolunun, demokratikleşme olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından, gazetecilerin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözleri sonrasında ne olur?" sorusuna, Veli Ağbaba, "Daha önce yargıya gizli talimat veriyordu, şimdi televizyonlar aracılığıyla, canlı yayında talimat veriliyor. 'Bir mahkumiyet kararının verilmesini' istiyor, talimat veriyor. Bütün anayasal kurumların karşısındaki en büyük tehlike Cumhurbaşkanı'nın tutumudur" yanıtını verdi.

CHP Heyeti, TBB\'yi Ziyaret Etti
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel CHP Heyeti, TBB'yi Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü
    17:47 İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü

    İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Topluluğu tarafından düzenlenen yarışmada iki ödül kazandı. Nişan Şirinyan 'Sürekli Mükemmeliyet' ödülünü, Can Atak ise 'Çarpışma' oyunuyla 'Tek Kişilik Performans (Erkek)' ödülünü aldı. Ödüller, 25 Nisan'da Kozyatağı'ndaki Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi'nde düzenlenecek törenle takdim edilecek.

  • Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak
    17:45 Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü, Antalya'nın önümüzdeki dönemde yeni toplu iş yerleriyle tanışacağını söyledi. Tütüncü, esnaflarla yaptığı görüşmelerde, pek çok sektörün toplu iş yerleri içerisinde faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Antalya'nın ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Tütüncü, yeni sanayi siteleri, esnaf siteleri ve toplu iş yerlerinin önemine dikkat çekti. Tütüncü, Antalya'nın ekonomisine can veren, fırsatlar sunan bir belediye ile karşılaşacaklarını söyledi.

  • Kayseri'de otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 ölü, 3 yaralı
    17:43 Kayseri'de otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 ölü, 3 yaralı

    Kayseri'nin merkez Kocasinan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, otomobil ile motosiklet çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü hayatını kaybederken, otomobil sürücüsü ve kaldırımda yürüyen anne ile çocuğu yaralandı. Yaralılar çeşitli hastanelere kaldırıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgesinin imarı yanında riskli yerleşim yerlerini de depreme hazırlıklı hale getireceğiz
    17:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgesinin imarı yanında riskli yerleşim yerlerini de depreme hazırlıklı hale getireceğiz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinin imarı yanında Marmara'dan başlayarak, riskli yerleşim yerlerimizi de depreme hazırlıklı hale getireceklerini söyledi. Erdoğan, partisinin Kocaeli Kongre Merkezi Miting Alanı'nda düzenlediği mitingde, depremin üzerinden henüz 1 sene geçmeden şehirleri ayağa kaldıracak çalışmaları tamamlamaya başladıklarını vurguladı.

  • Hakkari Şemdinli'de Karla Mücadele Çalışmaları Devam Ediyor
    17:41 Hakkari Şemdinli'de Karla Mücadele Çalışmaları Devam Ediyor

    Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, kar kalınlığının yer yer 5 metreyi bulduğu üs bölgesinin yolunu ulaşıma açmak için ekipler çalışma yürütüyor. İlçe Özel İdaresine bağlı karla mücadele ekipleri, Kayalar Üs Bölgesine ulaşımı sağlamak için kar küreme ve yol açma çalışmalarına devam ediyor. Kaymakam Ali Ekber Ateş, çalışmaların devam edeceğini belirtti.

  • Osman Çilsal'ın annesi Rakiye Çilsal hayatını kaybetti
    17:40 Osman Çilsal'ın annesi Rakiye Çilsal hayatını kaybetti

    20. Dönem DYP Milletvekili Osman Çilsal'ın annesi Rakiye Çilsal, 90 yaşında hayatını kaybetti. Cenaze namazı Hulusi Akar Cami'nde kılındı ve birçok siyasi isim katıldı. Çilsal'ın cenazesi eski mezarlığa defnedildi.

  • Trabzon'da Belediye Otobüsüne Kamyonet Çarptı: 1 Yaralı
    17:35 Trabzon'da Belediye Otobüsüne Kamyonet Çarptı: 1 Yaralı

    Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, belediye otobüsüne arkadan çarpan kamyonetin sürücüsü yaralandı. Olay yerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Sıkışan sürücü, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı ve hastaneye kaldırıldı.

  • Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı
    17:33 Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı

    Çin'in Hainan eyaletinde bulunan Boao sıfıra yakın karbon örnek bölgesi, Boao Asya Forumu 2024 Yıllık Toplantısı öncesinde faaliyete geçti. Bölge, 8 farklı kategoride 18 proje tamamlayarak sıfıra yakın karbon aşamasına ulaşmış durumda.

  • Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Kadir Canpolat: AK Parti'nin zorlandığı yerlerde adaylarımızı geri çekme kararı aldık
    17:32 Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Kadir Canpolat: AK Parti'nin zorlandığı yerlerde adaylarımızı geri çekme kararı aldık

    Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Kadir Canpolat, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'ne ilişkin açıklama yaparak, AK Parti'nin zorlandığı yerlerde adaylarını geri çekme kararı aldıklarını belirtti.

  • Çorum Belediye Başkanı Gazze'ye Destek Verdi
    17:32 Çorum Belediye Başkanı Gazze'ye Destek Verdi

    Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, mahya ile Gazze'deki direnişe destek verdiğini açıkladı. Çorum, Türkiye'de ilk kez mahya ile Gazze'ye destek veren bir il oldu.


Advertisement