CHP Koalisyon İçin Hazırlıklarını Bitirip Beklemeye Geçti - Son Dakika
Güncel

CHP Koalisyon İçin Hazırlıklarını Bitirip Beklemeye Geçti

Hükümetin kurulması çalışmalarına başlanması için geri sayım sürerken partiler de olası koalisyona ilişkin hazırlıklarını tamamladı. CHP'nin istedikleri de netleşti.

06.07.2015 07:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Seçimin ardından kurulacak yeni hükümet için koalisyon ilkelerini 14 başlık altında toplayan CHP, bununla yetinmeyecek. Kurmayları ve MYK üyeleriyle olası koalisyon seçenekleri konusunda haftalardır beyin fırtınası yapan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, görüşmeler sırasında izleyeceği yol haritasını büyük oranda netleştirdiği bildirildi.

14 İLKE PROTOKOLÜ

Kılıçdaroğlu'nun, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapacağı görüşmede "güven" sorununa dikkat çekerek, olası bir koalisyon seçeneğinde CHP'nin kamuoyuna deklare ettiği 14 maddelik kırmızı çizgilere, hükümet protokolünde aynen yer verilmesini talep edeceği öğrenildi.

3 EYLEM PLANI

Görüşmeler aşamasında şeffaf olunmasını da isteyecek olan CHP Lideri'nin, ileride güven sorunu yaşanmaması için atılacak adımların takvimlendirilmesini talep edeceği öğrenildi. CHP bu doğrultuda 100 günlük, 1 yıllık ve 2 yıllık eylem planlarının kamuoyuna deklare edilmesini talep edecek.

Olası bir koalisyonda yer alması durumunda CHP'nin ilk 2 yıllık dilimde çıkarılmasını istediği yasal düzenlemelerden bazıları şöyle sıralanıyor:

İLKİ 100 GÜNLÜK

- Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiye düzenlemesi hayata geçirilecek.

- Aile Sigortası Kanunu çıkarılacak.

- Kamuda taşeron işçiliğe son verilecek, mevcut taşeron işçiler kadroya alınacak.

- Siyasi Ahlak Yasası çıkarılacak.

- Bütçenin nasıl denetlendiğini denetleyecek Meclis Kesin Hesap Komisyonu kurulacak.

1 YILLIK EYLEM PLANI

- Asgari ücret üzerindeki vergiler kaldırılacak, asgari ücretin bin 500 lira olması sağlanacak.

- Çiftçiye mazot litresi 1.5 liradan verilmeye başlanacak.

- Siyasi Partiler Yasası, parti içi demokrasiyi güçlendirecek şekilde değişecek.

- Yüzde 10 seçim barajı kalkacak.

- Teşvik sistemi değişecek. Katma değeri yüksek ürünleri üretmeyi teşvik eden sektörel bir teşvik politikası uygulanacak.

2 YILLIK EYLEM PLANI

- Kuvvetler ayrılığı ilkesini ve parlamenter demokrasiyi güçlendirecek özgürlükçü bir Anayasa yapılacak.

- HSYK, iki ayrı kurul olarak yeniden yapılandırılacak. Adalet Bakanı ve müsteşarın kurulda temsiline son verilecek.

- Hak ve özgürlüklerin kapsamını genişletecek düzenlemeler yapılacak.

- YÖK kaldırılacak. (Kaynak: Habertürk)

CHP Koalisyon İçin Hazırlıklarını Bitirip Beklemeye Geçti
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel CHP Koalisyon İçin Hazırlıklarını Bitirip Beklemeye Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (44)

  • birbilen: Kemal ak parti chp ila tuvalete bile gitmez fazla heyecan yapma seni göstermelik yoklayıp cıkacaklar aslında sen bedevaya bile razı olursun ya ben ondan korkuyorum yemin ettim chp ile ak parti koalisyon kurarsa ak partiyi biırakırım ak partililer icin chp nin pkk li. hdp den farkı yok 15 25 Yanıtla
  • BitLisLi: Peki zeki mürende bizi görecekmi ;-) 10 24 Yanıtla
  • gerçek izmirli: chp sen bu ülkenin baş belasısın 15 17 Yanıtla
  • Yorum: ulan sevgili chp li koyun kardeşlerim sen bu ülkede 1.500 milyar asgari ücret yap kaç işyeri kapanır kaç işyeri kemer sıkma politikasına gider 6 18 Yanıtla
  • totem: O zaman milletce alkisliyoruz.buyuk baskan. 16 8 Yanıtla
  • almanya: Hey kılıçdaroğlu sanki oyle bir diretiyonki yüzde kırkı almış gibi onların olamıyacağını sende bilyonda seçimde ypacaktık ak partı yapmadı demen için söylüyon hem sen avcunu yalarsın mhp ile olacak koalisyon veya tekrar seçimde ak parti 45 ile iktidarda 10 12 Yanıtla
  • Reis: Helal olsun... 15 6 Yanıtla
  • hhh: diz çökeceksiniz olumm gandi kemal geliyor 10 10 Yanıtla
  • Yorum: chp yıllardır Atatürk propagandası yaparak oy istedi biz Atatürk'ün partisiyiz gelin oy verin dedi chp nin başına sarı Çizmeli mehmet Ağa gelsin desinki beni tanımıyorsunuz ama bu parti Atatürk'ün kurduğu parti oy verin desin verirler hemde gözü Kapalı örnek ekmeleddin chp li koyunlar Cumhurbaşkanlığı seçimi olmadan önce Hanginiz taniyordu neredeyse hiçbiriniz ama gidip oy verdiniz işte sizler asıl koyunlarsiniz Hanginiz şunu dedi Bu adam kim diye kaçınız sordu ama gidip oy verdiniz işte gerçek koyunlarsiniz bugün asgari ücret 1.500tl yapamazsın kaç işyeri kapanır kaç işyeri kaçak işçi çalıştırıl o zaman gelin bunun hesabını sizler verin chp izmirde hep kazanır peki izmire bugüne kadar ne yapmışlar hiçbirşey bunu sizlerde biliyorsunuz 8 9 Yanıtla
  • Selim: :))))) at martini Debreli Hasan dağlar inlesin seni herkes dinlesin 7 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • GAÜN ve 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı arasında eğitim iş birliği protokolü imzalandı
    16:39 GAÜN ve 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı arasında eğitim iş birliği protokolü imzalandı

    Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ile 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı arasında eğitim iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığına bağlı personele GAÜN Sürekli Eğitim Merkezi tarafından İngilizce eğitimi verilecek. Protokol, 5. Zırhlı Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erdin Kaya ile GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın tarafından imzalandı. Her iki kurum da protokolün hayırlı olmasını diledi.

  • Antep İşi Nakışı UNESCO'ya aday gösterildi
    16:39 Antep İşi Nakışı UNESCO'ya aday gösterildi

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde Antep İşi Nakışı'nın UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmesi için çalışmalar yapılıyor.

  • Hatay'daki eğitim altyapısı deprem öncesine göre daha güçlü hale gelecek
    16:38 Hatay'daki eğitim altyapısı deprem öncesine göre daha güçlü hale gelecek

    Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, Hatay'daki eğitim altyapısının, devam eden yatırımlarla deprem öncesine göre daha güçlü hale geleceğini söyledi. Yelkenci, deprem bölgesindeki zorlukların üstesinden gelmek için çalıştıklarını belirterek, yapılan analizler sonucunda yıkılan dersliklerin yerine daha fazla derslik planladıklarını ifade etti. Ayrıca, orta hasarlı okulların da güçlendirilerek hizmete alınması için çalışmaların devam ettiğini vurguladı. Yelkenci, eğitim altyapısını güçlendirmeyi hedefleyen projenin anaokullarının inşasını da içerdiğini ve deprem bölgesinde 50 anaokulu planladıklarını belirtti. Törene, Hatay Vali Yardımcısı, Hassa Kaymakamı, Hassa Belediye Başkanı ve öğrenciler de katıldı.

  • Afyonkarahisar Belediyesinde Gizli Dinleme ve İzleme Cihazları Bulundu
    16:37 Afyonkarahisar Belediyesinde Gizli Dinleme ve İzleme Cihazları Bulundu

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, göreve geldikten sonra belediyede bulunan gizli dinleme ve izleme cihazlarıyla ilgili ayrıntıları anlattı. Yapılan tarama sonucunda dört adet dinleme cihazı ve iki adet kamera bulundu. Başkanlık katında yapılan aramaların ardından tadilat çalışması başlatıldı.

  • Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na umutlu gidiyoruz, mutlu döneceğiz
    16:35 Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na umutlu gidiyoruz, mutlu döneceğiz

    Spor Hizmetleri Genel Müdürü Veli Ozan Çakır, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na umutlu gittiklerini ve mutlu döneceklerini söyledi. Türkiye'nin Paris'te birçok branşta ilk olimpiyat ve paralimpik oyunları madalyasını almaya yakın olduğunu belirten Çakır, Paris'te en az 3 altın madalya hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin modern pentatlonda önemli bir ülke durumuna geldiğini vurgulayan Uluslararası Modern Pentatlon Birliği Başkanı Klaus Schormann, Türkiye'nin modern pentatlon camiasının güçlü ve etkin bir üssü olduğunu söyledi.


Advertisement