CHP'li Altay, Çözüm Paketi'ne İlişkin, "Tasarıya Olumsuz Bir Yaklaşımda Bulunmayacağız" Dedi - Son Dakika
Güncel

CHP'li Altay, Çözüm Paketi'ne İlişkin, "Tasarıya Olumsuz Bir Yaklaşımda Bulunmayacağız" Dedi

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Çözüm Paketi'ne ilişkin, "Bu tasarıya biz olumsuz bir yaklaşımda bulunmayacağız" derken, tasarının 4. Maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "bu kanun kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmaz' hükmünün hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığını söyledi.

26.06.2014 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Çözüm Paketi'ne ilişkin, "Bu tasarıya biz olumsuz bir yaklaşımda bulunmayacağız" derken, tasarının 4. Maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "bu kanun kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmaz' hükmünün hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığını söyledi.

Altay, Meclis Başkanlığına sunulan Çözüm Paketi'ne ilişkin TBMM'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

-"CHP'DEN BUNA YÖNELİK BİR ZİNHAR İSTEMEZÜK BEKLENİYORSA, O OLMAYACAK"-

Tasarıyı değerlendiren Altay, "Bu tasarıyla ilgili hani bir laf vardır; attığın taş ürküttüğün kurbağaya değmez. Bu tasarıyla ilgili siz medya üzerinden birkaç gündür "çözüm paketi geliyor' çok büyütüldü, abartıldı, gerekçesine baktığınız zaman çok iddialı ve hamasi bir gerekçe yazılmış ama madde metinlerine baktığınız zaman burada fazla bir şey yok. CHP'den buna yönelik bir zinhar istemezük bekleniyorsa, o olmayacak. Biz CHP olarak bu Kürt sorununun çözülmesini en çok isteyen partiyiz. Barışın tesisini, akan kanın durmasını en çok isteyen partiyiz" dedi.

-"BUGÜNE KADAR YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARA YASAL BİR ÇERÇEVE GETİREN BİR TASARI"-

Bugüne kadar yürütülen çalışmalara yasal bir çerçeve getiren bir tasarı olduğunu belirten Altay, şöyle devam etti:

"6 madde falan değil, 4 madde ve hükümeti yetkilendiren bir tasarı bundan ibaret. İki şey murat edilmiş burada, bugüne kadar Oslo sürecinden beri gelen, devam eden yapılan görüşmeleri yapanlar hukuki, cezai, idari bir sorumluluktan muaf tutulmuş, bir bu var, bir de bu çerçevede hükümete geniş, hududu, şümulu belli olmayan bir yetki getiriyor. Hükümetin bu yetkiyi ne kadar dürüst, ne kadar samimi, iyi niyetli kullanacağı konusunda şüphe ve tereddüdümüz olur. Çünkü geçmişte de Kürt vatandaşlarımıza Kürt halkına yönelik Recep Tayyip Erdoğan'ın genellikle seçim öncesinde vaatleri olmuştur. Seçim sonrasında bu vaatler tutulmamıştır. Böyle baktığımız zaman Türkiye'de yeni bir hayal kırıklığı yaşanmasını temenni etmeyiz."

-TASARININ 4. MADDESİNE DİKKATİ ÇEKTİ-

Tasarının 4. Maddesine dikkat çeken Altay, "Sadece hukuki olarak bir çelişkimiz tasarının 4. Maddesinin ikinci fıkrasında var. Bununla "bu kanun kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmaz' hükmü hukuk devleti ilkeleriyle çok bağdaşmaz. Burada kişisel olarak benim bir çekincem var" diye konuştu.

Tasarıyı en kısa zamanda yetkili kurullarda görüşeceklerini ifade eden Altay, "MİT Kanununda da benzer bir ifade vardı ve biz bunu Anayasa Mahkemesine getirdik. Bu hüküm dışında diğer hükümler bizim açımızdan karşı çıkılacak türde hükümler değil" dedi.

-"DEVLET POLİTİKASI DİYE YUTTURMAYA KALKARSAN BU OLMAZ"-

Bir soru üzerine Altay, "Bizim mevcut yürürlükteki Türk Ceza Kanununda terör örgütünü övmek, onla temas etmek, onun görüşlerini yaymak suçtur, bunlar yapıldı. Nitekim Hakan Fidan ile ilgi başlatılan soruşturmadan dolayı TBMM'de bir günde Hakan Fidan kanunu geçirildi. MİT Müsteşarının yargılanma usul ve esası yeniden belirlendi. Şimdi Hakan Fidan'a yönelik bir düzenleme yapıldı ama diğerleriyle ilgili bu süreçte rol olan kişilerle ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu hükümetçe öngörülmüş, bu yapılıyor. Yapılsın yeter ki terör sorunu ortadan kalksın, hiçbir itirazımız olmaz, desteğimiz olur ama tutup da bunu bir devlet politikası diye yutturmaya kalkarsan bu olmaz, bu hükümet politikasıdır, devlet politikası olması için TBMM'nin konuya ve sürece vakıf ve dahil olması lazım" dedi.

Tasarının gerekçesine işaret eden Altay, "Hükümet gerekçesine ısrarla devlet politikası yazmış tamamen Tayyip Erdoğan politikası yürütüyor. Samimi bulmam, yoksulluktan nasıl besleniyorsa, yoksulluğu ortadan kaldırmak yerine yoksulluğu yönetmeyi kendince bir siyasi anlayış ve tutum olarak benimsemiş yürütüyorsa hükümetin Kürt sorunundan beslendiğini bundan siyasi olarak istifade ettiğini düşünenlerdenim. Hükümetin bu konuda iyi niyetine ve samimiyetine güvenmiyorum" dedi.

-"OLUMSUZ BİR YAKLAŞIMDA BULUNMUYORUZ, BULUNMAYACAĞIZ"-

Tasarı konusundaki yaklaşımlarına ilişkin de Altay, "Bu tasarıya CHP ne diyor, bu tasarıya biz olumsuz bir yaklaşımda bulunmuyoruz, bulunmayacağız" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Altay, Çözüm Paketi'ne İlişkin, 'Tasarıya Olumsuz Bir Yaklaşımda Bulunmayacağız' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı
    23:23 Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı

    Bingöl'ün Merkeze bağlı Yelesen köyünde doğa yürüyüşü yapan 4 kişi, tırmandıkları kayalık alandan inemeyince 112 Acil Çağrı Merkezinden yardım istedi. AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, bölgeye sevk edilerek yaptıkları çalışma sonucu 4 kişiyi bulunduğu yerden kurtardı.


Advertisement