CHP'li Altay: Disiplin Mekanizması İşletmeyi Hiç İstemeyiz - Son Dakika
Güncel

CHP'li Altay: Disiplin Mekanizması İşletmeyi Hiç İstemeyiz

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, parti içinde bir grup milletvekilinin ikinci bir cumhurbaşkanı adayı çıkarma girişimine ilişkin, "Disiplin mekanizması işletmeyi hiç istemeyiz, bu noktaya gelinmemelidir.

30.06.2014 15:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, parti içinde bir grup milletvekilinin ikinci bir cumhurbaşkanı adayı çıkarma girişimine ilişkin, "Disiplin mekanizması işletmeyi hiç istemeyiz, bu noktaya gelinmemelidir. Partinin programında ve tüzüğünde o mekanizmanın nasıl çalışacağı belli. Milletvekilleri elbette özgürdür ama temel politikalarda partinin kararlarına uymakta milletvekillerinin görevidir" dedi.

Altay, TBMM'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

-"PARTİ GELENEKLERİMİZDE ÇOK HOŞ KARŞILANMAZ"-

Parti içinde bir grup milletvekilinin ikinci bir cumhurbaşkanı adayı çıkarma girişimine ilişkin disiplin mekanizması işletilip işletilmeyeceğine yönelik soruya Altay, şu yanıtı verdi:

"Partinin politikalarına yönelik itham ve töhmet altında bırakıcı söylemleri, eylemleri olmadığı sürece milletvekillerimizin Halkla İlişkiler Binasında bir araya gelerek değerlendirme yapmaları çok normal. Ancak gerek adayla gerek partinin politikalarıyla ilgili itham edici ağır eleştiriye yönelik söylemleri, eylemleri bizim parti geleneklerimizde çok hoş karşılanmaz, doğru değildir, partinin iç meseleleri partinin resmi organlarında konuşulur ki konuşulmuştur. Arkadaşlarımızın adayla ilgili tereddütleri olabilir, çekinceleri olabilir ama parti genel teamülleri çerçevesinde partinin gösterdiği ve destekleyeceği 12. Cumhurbaşkanı adayı ile ilgili olumsuz söylemleri parti kamuoyumuzda hoş karşılanmaz."

-"BU 21 ARKADAŞIMIZ BİRBİRİYLE AYNI DÜŞÜNEN ARKADAŞLARIMIZ DEĞİL"-

21 milletvekilinin imza vermemesinin medya mensupları tarafından "CHP'de ikinci bir alternatif aday çıkar anlayışını" geliştirdiğini ya da öyle haberler yapıldığını ifade eden Altay, "Ben de bu 21 sayısının riskli olduğunu söyledim, bir oyuna da atıfta bulunarak ancak bu 21 arkadaşımız birbiriyle aynı düşünen arkadaşlarımız değil" dedi.

-"PARTİ KURAL VE KAİDELERİYLE DE ÖRTÜŞMEZ"-

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylık başvurusuna imza atmayan 21 milletvekilinin gerekçelerinin farklı farklı olduğuna işaret eden Altay, "Kişisel tercihleridir, saygı duyuyoruz, ancak bir başka siyasi partinin yatıp kalkıp CHP'nin politikalarıyla eylem ve söylemleriyle uğraşan bir partinin fiili yayın organı gibi görev yapan gazete ve televizyonlar üzerinde CHP milletvekillerinin partinin Genel Başkanını, partinin desteklediği adayı ve parti politikalarını eleştirmeleri partimizin tabanında kabul görmez, partimizin gelenekleriyle örtüşmez, parti kural ve kaideleriyle de örtüşmez" diye konuştu.

-"PARTİNİN PROGRAMINDA VE TÜZÜĞÜNDE O MEKANİZMANIN NASIL ÇALIŞACAĞI BELLİ"-

"Disiplin mekanizması işletilecek mi?" sorusuna Altay, "Disiplin mekanizması işletmeyi hiç istemeyiz, bu noktaya gelinmemelidir. Partinin programında ve tüzüğünde o mekanizmanın nasıl çalışacağı belli. Biz parti yönetimi olarak bu noktaya gelinmesini istemeyiz. Milletvekilleri elbette özgürdür ama temel politikalarda partinin kararlarına uymakta milletvekillerinin görevidir. Cumhurbaşkanı adayına imza vermemek kişisel bir tercihtir buna saygı duyarız ama bununla beraber partinin desteklediği adayı yerden yere vurmak Cumhuriyet Halk Partililik değildir" dedi.

Söz konusu vekillerin girişimine ilişkin soruya Altay, " Anadolu'daki partililerimizi üzen bir davranış olur. Örneğin 85 yaşındaki babamı üzen bir davranış, geçen babam buradaydı, çok üzüldüğünü bana söyledi" dedi.

-"SAYILARI 4'Ü GEÇMEYEN ARKADAŞIMIZ BAŞKA BİR SİYASİ PARTİNİN MİLLETVEKİLİ GİBİ FİİLİ BİR DAVRANIŞ İÇİNDEDİRLER, BUNU PARTİ TABANIMIZ HOŞ GÖRMEYECEKTİR"-

CHP'nin diğer partilerden farklı olduğuna dikkat çeken Altay, şöyle devam etti:

"CHP, AKP gibi ya da diğer partiler gibi emir komuta zinciri içinde çalışan bir parti hiç olmadı zaten. Merhum İsmet Paşa zamanında merhum Ecevit zamanında da partimizin içinde değişik kanatlar hep olmuştur ama aslolan gövdedir ve o gövdeye ve kanatlara hükmeden beyindir. Kanatların özgürce çırpmasında hiçbir sakınca yok iş ki gövdeyi sevk ve idare eden beyne halel gelmesin, bir sorun olmaz. CHP'de bir sorun beklemesin kimse. Arkadaşlarımız imza atmamıştır. 3 ya da sayıları 4'ü geçmeyen arkadaşımız dediğim gibi başka bir siyasi partinin milletvekili gibi fiili bir davranış içindedirler, bunu parti tabanımız hoş görmeyecektir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Altay: Disiplin Mekanizması İşletmeyi Hiç İstemeyiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement