CHP'li Altay, Gül'ü Göreve Çağırdı: Erdoğan'ın Başbakanlığının Düştüğünü Çiçek'e Bildirmek Zorunda - Son Dakika
Güncel

CHP'li Altay, Gül'ü Göreve Çağırdı: Erdoğan'ın Başbakanlığının Düştüğünü Çiçek'e Bildirmek Zorunda

YSK'nın cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını açıklamasıyla Erdoğan'ın Başbakanlığı bırakması gerektiğini belirten CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Ondan sonra yapılması gereken iş, Sayın Abdullah Gül'ün bir başbakan vekili ataması, AKP MKYK'sının da bir genel başkan vekili atamasıdır.

14.08.2014 14:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YSK'nın cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını açıklamasıyla Erdoğan'ın Başbakanlığı bırakması gerektiğini belirten CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Ondan sonra yapılması gereken iş, Sayın Abdullah Gül'ün bir başbakan vekili ataması, AKP MKYK'sının da bir genel başkan vekili atamasıdır. Milletvekili olmayan biri başbakan hiç olamaz. Orayı işgal edemez. Demirel'in tabiriyle tapulu araziye gecekondu kurup oturamaz" dedi.

Altay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Meclis'in 1 Ekim'e kadar tatile girmesini ve Torba Tasarı'ya değinerek, "CHP pirim affı bekleyen, Soma'daki mağdurların sorunlarına çözüm getiren kanunların hemen, derhal, ivedikle çıkmasından yana olmakla birlikte hiçbir şekilde hukuku çiğnemek konusunda taviz vermemiz mümkün değildi. O nedenle Torba Kanunla ilgili parlamentoda çetin bir mücadele verdik" dedi.

-"BAŞBAKAN'IN MUHTEMELEN ANİ KARARIYLA KAPANDI"-

Meclis'in 1 Ekim'de kadar tatile girmesine ilişkin de Altay, "Meclis dün gece 2.30'da Başbakan'ın muhtemelen ani kararıyla kapandı. Seçim zamanında bile milletvekillerini parlamentoda tutan Başbakan'ın birden bire parti içi seçim süreci başlarken milletvekillerini Ankara'dan kovmak anlamına gelebilecek bir karar almasını kendi iç meseleleri olmakla birlikte hayretle, ibretle izledik. Kendi iç meseleleri bizi ilgilendirmez ama TBMM ile TBMM'nin çalışma usul ve esaslarıyla bu kadar fütursuzca oynamak bir siyasi parti genel başkanına yakışmamıştır. Başta Soma mağdurları olmak üzere prim affı, vergi affı, değişik afları bekleyen vatandaşlarımız bu Torba Kanunun çıkmamasından 1 Ekim'e sarkmasından dolayı iktidar partisini sorumlu tutmalıdır" diye konuştu.

-"ARKASINDA BİR SORUŞTURMA ÖNERGESİ BIRAKARAK ŞİMDİ ÇANKAYA'YA GİDİYOR"-

Başbakan hakkında 31 Temmuz'da soruşturma önergesi verdiklerini ifade eden Altay, "Recep Tayyip Erdoğan arkasında TBMM İçtüzüğü ve Anayasaya göre Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi gereken bir soruşturma önergesi bırakarak şimdi Çankaya'ya gidiyor. Bu da kendisi açısından iyi bir başlangıç sayılmaz" dedi.

Yarın akşam itibarıyla Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığının boşalmış olacağını ifade eden Altay, "Anayasamızın 101. Maddesi çok açıktır. Cumhurbaşkanı seçileninin varsa partisiyle ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer" dedi.

-"CUMHURBAŞKANI SEÇİLENİN VARSA PARTİSİYLE İLİŞİĞİ KESİLİR"-

Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunun 4. Maddesinin son fıkrasına işaret eden Altay, "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisiyle ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer" diye kaydetti.

-"YSK KESİN SONUÇLARI İLAN ETTİĞİNİN ERTESİ GÜNÜ ERDOĞAN NE BAŞBAKANDIR NE DE ADALET VE KALKINMA PARTİSİNİN ÜYESİDİR"-

Altay şöyle devam etti:

"Anayasa 101, Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu burada orta yerde dururken YSK muhtemelen yarın akşam kesin sonuçları ilan ettiğinin ertesi günü TBMM Başkanlığı ve Çankaya Köşküne bunu bildirdiği andan itibaren Recep Tayyip Erdoğan ne başbakandır ne de Adalet ve Kalkınma Partisinin üyesidir.

-"ADALET VE KALKINMA PARTİSİ KURULTAYI YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI YOK HÜKMÜNDE SAYACAKTIR"-

Peki ne yapacağız? Adalet ve Kalkınma Partisi ayın 27'sinde hukuksuz bir kongre yapabilir. Partisiyle ilişiği anayasa çerçevesinde kesilmiş bir kişinin genel başkanlığında kongreyi açabilir. Bu bizi ilgilendirmez, bu kimi ilgilendirir, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığını ilgilendirir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının böyle bir manzara karşısında anayasayı ve kanunları açıkça ihlal eden bir kongreyi yok hükmünde sayacağından eğer Türkiye'de hukuk varsa eğer Türkiye kanun devletiyse adımın Engin Altay olduğu kadar eminim. Yani diyorum ki ayın 27'sinde Adalet ve Kalkınma Partisi kurultayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yok hükmünde sayacaktır."

-TBMM BAŞKANI'NI ZİYARET EDECEK-

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e seslenen Altay, "Yarın akşam YSK tarafından size seçim sonuçları bildirilirse ve ertesi gün de Recep Tayyip Erdoğan imzalı Meclis'e bir tezkere gelirse ne yapacaksınız? Ben muhtemelen YSK sonuçları açıklandıktan hemen sonra Sayın Cemil Çiçek'i ziyaret ederek bu soruyu kendisine de soracağım" diye konuştu.

-" ERDOĞAN'IN YSK SONUÇLARI AÇIKLADIĞI ANDA BAŞBAKANLIĞI BIRAKMALI"-

Altay, "Olması gereken Sayın Erdoğan'ın YSK sonuçları açıkladığı anda Başbakanlığı bırakması ki ona gerek yok cumhurbaşkanının bir vekil tayin etmesi mümkündür. Adalet ve Kalkınma Partisinden istifasını açıklamasıdır" dedi.

-GÜL'E SESLENDİ VE GÖREVE ÇAĞIRDI-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü göreve çağıran Altay, "YSK seçim sonuçlarını ilan ettiği andan itibaren TBMM'ye Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığının düştüğünü belirterek başbakanlığa bir vekil kabine içinden bir başbakan vekilini atadığını Cemil Çiçek'e bildirmek zorundadır" diye konuştu.

-"HER TÜRLÜ HUKUKİ SÜRECİ ÇALIŞTIRACAĞIZ"-

Altay şöyle devam etti:

"Daha çiçeği burnunda cumhurbaşkanının Türkiye'yi kaosa sokacak bir iş ve işlemin içinde olmayacağını temenni etmek istiyorum. Olur ise ki olacak gibi görünüyor ana muhalefet partisi olarak her türlü hukuki süreci çalıştıracağız."

Torba Tasarının içinde 35 bin öğretmen ataması olduğunu hatırlatan Altay, "35 bin öğretmen Ağustos ayında atanamayacak. Bunun için yapıcı gayrete varız" diye konuştu.

-"TABİRİYLE TAPULU ARAZİYE GECEKONDU KURUP OTURAMAZ"-

Bir soru üzerine Altay, "YSK'nın bu kararı o demek. Artık Recep Tayyip Erdoğan başbakan değil, AKP Genel Başkanı değil demek. Ondan sonra yapılması gereken iş Sayın Abdullah Gül'ün bir başbakan vekili ataması , AKP MKYK'sının da bir genel başkan vekili atamasıdır. Milletvekilliği düşüyor. Milletvekili olmayan biri başbakan hiç olamaz. Orayı işgal edemez. Demirel'in tabiriyle tapulu araziye gecekondu kurup oturamaz" diye konuştu.

Meclis'in tatile girmesine ilişkin soruya Altay, "İç meseleleri. Bu Sayın Abdullah Gül ile Sayın Başbakan arasındaki ve buna abilerle, kardeşler arasında da kavga var, yeni yetmelerle tecrübeler arasında. O kavgaların bu kulislerde fitneye ve fesada dönüşmemesi için Meclis'in tatil edilmesi bizce daha yüksek bir olasılık" yanıtını verdi.

-"CHP TÜZÜĞÜNE GÖRE KURULTAYI TOPLAYACAK ÜÇ TANE YETKİLİ MERCİ VAR"-

"Siz partinizin kurultaya gitmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?" sorusuna Altay, "Kurultay arzu etmek her CHP'linin hakkıdır. CHP Tüzüğüne göre kurultayı toplayacak üç tane yetkili merci var" dedi.

Bir soru üzerine Altay, "CHP'de parti içi demokrasi vardır, çalışıyor, çalışacak ama parti içi disiplinde CHP'de vardır, o da gerektiği hallerde çalışır" dedi.

Muharrem İnce konusundaki sorulara da Altay, "Sayın İnce benim en yakın arkadaşımdır ve hep öyle olacaktır" yanıtını verdi.

Altay, kurultaya ilişkin sorulara da, "şartlar oluşursa kurultay olur" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Altay, Gül'ü Göreve Çağırdı: Erdoğan'ın Başbakanlığının Düştüğünü Çiçek'e Bildirmek Zorunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement