CHP'li Altay: Mit, Başbakan'ın Özel Örgütü Konumuna Getiriliyor - Son Dakika
Güncel

CHP'li Altay: Mit, Başbakan'ın Özel Örgütü Konumuna Getiriliyor

CHP\'li Altay: Mit, Başbakan\'ın Özel Örgütü Konumuna Getiriliyor

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MİT Yasası'nda değişiklik öngören teklife ilişkin, "MİT'e bir yargı muafiyeti gelecek.

20.02.2014 13:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MİT Yasası'nda değişiklik öngören teklife ilişkin, "MİT'e bir yargı muafiyeti gelecek. Bu yasayla Başbakan görevde bulunduğu süre içerisinde hesap verebilirlik kuralını tümüyle ama tümüyle ortadan kaldırmaktadır. MİT, Başbakan'ın özel örgütü konumuna getiriliyor. Polis devletinden istihbarat devletine geçiş yapılıyor" dedi.

Altay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları da değerlendirdi.

-"CUMHURBAŞKANI AÇIKÇA KUSUR İŞLEMEKTEDİR"-

Rüşvet ve yolsuzluk suçlarını örtmek için büyük bir yalan ve kalın bir zırha ihtiyaç olduğunu ifade eden Altay, "Kabataş bu rüşvet ve yolsuzluğu örtmek için kullanılan en büyük ve en adi yalandı. Bu zırhlar HSYK, İnternet Yasası, özel yetkili mahkemeler torbası, MİT Kanun Teklifidir. TBMM'yi de kirli çamaşırlarını yıkayan bir çamaşır makinesi gibi görmeye davet etmektedir" dedi.

Koruma zırhı yasalarının süratle TBMM'den geçtiğini ve Çankaya Köşkü'nden onay aldığını ifade eden Altay, İnternet Yasasına işaret ederek şöyle dedi:

"Cumhurbaşkanının bu onayı yolsuzluğu örtbas etme gayretine katkı vermektir. Kusurlu bir yasayı onaylayarak Cumhurbaşkanı açıkça kusur işlemektedir. Anayasayı ihlal etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanını hassasiyete ve TBMM'de seçildikten sonra ettiği yemine uymaya davet ediyorum.

Görev süresi içinde önüne gelen 800 yasanın sadece ve sadece 4'ünü TBMM'ye geri gönderen bir Cumhurbaşkanının artık yansız olduğundan anayasaya sadakatle bağlı olduğundan bizim ciddi kaygı ve kuşkularımız vardır."

-"TÜRKİYE'DE YAŞAYAN HER BİR BİREY BİR YERE ZİMMETLENECEK"-

MİT Yasasında değişlik öngören teklifi değerlendiren Altay, "Başbakan, Esad'ın getirdiğinin daha ağırını şimdi Türkiye'de uygulamaya başlıyor. Üstelik kendisi de Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Başkanlığı gibi yeni bir görev ve makam elde ediyor" diyerek şöyle devam etti:

"Türkiye'de yaşayan her bir birey bir yere zimmetlenecek. İsterseniz TİB'e zimmetlenin, isterseniz MİT'e zimmetlenin. Karar sizin. Ama Başbakan Türkiye'deki herkesi ya TİB'e ya MİT'e zimmetleyecek."

-"MİT'E BİR YARGI MUAFİYETİ GELECEK", "MİT, BAŞBAKAN'IN ÖZEL ÖRGÜTÜ KONUMUNA GETİRİLİYOR"-

MİT Teklifini eleştiren Altay, "MİT'e bir yargı muafiyeti gelecek. Bu yasayla Başbakan görevde bulunduğu süre içerisinde hesap verebilirlik kuralını tümüyle ama tümüyle ortadan kaldırmaktadır. MİT'e verilen bu yetkilerle artık ne TSK ne Emniyet Genel Müdürlüğü ne Jandarma Genel Komutanlığı herkes sokakta yürürken MİT benimle ilgili ne düşünür, ne yapar düşüncesi ve psikolojisi içinde yaşamak zorunda kalacak. MİT, Başbakan'ın özel örgütü konumuna getiriliyor. Polis devletinden istihbarat devletine geçiş yapılıyor. Ve otoriterlikten artık önümüzdeki haftalarda Türkiye'de otoriter bir yönetim var denmeyecek Türkiye'de diktatörlükten bahsedilecek, otoriterlikten diktatörlüğe geçişin son etabı da MİT Yasasıyla tamamlanmış olacak. Bunları bizim kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

-"YAKALANAN PARALARI GERİ ALMAYA YÖNELİK BİR YASA TEKLİFİ OLDUĞU AÇIKÇA ORTADADIR"-

Özel yetkili mahkemelerle ilgili teklife işaret eden Altay, "Zaten kaldırılmış olan özel yetkili mahkemeleri üçüncü defa kaldırıyor bu teklif. Başbakan'ın bu yasa teklifiyle samimi olmadığı, özel yetkili mahkemelerle ilgili yasanın sadece ve sadece 17 Aralık soruşturması kapsamındaki suçluları korumaya, yakalanan paraları geri almaya yönelik bir yasa teklifi olduğu açıkça ortadadır" dedi.

-"ANKARA'DA FİİLİ BİR SIKIYÖNETİM VARDIR"-

Basında çıkan bir habere işaret eden Altay, "Ankara Valiliğinin bir talebinin Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesidir. Bu çerçevede Ankara'nın metropol ilçeleri Çankaya, Mamak, Yenimahalle, Keçiören, Altındağ, Pursaklar gibi merkezinde yaşayan yaklaşık 4 milyon insan potansiyel suçlu olarak algılanmış ve 10. Sulh Ceza Mahkemesinin kararıyla 13 Şubat ve 27 Şubat tarihleri arasında sizler dahil herkesin üstü, özel eşyası, evrakları, arabası, çantaları mahkeme kararı olmaksızın aranabilecek, incelenebilecek. Bu kararın alındığı bir ülkede demokrasiden bahsetmek mümkün değil. Bu karar olağanüstü halin bile bence ötesinde bir karardır. Bugünler itibarıyla Ankara'da fiili bir sıkıyönetim vardır" dedi.

Altay, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök'ün bu konudaki yasal girişimlerini, iptal girişimlerini bugün itibarıyla başlayacağını açıkladı.

-TBMM BAŞKANINA SESLENDİ-

Halkbankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın tahliye edildiğini hatırlatarak, kendisine bir yurt dışı yasağı konmadığını söyleyen Altay, CHP milletvekilleri Mehmet Haberal, Sinan Aygün, Mustafa Balbay'a yurt dışı yasağı konduğunu, bu yurt dışı yasağın parlamentoya yönelik bir ayıp olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e seslenen Altay, "Bu ayıbın ortadan kaldırılması için TBMM Başkanını, TBMM'ye yönelik bu ayıbın sonlanması için göreve çağırıyorum" dedi.

HSYK Yasasına işaret eden Altay, "HSYK Yasası eğer yürürlüğe girerse şu anda içinde bulunduğumuz TBMM'nin varlık sebebi ortadan kalkar" dedi.

-CHP, İNTERNET YASASINI ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRECEK-

Bir basın mensubunun, "İnternet Yasasını Anayasa Mahkemesine götürecek misiniz?" sorusuna Altay, "İnternet yasasıyla ilgili bu gelen düzenleme anayasaya çok açık aykırılığı anayasaya örtülü aykırılık haline getiriyor. Elbette büyük bir ihtimalle gideriz. Gideceğiz tabii ki" yanıtını verdi.

"Anayasa Mahkemesi Fatih Hilmioğlu ile ilgili olarak bir tahliye kararı verdi, ne diyorsunuz?" sorusuna Altay, "Bugünün tek bizi biraz tebessüm ettiren haberi budur. Umarım Sayın Hilmioğlu bir an önce sağlığına kavuşur" dedi.

-"GEREKLİ DİRENCİ CHP MİLLETVEKİLLERİMİZ, KOMİSYON ÜYELERİMİZ GÖSTERECEKTİR"-

"İçişleri Komisyonu cumartesi günü MİT Teklifini görüşecek, ne diyorsunuz?" sorusuna Altay, "MİT ile ilgili cumartesi geldiğinde komisyonda elbette gerekli direnci CHP milletvekillerimiz, komisyon üyelerimiz gösterecektir" yanıtını verdi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Altay: Mit, Başbakan'ın Özel Örgütü Konumuna Getiriliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement