CHP'li Barut ve Türkmen Sarıçam Mülteci Kampı'nda - Son Dakika
Yerel

CHP'li Barut ve Türkmen Sarıçam Mülteci Kampı'nda

CHP\'li Barut ve Türkmen Sarıçam Mülteci Kampı\'nda

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, CHP Mülteci ve Sığınmacıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu üyesi, Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen ve Sarıçam İlçe Başkanı Celal Güven, Sarıçam ilçesindeki Suriyelilerin kaldığı çadır kentteki yaşam koşullarını yerinde inceledi.

11.05.2016 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, CHP Mülteci ve Sığınmacıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu üyesi, Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen ve Sarıçam İlçe Başkanı Celal Güven, Sarıçam ilçesindeki Suriyelilerin kaldığı çadır kentteki yaşam koşullarını yerinde inceledi.

Barut ve Av. Türkmen ilk olarak Sarıçam Kaymakamı Ali Murat Kayhan ve kamp yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgiler aldılar.

Kaymakam Kayhan, 10 bin 410 kişinin barındığı mülteci kampının 1'i Türkmen, 14'ü Arap mahallesi olmak üzere 15 mahalleden oluştuğunu kaydetti. Kamp dışında yaklaşık 150 bin Suriyelinin kentte yaşadığını belirten Kayhan, Sarıçam Mülteci Kampı'nın burada yaşayan Suriyelilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlendiğini vurguladı.

Suriyeli çocukların okula devam oranının yüzde 95'ler seviyesinde olduğunu belirten Kayhan, kampta kreşten liseye dek eğitim verildiğini söyledi. Halk Eğitim Merkezi'nde 36 farklı kurs verildiğini anlatan Kayhan, seracılık kursunun büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

Konaklama merkezi olarak da adlandırılan kampta adli olayların yok denecek kadar az olduğunu belirten Kayhan, Türkiye yasaları gereğinde ikinci ya da 18 yaş altı evliliğe izin verilmediğini kaydetti. Suriyelilerin kent merkezine sadece izin alarak gidebildiğinin altını çizen Kaymakam Kayhan, "Suriyeli misafirlerimizin rahat etmesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dedi.

SURİYELİ ÇOCUKLARDAN TÜRK BAYRAĞIYLA KARŞILAMA

CHP İl Başkanı Barut, Adana Milletvekili Av. Türkmen ve Sarıçam İlçe Başkanı Güven, Kaymakam Ali Murat Kayhan'la birlikte kamptaki ortak kullanım alanlarını gezdiler.

El becerilerinin geliştirilmesini amaçlayan etkinlikleri yapıldığı çadırda CHP'lileri Suriyeli çocuklar Türk Bayrağı ile karşıladılar. Yaptıkları resimleri CHP'lilere gösteren Suriyeli çocuklar Türkçe ve Arapça şiirler de okudular.

Halk Eğitim Merkezi'nin kurslarına devam eden Suriyelilerle de görüşen Barut, Av. Türkmen ve Güven, daha sonra seraları ziyaret ettiler.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiğini dile getiren CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, "Suriye'deki özellikle çocuklar üzerinde ağır olumsuz etkilere neden savaşın bir an önce son bulması ve barış ortamının sağlanması en büyük dileğimizdir. Her ne kadar bu çadır kentlerde misafirlerimizin rahat etmesi için tüm imkanlar seferber edilmiş olsa da insan için memleketi, vatanı vazgeçilmezdir" diye konuştu.

"Suriye'de 5 yıldır yaşanan iç savaş sonrası ülkesini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin yaklaşık 3 milyonunun Türkiye'ye sığındığına işaret eden TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen ise 200 bine yakın sığınmacının da Adana'ya yerleştiğini söyledi.

Türkiye'de bulunan Suriyelilerin yüzde 90'ının da kamp dışında ülkenin dört bir tarafına dağılmış halde olduğunu belirten Türkmen, "Son dönemlerde; ABD ve Avrupa, Suriye'ye bakışını ve politikasını değiştirirken, Suriye'de yaşanan iç savaşa taraf olan AKP Hükümetinin yanlış politikasını halen inatla devam ettirmektedir. Ülkemizde 3 milyonu bulan Suriyeli mülteci sayısı, Haziran ayında yürürlüğe girecek Geri Kabul Anlaşmasıyla Avrupa'ya giden Suriyeli ve diğer ülkelere mensup mültecileri 3 milyar Euro karşılığında geri alacağız ve ülkemizdeki mülteci sayısı kat be kat artacaktır. Türkiye adeta mülteci kampına dönüşecektir" şeklinde konuştu.

Dünyanın dört bir yanında yaşanan mülteci hareketleri incelendiğinde, mültecilerin yüzde 90'inin ülkelerindeki sorunlar bittikten sonra ülkelerine geri dönmediğinin görüldüğünü kaydeden Av. Türkmen, "Bu tespite göre şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Suriye'deki savaş bittiğinde ülkemizdeki mülteciler kalıcı olarak ülkemizde bulunacaklardır. Bu gerçekten hareketle Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda çözüm üretecek kesin politikalara ihtiyaç vardır. Şuan hükümetin yaptığı sadece onları barındırmak, karınlarını doyurmak ve üzerilerini örtmekten ibarettir. Bu ise daha da büyüyecek olan mülteci sorununa çözüm getirmekten uzak sığ bir yaklaşımdır. Bu insanlık dramını hafifletmek, çektikleri acı ve yıkımları en aza indirmek, insanca bir yaşam olanağı sunmak için kurum ve kuruluşlarımızın bu konudaki çabaları, ülkemizdeki sığınmacı sayısının çokluğu karşısında yetersiz kalmaktadır Başından beri CHP olarak dile getirdiğimiz; mültecilerin ülkemize entegrasyonunu sağlayacak, ekonomik, sosyal ve kültürel sorunları giderecek çözüm öneri ve politikaları üretecek bir Göç ve Entegrasyon Bakanlığı kurulmalıdır" ifadelerini kullandı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel CHP'li Barut ve Türkmen Sarıçam Mülteci Kampı'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement