CHP'li Biçer: "Soma, Türkiye'nin Küçük Bir Sahnesi Gibi" - Son Dakika
Güncel

CHP'li Biçer: "Soma, Türkiye'nin Küçük Bir Sahnesi Gibi"

CHP\'li Biçer: "Soma, Türkiye\'nin Küçük Bir Sahnesi Gibi"

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden Soma maden kazası ceza davasına verilen öğle arasında duruşmayı değerlendiren CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, “Soma, Türkiye’de yaşadığımız bütün ölümlerin, bütün acıların, antidemokratik uygulamaların adeta küçük bir sahnesi gibi” dedi.

20.08.2015 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Soma maden kazası ceza davasına verilen öğle arasında duruşmayı değerlendiren CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, "Soma, Türkiye'de yaşadığımız bütün ölümlerin, bütün acıların, antidemokratik uygulamaların adeta küçük bir sahnesi gibi" dedi.

301 işçinin hayatını kaybettiği, 162 işçinin de yaralandığı Soma maden kazasının ceza davasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. 18 Ağustos'ta başlayan ve bugün 3'üncü duruşmanın 3'üncü celsesinin görüldüğü duruşmada tutuklu sanıklardan vardiya amiri ve işletme müdür yardımcısı İsmail Adalı'nın çapraz sorgusu yapıldı. Mahkeme heyeti, celseye saat 14.00'a kadar ara verirken, verilen arada bir açıklama yapan CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, maden şehidi yakınları tarafından İsmail Adalı'nın neredeyse facianın tek sorumlusu gibi görüldüğünü ve Adalı'ya büyük tepki gösterildiğini söyledi.

"SPARTACUS DÖNEMİNİ ARATMAYAN KÖLELİK SİSTEMİ"

İsmail Adalı'nın çapraz sorgusunun yapıldığı davayı değerlendiren Biçer, "Soma davasını izledik hep birlikte. Bugünkü davada aslında şöyle bir noktaya geldim ben. Türkiye'de yaşadığımız bütün antidemokratik uygulamaların, bütün gayri insani, insanlık dışı yaşam haklarını sonlandırıcı uygulamaların aslında tamamen bir yansıması şeklinde Soma davası. Dün biliyorsunuz mitinglere işçilerin nasıl antidemokratik bir uygulamayla, adeta zorlamayla yalnızca biraz daha fazla ocaktan kömür çıkarabilmek için, ihale alınabilmesi için insanların götürüldüğünü bizzat şahitlik ettik. Kendimizin bile tahmin edemediği bir şekilde büyük bir açıklıkla bunun ifade edildiğine tanıklık ettik. Bugünkü davada ise üretim müdürü İsmail Adalı'nın çapraz sorgusunda şunu gördüm. Soma'da facia olan madende gerçekten Spartacus dönemini aratmayan bir kölelilik sistemi varmış. İşçilerin şöyle bir durumda çalıştıklarını kendi ağzından ifadelerle çok kısa bir şekilde özetlemek istiyorum. Yürüme bantları işçiler madene girerken kullanılmıyor, yalnızca çıkarken kullanılıyor ve bu da çok kısıtlı bir şekilde. Eğer kömür taşınmıyorsa o anda ve bantlar açılırsa o anda kullanılabiliyor. Girerken hiçbir şekilde insanlar için taşıma bandı kullanılmıyor. Her madene inerken bizzat 45 dakika yürüyerek işçiler çalışma ortamına iniyorlar. Eziyet buradan başlıyor ve bundan sonra da artarak devam ediyor. Bu ana kök problemin üretime zorlanma bir çalışma yöntemi olduğu zaten bilirkişi raporlarında da net. Yani bu işçiler üretime zorlanarak, üretim miktarını artırmaya zorlanarak bir çalışma modeli içindeler. Dayıbaşılar var. Aynı tarım işinde gördüğümüz dayıbaşı sisteminin aynısı var. Tamamen denetleniyorlar ve her dakika ne kadar üretim yaptıkları ve ne kadar fazla üretim yaptırabilecekleri sürekli denetim altında. Dediğim gibi aynı kölelik sisteminde olduğu gibi. Yemek yedikleri anda yemek süreleri sürekli takip altında, yemekleri tekmeleniyor, yemek süreleri uzarsa küfre ve tacize uğruyorlar. Dayıbaşılar bunu yapıyor ve dayıbaşılar yüksek maaşlı üretim arası elemanlar. Üretime bir katkıları olmadığı halde yalnızca üretim yapan işçileri denetleyerek yüksek maaş alıyorlar. İşçilerin işe alımında da bizzat yetkililer. Dayıbaşının istediği işçi işe alınıyor, istemediği işçi işten çıkarılıyor. İfadeler sırasında yine şöyle bir şeye tanık olduk. Üretimi fazla miktarda yapan işçi aynı satış elemanlarında olduğu gibi birinci, ikinci ve üçüncü şekilde bir ödüllendirmeye gidiyorlar ve ödül primi alıyorlar. Bu aldıkları ödül primi de yine dayıbaşılarla, üretim müdürleriyle işçiler arasında pay ediliyor. Bunu direkt işçi yakınlarının haykırışlarından, protestolarından da net olarak anladık" dedi.

ADALI'YA 'YEZİD' VE 'YALANCI' DİYE BAĞIRDILAR

Celsede Adalı'ya karşı çok yoğun bir protesto olduğunu kaydeden Biçer şunları söyledi:

"Yine içeride çok yoğun bir protesto oldu. Maden şehidi yakınları 'Yalancı' ve 'Yezid' diye bağırdılar İsmail Adalı'ya. Çok yoğun bir nefret duygusuyla İsmail Adalı'nın neredeyse bu olayın tek sorumlusu yerine konulduğuna şahit olduk içeride. Şimdi böyle baktığımızda içeride kölelik sisteminin devam ettiğini çok net bir şekilde yeterli veriler var. İşçilerin mitinglere zorla götürülmesinden ve yine en son biliyorsunuz alev sızdırmaz Ateks sisteminin hiçbir gerekçe, hiçbir neden yokken canlarımızı maden kazalarında kaybederken hiç anlamadığımız bir gerekçeyle Bakanlar Kurulu tarafından imzalanıp 2019 yılına ötelenmesi, yine bu sistemin sanki hep birlikte kapatılmaya çalışılması, adeta bir suç ortaklığının, suç birliğinin bir şekilde kabul edilmiş olması bence."

Biçer, "Yine müfettişlerin şehit yakınlarının net ifadesi sonucunda yalnızca 25 metreye kadar indikleri, 25 metrenin altına hiçbir müfettişin kesinlikle inmediği ve yine onların ifadeleriyle söylüyorum 25 metreden sonra yukarı çıkıp yukarıda kesilen kuzuların çevrilmesiyle bir ziyafet sofrasına konuk edildikleri, her müfettiş raporunun bu şekilde sonuçlandığını çok net ifade ettiler. Dediğim gibi Soma Türkiye'de yaşadığımız bütün ölümlerin, bütün acıların, antidemokratik uygulamaların adeta küçük bir sahnesi gibi" diye konuştu. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel CHP'li Biçer: 'Soma, Türkiye'nin Küçük Bir Sahnesi Gibi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın
    01:11 Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi Sanayi Caddesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, elektrik kontağından kaynaklandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmaları yapıldı.

  • Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu
    01:09 Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu. Ceset, kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırıldı. Olayın faillerini yakalamak için geniş çaplı çalışma başlatıldı.


Advertisement