CHP'li Hamzaçebi Başbakana ve Hükümete Yüklendi - Son Dakika
Güncel

CHP'li Hamzaçebi Başbakana ve Hükümete Yüklendi

CHP\'li Hamzaçebi Başbakana ve Hükümete Yüklendi

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde tatilini geçiren İstanbul Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, geçen hafta Meclis'ten geçen tezkereyle ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu ile hükümeti eleştirdi.

06.10.2014 18:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde tatilini geçiren İstanbul Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, geçen hafta Meclis'ten geçen tezkereyle ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu ile hükümeti eleştirdi. Tezkere için IŞİD'in bahane olduğunu söyleyen Hamzaçebi, "IŞİD, bu hükümetin sadece ve sadece bahanesidir. IŞİD'in bugünlere gelmesinde, bu hükümetin, AKP hükümetlerinin çok büyük sorumluluğu vardır" dedi.

Bodrum'da tatilini geçiren Akif Hamzaçebi, bugün CHP İlçe Başkanlığı'nda partililerle bayramlaştı. Bayramlaşma sonrası CHP'li Hamzaçebi, başta tezkere olmak üzere gündemle ilgili basın mensuplarına açıklamalar yaptı. Ak Parti iktidarı döneminde ülkenin, demokrasi, hak, hukuk ve özgürlük yönünden daha iyiye gittiğini söylemenin mümkün olmadığını ifade eden CHP'li Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"91 yıllık Cumhuriyetin önümüzdeki yılını da düşünürsek; 13 yılını AKP hükümetleri ile geçirmiş olacağız. Bu son derece önemli bir süredir. Bugün ile 12 yıl önceyi kıyaslayacak olursak insanımızın demokrasi, hak hukuk özgürlük yönünden daha iyiye gittiğini söylemek mümkün değildir. Bugün 12 yıl önceye göre yapılmış olan onca anayasa değişikliğine rağmen, AB'ye uyum yolunda yapılmış birçok uyum yasasına rağmen insanımızın, basınımızın, sivil toplum örgütlerinin, konuşmak isteyenlerin, düşünce ifade etmek isteyenlerin, daha özgür olduğunu söyleyemeyiz. 12 yıl önce seçimlere girerken Türkiye'ye 'adalet devleti getireceğiz' diyenler; 12 yıllık iktidarlarının sonunda, adalet devletini değil zulmün ve baskının devletini getirdiler. Bugün sadece sokaklardaki billboard'larda değil, sadece devlet daireleri ve atanacak memurlar değil, sadece kamu kurumları değil, sivil toplum örgütleri, gazete manşetleri, gazetelerin yazı işleri ve köşe yazarları, hükümetin kontrolü altındadır. Ancak umutsuzluk için hiçbir neden yoktur. Tam tersine Türkiye'de umutlanmak için, ülkeyi bu kötü yönetimden kurtarmak için birçok neden var."

GEÇMİŞ OPERASYONLARI HATIRLATTI

Çeşitli operasyonlar kapsamında gözaltına alınan askeri ve sivil kişileri hatırlatan CHP'li Hamzaçebi, "İktidarlarının 10'uncu yılında Türkiye'nin Genelkurmay Başkanı'nı terör örgütü lideri diyerek hapse göndermekten çekinmediler. 12 Eylül döneminin işkencelerinin yerini bugün polis fezlekeleri ve savcı iddianameleri almıştır. Bunların bugün Türkiye'ye verdiği tahribatı hepimiz izliyoruz" dedi.

DIŞ POLİTİKANIN BAŞARISIZ OLDUĞUNA İNANIYOR

Geçen hafta Meclis'te kabul edilen tezkereyi de hatırlatan Hamzaçebi, "Bugün dış politikada yaşardığımız sorunların temelinde Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin yürütmekte olduğu başarısız bir dış politika vardır. Komşularla sıfır sorun politikası maalesef Türkiye'yi komşusuz bırakmıştır. Suriye, Mısır, İsrail ve Libya ile Türkiye'nin diplomatik ilişkileri yoktur. Büyükelçisi yoktur. Bu Türkiye'nin dış politika tarihinde ilk kez yaşanmaktadır" diye konuştu.

"IŞİD TEZKERE İÇİN BAHANE"

Tezkere için IŞİD'in bahane olduğunu öne süren Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kafa kesen vahşi uygulamalara giren ve din adına bunları yaptığını söyleyen, gerçekte din ve İslamiyet ile ilgili hiçbir ilgisi olmayan IŞİD, bu hükümetin sadece ve sadece bahanesidir. IŞİD'in bugünlere gelmesinde, bu hükümetin, AKP hükümetlerinin çok büyük sorumluluğu vardır. Suriye'nin içişlerine müdahale ederek oradaki rejim karşıtı örgütleri lojistik, silah, mühimmat ve her yönden destekleyerek oralarda bir karışıklığa yol açan sorumlu birinci Esad yönetimi ise ikincisi Türkiye Cumhuriyeti hükümetidir. Her türlü silah ve mühimmat desteği bir gün bunların, IŞİD'in eline geçmesine neden oldu. IŞİD bu şekilde bir güç kazandı. Hiç kimse bu iddianın aksini bugüne kadar kanıtlayabilmiş değildir."

"TESKERE'NİN ASIL AMACI ESAD" İDDİASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan gibi davrandığını ileri süren CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, bununla ilgili de şunları söyledi:

"Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'i açılış konuşmasında bir cümle kullandı. 'Şam yönetimi görevinden süratle uzaklaştırılmalıdır' dedi. Tezkerenin özeti budur. Recep Tayyip Erdoğan TBMM'de cumhurbaşkanı değil, başbakan gibi yaptığı o konuşmada 'Şam yönetimi görevinden uzaklaştırılmalıdır' demek süratiyle tezkerenin asıl amacının Esad yönetimi olduğunu ifade etmiştir. Mesele IŞİD değil. Savaş çığlıkları atan bir Türkiye istemiyoruz. İnsanımız savaş istemiyor. Türkiye IŞİD'in bu kafa kesen vahşi uygulamalarına karşı elbette uluslararası koalisyonda yer almalıdır. Ama Türkiye dışında 'kara harekatı düzenleyeceğim' diyen hiçbir ülke yoktur. Suudi Arabistan 'ben size medya desteği sağlarım, para desteği sağlarım' diyor. Görünüşte IŞİD'in karşısında olan bir yönetim ama bunu söylüyor. Komşusu Ürdün, 'ben size ancak hava harekatında yardımcı olabilirim, kara savaşına asla girmem' diyor. Mehmetçiğin kanı üzerinden bu ülkenin birliğini beraberliğini tartışmaya açmaya, ülkeyi maceraya sürüklemeye hiç kimsenin hakkı yoktur."

BAŞBAKANA YÜKLENDİ

Başbakan Davutoğlu'na da yüklenen CHP'li Hamzaçebi, "Davutoğlu diyor ki, 'CHP bir sınava giriyor. Şimdi bakalım IŞİD'in yanında mı değil mi? Sayın Davutoğlu biz o sınavı 1 Mart 2003'te bir kere vermiştik. Onurla verdik o sınavı. Şimdi de o sınavı onurla verdik" dedi.  Ahmet Davutoğlu'nun tezkere görüşmelerinin olduğu gün Meclis'e gelmemesini de eleştiren Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Kemal Kılıçdaroğlu orada, Sayın Devlet Bahçeli orada. Tezkere görüşmelerinin başlangıcından sonuna kadar orada bulundular. Oylarını kullandılar, ayrıldılar. Sayın Davutoğlu lütfedip gelmedi. Mehmetçiği savaşa götürüyor. İnsanımız ölecek. Onun umurunda değil, Meclis'e bile gelmiyor. O günün akşamında şöyle bir şey söylüyor; 'Muhalefet liderleri gelmediği için, ben de gitmedim.' Bunu televizyonda söylüyor. Şimdi bu lafın ben neresine cevap vereyim. 'Muhalefet liderleri gelmedi' diyor, muhalefet liderleri orada. Bu eğer Davutoğlu'na haber verilmiyorsa, ortada vahim bir durum vardır. Meclis'te ne olup ne bitiyor Davutoğlu'nun haberi yok demektir. Yok, kendisine haber verildiği halde, muhalefet liderleri orada değil diyorsa, doğruyu söylemiyor o zaman."

"TÜRKİYE'NİN İSLAM DÜNYASININ LİDERLİĞİNE OYNAMA MESELESİDİR"

Tezkere'nin IŞİD için çıkarılmadığını bir kez daha vurgulayan Hamzaçebi, "IŞİD bir kelimede geçiyor tezkerede. Bir kelimede PKK geçiyor. Geri kalan cümleler Suriye'deki rejimin meşruiyetini sorgulanmasından tutun Esad yönetimini eleştirisine kadar cümlelerle dolu. Mesele IŞİD değil. Türkiye'nin İslam dünyasının liderliğine oynama meselesidir. Tarihsel olarak yönünü batıya çevirmiş olan Türkiye'nin bu tarihsel yönünü doğuya çevirme meselesidir" dedi.

PYD lideri Salih Müslüm ile yapılan görüşmelerle ilgili CHP'ye bilgi verilmediğini de belirten Hamzaçebi, "Biz hiçbir ülkenin içişlerine ve toprağına müdahale edilmesini uygun ve doğru bulmuyoruz. Bu tavrımızı Meclis'te söyledik" deyi konuştu.

GENEL SEÇİMDE MHP'YLE İTTİFAK YOK

Basın mensuplarının sorusu üzerine, MHP ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yapmış oldukları işbirliğini genel seçimlerde yapmayacaklarını vurgulayan Hamzaçebi, tek başına iktidar olmak için güçleri olduğunu ve kimse ile ittifak yapmayacaklarını söyledi. Hamzaçebi ve partililerin görüşmesi daha sonra basına kapalı olarak devam etti. - Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP'li Hamzaçebi Başbakana ve Hükümete Yüklendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement