CHP'li Hamzaçebi'nin 200 Yıllık Dayatma Eleştirisi - Son Dakika
Politika

CHP'li Hamzaçebi'nin 200 Yıllık Dayatma Eleştirisi

CHP\'li Hamzaçebi\'nin 200 Yıllık Dayatma Eleştirisi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cumhuriyet ve laikliğin yanı sıra Osmanlı'daki dönüşümle de sorunu olduğunu söyledi.

08.12.2014 14:07  Güncelleme: 14:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhuriyet ve laikliğin yanı sıra Osmanlı'daki dönüşümle de sorunu olduğunu söyledi.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında hükümetin eğitim politikasını eleştiren Akif Hamzaçebi, "Hem bilimden, teknolojiden bahsedeceksiniz hem de sonra bunlarla ilgisi olmayacak şekilde 19., 18. yüzyıl kararları alacaksınız. Bu kararları Osmanlı bile almazdı" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kullandığı "200 yıldır bu toplumda bazı meseleler özgürce konuşulamıyor" ifadesindeki "200 yıl" cümlesinin Erdoğan'ın projesinin anahtar cümlesi olduğunu kaydeden Hamzaçebi, "Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın problemi sadece cumhuriyetle, laiklikle değil, aynı zamanda Osmanlı'daki dönüşümle de. Osmanlı'nın 1800'lü yıllardan başlayarak gerçekleştirdiği dönüşüm, kabul edemediği bir dönüşümdür. 1800'lü yıllardan bu yana Osmanlı acaba bu topluma nasıl bir istikamet dayatmıştır? Biz dayatmayı, Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Ahmet Davutoğlu ikilisinin yönetiminde görüyoruz. Ama sıra kaçak sarayı savunmaya gelince, Osmanlı'nın 1800'lü yıllarda yaptırdığı sarayları örnek vermeyi biliyor. Tam ikiyüzlü bir siyaset. Sayın Ahmet Davutoğlu, dün Sayın Kılıçdaroğlu ve bana yönelik olarak Osmanlıca tartışması çerçevesinde 'Bunlar tarih cahili' diyor. Şimdi, hangi Osmanlı? Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Bu topluma istikamet dayattılar' dediği, 1800'lü yıllardan itibaren olan Osmanlı mı? Hangisi? Bir kişinin isminin başında akademik unvan taşıyor olması, onun cahil olmadığı ya da aydın olduğu anlamına gelmez. Profesörlük, aydın olmayı garanti altına almıyor. Sayın Davutoğlu, asıl tarihi bilmeyen bir insandır" diye konuştu.

Atatürk'ün Sakarya Savaşı devam ederken Ankara'da bir eğitim şurası topladığını anlatan Hamzaçebi, "Şimdiki gibi cehaletin örneğinin sergilendiği eğitim şurası değil. Biz, Osmanlı denince matbaayı Osmanlı'ya getiren İbrahim Müteferrika'yı, medreselerinde felsefe ve mantık derslerini okutan Fatih Sultan Mehmet'i anıyoruz. Medreselerden felsefe ve mantık derslerini kaldıran Osmanlı padişahlarını değil. ya da matbaaya karşı çıkan Osmanlı padişahlarını değil. Osmanlı'da mühendis mektepleri, siyasal bilgiler okulu, bugünkü Sayıştay'ı kuran anlayış, yüzü batıya dönük olan Osmanlı padişahlarının eseridir. Ama Sayın Erdoğan ve Davutoğlu'nun bu anlayıştan şikayeti var. Hem bilimden, teknolojiden bahsedeceksiniz hem de sonra bunlarla ilgisi olmayacak şekilde 19., 18. yüzyıl kararları alacaksınız. Bu kararları Osmanlı bile almazdı" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP'li Hamzaçebi'nin 200 Yıllık Dayatma Eleştirisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement