CHP'li Hurşit Güneş: Dış Borç Milli Gelirin Yarısını Aştı, İşsizlik Endişe Verici Boyutlara Ulaştı - Son Dakika
Güncel

CHP'li Hurşit Güneş: Dış Borç Milli Gelirin Yarısını Aştı, İşsizlik Endişe Verici Boyutlara Ulaştı

CHP\'li Hurşit Güneş: Dış Borç Milli Gelirin Yarısını Aştı, İşsizlik Endişe Verici Boyutlara Ulaştı

Chp Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Türkiye'nin uzun süreden bu yana olağanüstü boyutlarda işsizlik sorununa sürüklendiğini, bu durumun endişe verici boyutlara ulaştığını, çalışmak isteyen her 5 kişiden 1'inin işsiz olduğunu söyledi.

16.03.2015 13:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chp Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Türkiye'nin uzun süreden bu yana olağanüstü boyutlarda işsizlik sorununa sürüklendiğini, bu durumun endişe verici boyutlara ulaştığını, çalışmak isteyen her 5 kişiden 1'inin işsiz olduğunu söyledi. Güneş, dış borcun da milli gelirin yarısını aştığını ileri sürdü.

Aynı zamanda ekonomi profesörü olan milletvekili Hurşit Güneş, uzun süreden bu yana  Türkiye'nin olağanüstü boyutlarda işsizlik sorununa sürüklendiğine dair uyarıda bulunmaya çalıştıklarını söyledi. İşsiz sayısının Aralık ayında 3 milyon 145 bin kişiye ulaştığını anlatan Güneş, şöyle dedi:

"İş aramayıp ancak, iş bulsa çalışacak olan umutsuz olanların sayısı da 2 milyon 418 bine çıktı. Resmi açıklanan işsizlik yüzde 10.9, buna yüzde 8.4'lük umutsuzları da eklerseniz, yüzde 19.3 eder. Yani yüzde 20 bandında olan sadece genç işsizlik değildir. Durum daha da endişe vericidir. İşte artık görülmektedir ki, çalışmak isteyen her 5 kişiden 1'i işsizdir. Demek ki, 5 milyon 565 bin kişi işsiz durumda. Bu olağanüstü bir düzey, Cumhuriyetin yakın tarihinde neredeyse bir rekor. Bu denli bir işsizlik düzeyi ne 1994'te, ne 2002'de, ne de 2009'da yaşandı. TÜİK iş arayıp da bulamayan sayısını açıklıyor: yüzde 10,9. Ama düzeltelim: çalışmak isteyip de işsiz olan sayısı yüzde 19,3. İşsizlik daha da artacak görünüyor."

Hurşit Güneş, Ocak ayında sanayi üretim endeksinin geçen yıla göre yüzde 2.2 düştüğünü, ara-malı imalatında düşüşün yüzde 8.2 olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Tüketici güveninde de astronomik düşüşler yaşanıyor. CNBC-e düzenlediği Tüketici Güven Endeksi 17-25 Aralık dönemindeki düzeyine inmiş durumda. Yani durum gerçekten vahim ve ilaveten psikolojik de değil, yapısal. Saray'daki muhterem ne denli 'faizleri düşürün' diye bağırırsa bağırsın yatırımların da pek kolay canlanmayacağı görünüyor. Kısacası, iç talep çökmüş durumda. Dış talep de durum farklı değil. TL'nin o denli değer kaybetmesine rağmen ihracatta gözle görülür bir artış yok. Bu nedenle bir yandan üretim durgunlaşırken, işsizlik de almış başını gidiyor. Böyle giderse yılsonunda işsiz sayısı rahatlıkla 6 milyonu aşar."

"DIŞ BORÇ, MİLLİ GELİRİN YARISINI AŞIYOR"

Türkiye ekonomisinin gelişmekte olan ülkeler arasında en sorunlu olan haline geldiğini de belirten Hurşit Güneş, 400 milyar dolarlık dış borcun bu yıl 790 milyar doları bile bulmayacak milli gelirin yarısını aştığını anlattı. CHP'li Güneş şunları ekledi;

"Dünyada borçlanma faizleri yükselirken, yüklü borcu olan bir ülkenin üretimi duraklarsa ne olur? Bunu her ciddi ekonomist bilir. Umarız bir iktidar ve radikal bir değişikliği ile Türkiye bu olası büyük sıkıntıyı aşar. İşsizlik yenilemez değildir. Hızlı ve istihdam-sever bir sanayileşme stratejisine dayanan büyüme stratejisiyle ve işgücü piyasasını etkinleştirerek, işsizlik sorunu aşılabilir. CHP'nin de hedefi budur! CHP iktidara geldiğinde 4 yılda işsizliği oransal olarak yarıya indirecek stratejiyi planlamıştır." - İzmitkocaeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP'li Hurşit Güneş: Dış Borç Milli Gelirin Yarısını Aştı, İşsizlik Endişe Verici Boyutlara Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement