CHP'li Koç : Alnımızın Akıyla Bu Süreçten Çıkacağımızı Düşünüyorum - Son Dakika
Güncel

CHP'li Koç : Alnımızın Akıyla Bu Süreçten Çıkacağımızı Düşünüyorum

CHP\'li Koç : Alnımızın Akıyla Bu Süreçten Çıkacağımızı Düşünüyorum

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı.

03.09.2014 15:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç, toplantı devam ederken, 5-6 Eylül tarihlerinde Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi'nde yapılan 18. Olağanüstü kurultaya ilişkin basına bilgi verdi. Tüzüğe göre, delege sayısını sadece yüzde 10'unun imzasıyla genel başkan adayı olunabildiğini belirten Koç, bu demokratik uygulamanın yine bu yönetim tarafından tüzüğe konulduğunu ifade ederek, "Bu kazanımlar elde edilinceye kadar sesini çıkarmayanların, bugün bu demokratik haklardan yararlanmasını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

-"DEMOKRASİDEN GERİ DÖNÜŞ YOK"-

Olağanüstü olması nedeniyle kurultayda, bir faaliyet ve hesap raporu görüşülmesinin olmayacağını kaydeden Koç, başkanlık divanın oluşturulmasının ardından genel başkan seçimlerine geçileceğini kaydetti. Seçimlerin yan salonda bin 500 metrekarelik büyük bir alanda 24 sandıkta, 72 kabinde "süratle" yapılacağını belirten Koç, "Daha sonra tüzükte teknik anlamda bir iki değişiklik yapılacak. Çok sınırlı, bir tüzük değişikliğinden bahsediyoruz. Hiç kimsenin siyaset olarak kendisine konu etmesini gerektirecek bir boyut yok. Bunlar daha sonra mahcubiyet olarak geri döner. Daha öncesinde kazanılmış, parti içi demokrasinin genişletilmesine dönük hiçbir maddede geri dönüş söz konusu değildir. Bunu gerek çarşaf liste uygulamasında, gerek aday seçme yöntemiyle ilgili tüzükte ne varsa, bunlar korunacaktır."

-3 BİN 152 KOLTUK KAPASİTESİ-

Kurultayın yapılacağı ana salonun 3 bin 152 koltuk kapasiteli olduğunu belirten Koç, 46 diplomatik misyon temsilcisinin kurultaya katılacağını söyledi. Her katılımcının oturacağı yerin belirlendiğini de söylen Koç, milletvekilleri, Parti Meclisi (PM)üyeleri ve delegelerin yanı sıra kurultayın onur konukları olacağını da kaydetti.

Gezi olayları, Uludere ve Soma faciasında hayatını kaybedenlerin yakınlarının da kurultaya davet edildiğini söyleyen Koç, "Siyasi parti temsilcileri ve meslek odalarına da davet gitti. Delege olmayan 28 il başkanı var, onlarda kendi delegasyonu ile kurultayı izleyecek" dedi.

Alt kattaki fuaye alanına 40 metrekare bir ekran yerleştirileceğini de belirten Koç, bu alt katta da 6 bin kişinin kurultayı ekrandan izleyebileceğini, 905 gazetecinin de kurultay için kayıt yaptırdığını kaydetti. Koç, ana solonda 6 kamera ile merkezi yayın yapılacağını, bu salona aktüel kamera izninin verilmeyeceğinin de altını çizdi.

AK Parti Kongresine atıfta bulunarak, hiçbir yayın kuruluşuna bir akreditasyon sınırı getirilmediğini de ifade eden Koç, "İsteyen herkes kendi merceğinden kurultaya katılabilir. İstediği yayını yapabilir, özgürlük sonsuzdur, günü geldiğinde belki bazıları özeleştiride bulunurlar. Kendi mesleklerinin etiği bakımından" diye konuştu. Basın için sarı ve mavi kartlar düzenlendiğini belirten Koç, sarı olanların ana salonda, mavi kullananların da diğer alanlarda kurultayı takip edeceklerini kaydetti.

-SAĞDUYU ÇAĞRISI-

Katılan konukların yiyecek, içecek ihtiyaçlarının da karşılanacağını vurgulayan Koç, şöyle devam etti:

"Alnımızın akıyla bu süreçten çıkacağımızı düşünüyorum. Herkesin bu sürece sağduyulu yaklaşması gerektiğini ve Türkiye'de demokrasi hedefleyen bir siyasi çatının kendi içinde de demokrasiyi uygulama noktasındaki hassasiyetlerinin genel merkez tarafından da sürdürüleceğinin, herkes tarafından bilinmesini istiyorum. Adaylık iddiasında bulunanların bu noktadaki iyi niyeti, farkı noktalara çekmemeleri konusunda sağduyulu olduklarını da inancımı bir kere daha belirtmek istiyorum."

-BEKAROĞLU'NUN ÜYELİĞİ-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koç, Saadet Partisi eski Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu'nun, CHP Rize Fındıklı İlçe Teşkilatı'nda CHP'ye üyelik başvurusu yaptığının hatırlatılarak, Genel Merkez tarafından üyeliğinin kabul edilip edilmediğinin sorulması üzerine konunun MYK'da görüşüldüğünü belirtti. Koç, "CHP'nin ilkelerini, programını, gelecekteki mücadelesini omuzlamak isteyen, paylaşmak, bu yolda saf tutmak isteyen herkes, bu ilkeler doğrultusunda üye olabilir. Sayın Bekaroğlu da bu kapsamda karar verdiyse CHP'ye tabi ki üye olabilir" diye konuştu.

-GÜNDEM SINIRLAMASI YOK-

Koç, bir başka soru üzerine kurultayın ilk gününde genel başkan seçiminin ardından süreye bağlı olarak ve tüzük komisyonun çalışmalarını tamamlaması durumunda tüzük değişikliğine de geçilebileceğini söyledi. Kurultayda, "birinci gün şu, ikinci gün şu' diye bir sınırlama olmayacağını belirten Koç, "Ancak Parti Meclisi (PM) üyeliği seçimleri, herkesin aday olabileceği, çeşitli anahtar listelerin de çıkabileceği, bunların hepsinin çarşaf listede yer alacağı ve her bir kurultay delegesinin çıkıp en çok 52 en az 47 kişiyi işaretleme özgürlüğüne sahip olacağı bir kurultay... O yüzden çarşaf listede oy kullanma delege başına 15-20 dakika kadar sürer. Halbuki blok listede 10 saniyedir, çünkü orada bir emir yerine getirilir, bakınız şekil 27 Ağustos'ta yaşanan AKP kongresi. Bizde öyle değil" dedi.

-KILIÇDAROĞLU'NA 900'ÜN ÜZERİNDE İMZA-

Koç, soru üzerine, mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, kurultayda 900'ün üzerinde bir imza ile genel başkanlığa aday gösterilmesinin beklendiğini de kaydetti.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Koç : Alnımızın Akıyla Bu Süreçten Çıkacağımızı Düşünüyorum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement