CHP'li Köktürk, Abant Gölündeki Doğa Tahribatını Sordu - Son Dakika
Güncel

CHP'li Köktürk, Abant Gölündeki Doğa Tahribatını Sordu

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Bolu Valiliği'nin "Abant Uzun Devreli Gelişme Planı" Kapsamında Yürüttüğü Çalışmalar Sonucunda Abant Gölünde Yaşanan Değişimi TBMM Gündemine Taşıdı.

13.04.2010 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Bolu Valiliği'nin "Abant Uzun Devreli Gelişme Planı" kapsamında yürüttüğü çalışmalar sonucunda Abant gölünde su seviyesinin yükseldiğini, göl kıyısındaki sarıçam, göknar, söğüt ve yabani eriklerin kısa sürede canlılıklarını yitireceğini, buna karşın, Bolu Valiliği'nin "Doğaya zarar verilmiyor" yönünde açıklamalar yaptığını belirterek "Bolu Valililiği'nin, bu açıklamalarını hangi bilimsel belge ve gerekçelere dayanmaktadır?" diye sordu.

Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi. Köktürk, Bolu Valiliği'nin "Abant Uzun Devreli Gelişme Planı" kapsamında yürüttüğü çalışmalar sonucunda Abant gölünün kıyısına hafriyat döküldüğü, yol açmak için yüzlerce ağaç kesildiği, gölün dere ile olan bağlantısındaki geçitlerin değiştirildiği ve bu çalışma sonucu göl sularının yükseldiği, çevresinde yer alan meranın göle dönüştüğü, ağaçların, endemik bitkilerin sular altında kaldığına ilişkin haberlerin yayımlandığını anımsattı. Bolu Valililiği'nin talebi üzerine Orman Bakanlığı'na bağlı Batı Karadeniz Ormancılık Müdürlüğü'nün Abant'ta arazi incelemesi yaptığını ve bir rapor hazırladığını belirten Köktürk, raporda göl ayağına yapılan 1.5 metre yüksekliğindeki geçitten dolayı su kotunun yükseldiği, göl kıyısındaki sarıçam, göknar, söğüt ve yabani eriklerin kök boğazının su altında kaldığı, bu ağaçların kısa sürede canlılıklarını yitireceği, bölgenin ve ülkenin endemik bitkisi olan kar çiçeğinin ve Abant çiğdeminin yaşam alanının ciddi tehdit altında olduğu tespitlerinin yer aldığını kaydetti. Köktürk, Başbakan Erdoğan'ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

"-Batı Karadeniz Ormancılık Müdürlüğü raporları dahil, Mühendis Odaları, Çevre kuruluşları ve diğer Sivil Toplum Kuruluşlarının uyarılarına karşın Valiliğin, yürüttüğü söz konusu proje; "Abant Uzun Devreli Gelişme Planı'na uygun mudur?

-Bolu Valiliğince Abant Tabiat Parkında yürütülen söz konusu çalışmalarda, ilgili bakanlık ve sorumlu kuruluşların "olumlu' görüşleri alınmış mıdır?

-Bolu Valililiğinin, Orman Bakanlığı'na bağlı Batı Karadeniz Ormancılık Müdürlüğünün raporlarına uymama nedenleri hükümetinizce bilinmekte midir?

-Gölün kıyısına dökülen onca toprağa, kesilen ağaçlara ve dozerlerin doğada açtığı yaralara karşın, Bolu Valiliği "doğaya zarar verilmiyor' açıklamasında bulunmaktadır. Bolu Valililiği, bu açıklamalarını hangi bilimsel belge ve gerekçelere dayanmaktadır?

-Sahip olduğu değer ve statüsü gereği, "Milli Park Yasası, Kıyı Yasası, Orman Yasası, Mera Yasası, Çevre Yasası, Sulak Alanlar Sözleşmesi ve taraf olduğumuz Avrupa Peyzaj Sözleşmesi, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi ile Yaban Hayatının ve Yaşam Ortamlarını Koruma Sözleşmesi' kapsamında kalan Abant Gölü ve çevresinde yaşanan tahribatların sorumluları hakkında, Hükümetinizce ne tür bir işlem başlatılmıştır? Yapılan işlemin sonuçları konusunda kamuoyu bilgilendirilecek midir?" (ANKA)

(HH/ÖMR)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Köktürk, Abant Gölündeki Doğa Tahribatını Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement