CHP'li Oran Milletvekillerinin Mal Beyanlarının Resmi Gazete'de Yayımlanması İçin TBMM'ye Kanun... - Son Dakika
Güncel

CHP'li Oran Milletvekillerinin Mal Beyanlarının Resmi Gazete'de Yayımlanması İçin TBMM'ye Kanun...

Chp İstanbul Milletvekili Umut Oran, Milletvekillerinin mal beyanlarının Resmi Gazete'de yayımlanması gerekçesi ile TBMM'YE Siyasi Etik ve Ahlak Yasa Teklifi sundu.

18.12.2014 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chp İstanbul Milletvekili Umut Oran, Milletvekillerinin mal beyanlarının Resmi Gazete'de yayımlanması gerekçesi ile TBMM'YE Siyasi Etik ve Ahlak Yasa Teklifi sundu. Oran, " 17 Aralık'ın yıldönümünde TBMM'de Siyasi Etik Komisyonu kuralım. Milletvekilliği dokunulmazlar kulübü olmamalı. Milletvekili aile bireyleri de tatil, konaklama, seyahat hediyesi kabul edemeyecek" dedi.

Umut Oran'ın teklifine göre, TBMM'de Siyasi Etik Komisyonu kurulacak ve her partinin eşit üyeyle temsil edileceği komisyona milletvekilleri seçilir seçilmez üç ay içinde eşi ve çocukları da dahil olmak üzere mal beyanında bulunacak ve bunlar Resmi Gazete'de yayımlanacak. Her milletvekili Etik Kuralları imzalayarak buna uyacağını taahhüt edecek. Milletvekilleri ve bakanlara gönderilecek, kitap, kaset, CD dışındaki her türlü hediye TBMM Siyasi Etik Komisyonu'nun izni olmadan dağıtılamayacak. Milletvekili aile bireyleri de tatil, konaklama, seyahat hediyesi kabul edemeyecek. Mal beyanında sebepsiz zenginleşme varsa kamuoyuna açıklanacak. Oran, "17-25 Aralık 2013 ve sonrasında yaşanan olaylar da bu yasa teklifinin ne kadar doğru, yerinde ve zorunlu olduğunu ortaya koymaktadır. Milletvekilliği dokunulmazlar kulübü olmamalı" diyerek teklifin acilen yasalaşması gerektiğini söyledi.

"HEDİYE SINIRI ABD'DE 250 DOLAR TÜRKİYE'DE 9 BİN TL"

Oran, "Bugün kamu görevlilerinin 10 asgari ücrete kadar hediye kabul edebildiğini anımsatan Umut Oran, "ABD'de hediye sınırı 250 dolar iken Türkiye'de 9 bin TL'yi bulması, üstelik bu kuralın da hiçbir zaman işletilmemiş olması kabul edilemez. 3628 Sayılı Kanunun değiştirilmesi amacıyla 2 yıl önce verdiğim 2/1093 sayılı yasa teklifim halen Adalet Komisyonunda görüşülmeyi beklemektedir" dedi.

13 MADDEDEN OLUŞAN YASA TEKLİFİ ŞU DÜZENLEMELERİ İÇERİYOR

Umut Oran'ın toplam 13 maddeden oluşan yasa teklifi şu düzenlemeleri içeriyor: "Milletvekili ile bakanların mali, maddi ve ekonomik ilişkilerinde topluma örnek olmaları, hiçbir şekilde kamu ve toplum ile çıkar çatışması ortamı yaratılmaması için siyasi etik konusunda uyulması gereken ilkeleri belirleyerek denetlemek amacıyla TBMM Siyasi Etik komisyonu kurulacak. Etik Komisyonu, TBMM'deki grup sayısına göre her partiden 2 veya 4'er kişi olmak üzere alınacak üyelerle partilerin eşit temsiliyle kurulacak. TBMM Başkanvekillerinin 6'şar ayda bir dönüşümlü olarak Etik Komisyonu'na başkanlık edecek. Komisyon her türlü kamu ve özel kurum kuruluştan konuyla ilgili bilgi-belge isteyebilecek. Komisyon ulaşan bilgi-belgeler veya ihbar üzerine ya da kendiliğinden bir milletvekili veya bakan hakkında inceleme yapabilecek. İhbar sahipleri gizli tutulacak, komisyon çalışmalarını gizlilik içinde yürütecek.

"SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME VARSA KAMUOYUNA AÇIKLANACAK"

Etik Komisyonu, milletvekili veya bakan hakkında usulsüzlük saptadığında TBMM Başkanı ile ilgili partinin genel başkanlığını bilgilendirerek gereğinin yapılması için uyaracak, sonraki aşamada ise vekilin kınanmasını isteyebilecek. Etik Kurallara uyulmadığının saptaması ve bu tespitin en son verilen mal bildirimindeki beyanların üzerinde izah edilemeyen artışa neden olduğunu belirlenmesi halinde ise durum kamuoyuna açıklanacak. Milletvekilleri ve bakanlar; hiçbir kamu ve özel kuruluşta yönetici, denetçi, herhangi bir taahhüt işini alamayacak, konum ve yetkilerini kendilerine yarar sağlamak amacıyla kullanamayacak, kamu kesimi ile hiçbir şekilde ihale ilişkisine giremeyecek, hiçbir özelleştirmeye taraf olamayacak, sahip oldukları taşınmazlar yaşamın olağan akışına ters biçim ve zaman diliminde rant artırıcı imar değişikliğine tabi tutulamayacak. Seçilmeden önce yasaklanmış bu yükümlülüklerden birisini ihlal etmiş olan milletvekilleri durumlarını altı ay içinde bu kanuna uygun hale getirecekler.

"MAL BİLDİRİMİ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANACAK"

Milletvekili ve dışarıdan atanan bakanlar, milletvekili veya bakan olarak aldıkları maaş ve yolluk gelirleri ile emeklilik maaşı gelirleri dışında kalan sağlamış oldukları tüm gelirlerini, yaptıkları işin cinsini ve görevlerini, firmaların ve iş yaptıkları kuruluşların ticari kimlik ve unvanlarını yıllık olarak, takip eden ilk üç ay içinde TBMM'ye bildirecek. Bu bildirimler 2 ay içinde incelenip Resmi Gazete'de yayımlanacak. TBMM Başkanlığı yasama döneminin ilk ve son 6 aylık dönmelerinde her milletvekilinin mal beyanını Resmi Gazete'de bu şekilde yayımlayacak. TBMM Etik Komisyonu gerek görürse bu dönemler dışında ilgili milletvekilinin mal beyanını yayınlayabilecek. Kamu görevlileri ve milletvekilleri yabancılardan alınan ve net asgari ücretin 5 katını aşan değerdeki hediyeyi bağlı olduğu resmi kuruma bir ay içinde teslim edecek. Milletvekilleri ve bakanlara gönderilecek, kitap, kaset, CD dışındaki her türlü hediye TBMM Siyasi Etik Komisyonu'nun izni olmadan dağıtılamayacak.

"MİLLETVEKİLLERİ PARTİ DEĞİŞTİRİRKEN ÇIKAR SAĞLAYAMAYACAK"

Vekil aileleri de tatil, konaklama, seyahat hediyesi kabul edemeyecek. Milletvekilleri dışında 3.dereceye kadar kan ve sıhri yakınları da değeri bir aylık net asgari ücreti aşan her türlü ulaştırma, tatil, konaklama, yemek veya seyahat olanağını bedelsiz veya hibe olarak alamayacak."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP'li Oran Milletvekillerinin Mal Beyanlarının Resmi Gazete'de Yayımlanması İçin TBMM'ye Kanun... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement