CHP'li Özel: "Türkiye Büyük Uzlaşı Fırsatını Kaçırmıştır" - Son Dakika
Politika

CHP'li Özel: "Türkiye Büyük Uzlaşı Fırsatını Kaçırmıştır"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Emeklilerin, memurların, çalışan tüm kesimlerin, çiftçilerin sorunlarını çözebilecek, Türkiye’nin dört bir yanındaki yangını da, mutfaktaki yangını da söndürecek bir hükümeti kurmayı çok istedik ancak böyle bir teklif gelmediği için Adalet ve Kalkınma Partisi 3 aylık bir teklifle geldiği için Türkiye büyük uzlaşı fırsatını kaçırmıştır” dedi.

14.08.2015 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Emeklilerin, memurların, çalışan tüm kesimlerin, çiftçilerin sorunlarını çözebilecek, Türkiye'nin dört bir yanındaki yangını da, mutfaktaki yangını da söndürecek bir hükümeti kurmayı çok istedik ancak böyle bir teklif gelmediği için Adalet ve Kalkınma Partisi 3 aylık bir teklifle geldiği için Türkiye büyük uzlaşı fırsatını kaçırmıştır" dedi.

TBMM'de gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Özel, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın'a cevap vererek, "Görüşmelerin sonunda dün herkesin malumu olduğu gibi CHP'ye yapılan teklif bir koalisyon değil kısa süreli, özel gündemli ve seçim odaklı bir hükümet birlikteliği teklif edilmiştir. Bunun süresi de Başbakanın ağzından '3 aylık böyle bir hükümette yer almamanızı anlayışla karşılıyorum' diyerek 3 ay olarak belirlenmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi seçimden önce vatandaşa verdiği sözleri tutabileceği, 4 yıl ufku olan, çözüm odaklı ve icraat hükümeti kurulması ile ilgili etkin çaba göstermiş, ancak Cumhuriyet Halk Partisi'nin yaptığı bu teklif AKP tarafından kabul edilmemiş" dedi.

Özel şunları kaydetti:

"Türkiye'nin bir fırsat kaçırdığı doğrudur. Dün Sayın Genel Başkanımız tarafından açıkça bu vurgulanmıştır. Ama fırsatı kaçırtan parti Adalet ve Kalkınma Partisi'dir. 3 aylık bir seçim hükümeti ile CHP'nin ve Türkiye'nin hangi fırsatı kaçırdığını anlamış değiliz. Ama emeklilerin, memurların, çalışan tüm kesimlerin, çiftçilerin sorunlarını çözebilecek, Türkiye'nin dört bir yanındaki yangını da, mutfaktaki yangını da söndürecek bir hükümeti kurmayı çok istedik ancak böyle bir teklif gelmediği için Adalet ve Kalkınma Partisi 3 aylık bir teklifle geldiği için Türkiye büyük uzlaşı fırsatını kaçırmıştır."

Erken seçimi tek seçenek olarak Türkiye'nin önüne koymanın ekonomik bakımdan ve zaman kaybetme bakımından kabul edilebilir olmadığını ifade eden Özel, "Bundan sonraki süreçte erken seçim konuşmadan önce diğer olasılıkların mutlaka deneniyor ve zorlanıyor olması gerekir. Anayasa'nın 116. maddesi Cumhurbaşkanına burada kesin bir tavır değil esnek bir tavır vermek suretiyle seçimlerin en son ve en son tercih edilecek bir çare olana kadar diğer seçeneklerin zorlanabilme esnekliği tanınmıştır" şeklinde konuştu.

Nasıl bir hükümetle seçime gidileceği sorusuna Özel, "Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ile görüşecek, seçimlerin yenilenmesine karar verirse Anayasa'nın 116. maddesine göre yapılacak bu yenilemede kurulacak hükümet 114. maddede açıkça tarif edilmiştir. 114. maddedeki seçim hükümeti anayasal bir zorunluluktur. Bunun hayata geçirilmesi gerekir. Bunun dışında Meclis'in bir seçim kararı almasını tarif ediyorsak 45 günlük süre içinde ve İç Tüzüğün 95. maddesine göre yapılması gerekir. Bu madde seçim kararını tarif etmekte. Meclis'te tüm kararlar doğrudan gelip Meclis Genel Kurulu'nda görüşülebilir ama İç Tüzüğe göre bir tek ayrık hüküm vardır, o da 95. maddedeki seçim kararının karar olmasına rağmen kanun teklif ya da kanun tasarısı olmasına rağmen Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesini zorunlu kılmaktadır. İç Tüzük 95. maddesi; 'Seçimlerin yenilenmesine dair önergeler Anayasa Komisyonu'nda görüşülür ve Anayasa Komisyonu raporu Genel Kurul'da gündemdeki bütün konulardan önce görüşüldükten sonra açık oya sunulur' demektedir" diye konuştu.

Anayasa Komisyonu kurulmadan seçim kararı alınacağı yönündeki iddialarla ilgili olarak Özel, "Böyle bir şeyi İç Tüzüğün bu kadar açık yazdığı bir halde Anayasa Komisyonu kurmadan bu kadar net ifadeler varken böyle bir zorlama demokrasiyi zorlamanın da ötesinde kuralları hiçe sayma olur, ki o zaman ne Meclis ne kurumlara, ne kuruluşlara, ne milletvekillerine ihtiyaç yok o zaman. İşte bir otoriter devlet anlayışı ile bir diktatörün söylediği her şeyi hayata geçirmeye çalışan bir zorbalıktan bahsedilmeye başlanır. Bunun Türkiye'ye bir katkı sağlamayacağı açıktır" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP'li Özel: 'Türkiye Büyük Uzlaşı Fırsatını Kaçırmıştır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement