CHP'li Öztrak Hazine Garantileriyle İlgili Yönetmeliği TBMM Gündemine Taşıdı - Son Dakika
Güncel

CHP'li Öztrak Hazine Garantileriyle İlgili Yönetmeliği TBMM Gündemine Taşıdı

CHP\'li Öztrak Hazine Garantileriyle İlgili Yönetmeliği TBMM Gündemine Taşıdı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Hazine Müsteşarlığı'nın gerçekleştireceği borç üstlenimleriyle ilgili yönetmeliği TBMM gündemine taşıdı.

22.04.2014 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Hazine Müsteşarlığı'nın gerçekleştireceği borç üstlenimleriyle ilgili yönetmeliği TBMM gündemine taşıdı. Yönetmeliğin, Hazine'nin özel sektörün kamu özel ortaklığı kapsamında gerçekleştireceği projelerde kullanacağı dış kredilere garanti vermesinin yolunu açtığını ifade eden Öztrak, "Ekonomide güven var ise neden özel kesim Hazine garantisi olmadan dış piyasalardan projeler finansman alamama durumuna düşmüştür?" diye sordu.

Öztrak, ayrıca 4749 Sayılı Kanun'un 8/A maddesi yürürlüğe girmeden önce ihale ilanına çıkılan ve yayınlanan yönetmelik hükümlerinden muaf tutularak borç üstleniminden yararlanacak projelerin isim ve tutarlarını da sordu.

CHP'li Öztrak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, şu soruları gündeme getirdi:

"-Bu uygulama Hazine'nin özel kesimin sağladığı dış finansmana garanti vermesi anlamına gelmektedir. Böyle bir uygulamaya neden ihtiyaç duyulmuştur? Ekonomide güven var ise neden özel kesim Hazine garantisi olmadan dış piyasalardan altyapı projeleri için finansman alamama durumuna düşmüştür?

-Böyle bir uygulama kısa vadede özel kesimin daha rahat ve daha ucuz kredi bulmasını sağlasa bile, uzun vadede koşullu yükümlülüklerdeki artış, borcun sürdürülebilirliği konusundaki endişelerin yükselmesine ve ülke riski algılamasındaki değişime bağlı olarak faizlerinin artmasına neden olmayacak mıdır?

-Yönetmeliğin 5. Maddesiyle borç üstlenim anlaşmalarının Resmi Gazete'de yayımlanmasının yasaklanmasına neden gerek duyulmuştur? Halka ve piyasalara bilgi verilmesinin projelerin geleceği açısından ne tür sakıncaları olduğunu açıklar mısınız? Bunun, saydamlığı azaltarak riski daha da artıracağını düşünmüyor musunuz?

-4749 Sayılı Kanun'un 8/A maddesi 21 Şubat 2013'te yürürlüğe girmesine rağmen yönetmeliğin çıkarılması için neden bir yıldan fazla süre beklenmiştir? Böylelikle bazı şirketlere ayrıcalıklar sağlanmış mıdır?

-Yönetmeliğin Geçici 1. Maddesi kapsamında, 4749 sayılı Kanunun 8/A maddesi yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale ilanına çıkılmış projelerle ilgili olarak Müsteşarlık görüşünün, kısmi üstlenim taahhüdünün ve borç üstlenim limitinin uygulanmayacağı belirtilmektedir. Bu projelerin almış olduğu dış kredilerin üstlenimi Hazine tarafından nasıl yapılacaktır? Bu kapsama giren projelerin ismi, her bir projenin tutarı ve devir alınacak kredi miktarı nedir?

-Projelerin bütçenin gider kısmında gösterilmeyip projelerin finansmanının koşullu yükümlülük olarak Hazine hesaplarında gösterilmesi bütçe disiplinine uygun mudur? Bu düzenlemeyle mali disipline, saydamlığa, hesap verebilirliğe ne kadar uyulduğunu düşünüyorsunuz?

-Yönetmeliğin 11. Maddesiyle, Bakanlar Kurulu'na borç üstlenim anlaşması imzalandıktan sonra projenin finansmanı kapsamında Müsteşarlık, kreditör ve ilgili taraflar arasında imzalanan tüm anlaşmalarda, Müsteşarlığın yükümlülüklerinin kapsamını, maliyetini ve yükümlülüklerini yerine getirme usul ve esaslarını değiştirme yetkisi tanınmaktadır. Bu uygulamanın ihaleye fesat karıştırmanın önünü açacağını düşünmüyor musunuz?"

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Öztrak Hazine Garantileriyle İlgili Yönetmeliği TBMM Gündemine Taşıdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var
    07:00 Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var

    İstanbul Küçükçekmece'de iplik üretimi yapılan bir fabrikada yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi bölgeye sevk edilirken, fabrikada mahsur kalan işçiler olduğu iddia ediliyor.


Advertisement