CHP'li Öztürk Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP'li Öztürk Açıklaması

CHP\'li Öztürk Açıklaması

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, "Tansu Çiller'i kim koruyor, Nimet Baş koruyorsa neden koruyor-" diye sordu.

09.01.2013 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, " Tansu Çiller'i kim koruyor, Nimet Baş koruyorsa neden koruyor-" diye sordu.

Öztürk, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ile TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Darbelerle hesaplaşmanın, devlet içindeki çetelerle, darbe hukukuyla hesaplaşmaktan geçtiğini ifade eden Öztürk, Meclis'te 23. ve 24. dönemlere, darbe yıllarında yaşanan faili meçhul siyasi cinayetlerin araştırılması için önerge verdiklerini ancak AK Parti'nin bunu istemediğini savundu.

Öztürk, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun görevini yaparken, demokrasiyi kesintiye uğratan girişim ve süreçleri araştırmayı bir kenara bıraktığını, hiç ilgilenmediğini, "ilgilenmiş olmak için ilgilendiğini" öne sürdü.

Komisyonun 20 Haziran 2012'deki toplantısında, Salı ve Perşembe günleri toplanma kararı aldığını ifade eden Öztürk, bu karara rağmen 20 Haziran ile 12 Kasım tarihleri arasında komisyonun hiç toplanmadığını, komisyonun bu tarihlerde yaptığı işlemlerin hiçbir dayanağının bulunmadığını ileri sürdü.

Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Komisyon Başkanı, özel bir misyon üstlenmiş olacak ki sadece 28 Şubat sürecine odaklanmakla kalmadı, darbenin nedenlerini devlette, tozlanmış arşivlerde araması gerektiği halde bunları bir kenara bıraktı, özel kişiler, gazeteci, sendikacılarla darbenin nedenlerini aramaya çalıştı. Sanki Sisi darbe yapmış gibi, Sisi'yi dinlemekle zamanımızı geçirdik. Asıl yapmamız gerekenleri yapmadık, yapmamamız gereken ne varsa onları yapmaya çalıştık. CHP olarak temel amacımız, ne zaman, kim tarafından, nasıl yapıldıysa yapılsın demokrasiye müdahale eden tüm kesintilerin araştırılmasıydı. Ama Komisyon Başkanı'nın amacının bu olmadığı, komisyon çalışmaları sürecinde açıklıkla ortaya çıktı. Komisyon Başkanı, 'zamanımız yetmedi' gerekçesiyle olayları örtbas etti, geçiştirdi.

28 Şubat'ta da olayların tamamını incelememiş, örneğin Tansu Çiller özel örgütü adlı rapor kendisine sunulduğunda, bu konuyla ilgili talep getirildiğinde bununla ilgilenmedi. Komisyonun AKP'li kanadı ve Komisyon Başkanı, özellikle 28 Şubat'taki yargılamaların yeniden yapılmasını sık sık telaffuz etti. AK Parti ve Baş'ın, öteden beri yaptığı uygulamalara baktığımızda darbeleri araştırmak, darbelerle hesaplaşmak gibi probleminin olmadığı açıktır. Onlar aslında darbeyi de torpilleştirdiler. Kendileri açısından torpilli, torpilsizleri var. İktidara yönelik muhalif hareketleri sindirmeye yönelik eylemleri demokrasi olarak kabul ediyorlar ama iktidara yönelik eylemleri de darbe olarak kabul ediyorlar."

-"Baş, hangi misyonu üstleniyor-"-

Öztürk, komisyonun Tansu Çiller'i dinlerken "Çiller özel örgütünün" varlığına ilişkin iddialara yönelik MİT'in raporunun sorulduğunu söyledi. Öztürk, Çiller'in bir röportajında, "Sanıyorum Mehmet Şeker Bey sordu, bu soru bana yöneltilince Baş, bana not göndererek, 'Cevap vermeyin bunlara. Bunlar mesnetsiz iddialar" dediğine işaret etti. Öztürk, Baş'tan bu konuya ilişkin bir yalanlama gelmediğini belirtti.

Komisyonun MİT'ten belge istediğinde MİT'in önce belge olmadığını söylediğini ancak Şeker'in tarih ve sayı numarasıyla evrakları talep etmesinin ardından bu belgelerin geldiğini belirten Öztürk, "O belgeler ilk önce istenildiğinde neden gönderilmiyor, neden saklanılmaya çalışılıyor. Sayın Baş, burada hangi misyonu üstleniyor- Çiller'i kim koruyor, Nimet Hanım koruyorsa neden koruyor-" diye sordu.

Öztürk, "Nimet Baş, görmek istediği kısmı görüyor; Genelkurmay Başkanı ile olan kısmını görmek istiyor. Şu anda tutuklanmasıyla ilgili yargıyı etkileyecek şekilde demeç verebiliyor. Bu iddiaları Komisyon Başkanı neden araştırmadı- Çiller neden, kimlerden korunuyor, kim koruyor-" dedi.

-"Komisyona ve bize saygısızlık"-

Mehmet Şeker de eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın MİT'e yazı yazarak,

"Çiller özel örgütü diye bir örgüt var, bununla ve Susurluk ile ilgili araştırma yapılsın" dediğini kaydetti. MİT'in, bu doğrultuda bir rapor hazırladığını söylediğini belirten Şeker, 227 sayfadan oluşan bu raporu MİT'in kendilerine gönderdiğini vurguladı.

Kendilerinin de buradan soru sorduklarını ifade eden Şeker, şöyle konuştu:

"Çiller, o gün bu raporda yer alan bazı şeyleri kabul etti. Örneğin İsrail'de MOSSAD ile görüşmesini kabul etti, 'Bana bu konuda PKK ile ilgili bilgi vereceklerdi' dedi. Sayın Baş'ın, böyle bir not göndermesi komisyona ve bizlere karşı saygısızlıktır. Çiller'e bu soruları sorarken, Türkiye'nin bir dönemine ışık tutulması, faili meçhullerin ortaya çıkarılması amacıyla bu soruları sorduk. Yoksa Sayın Çiller'i itham edip, küçük düşürmek için sormadık. Bu soruların arkasındayız. Bu rapor, tamamen MİT'in yazdığı rapordur, bu rapor doğrultusunda sorular sorduk. Vicdanen bu konuda rahatız. Sayın Baş ile görüştüm, 'Ben öyle bir şey demedim' diyor. Bunları kafamızdan uydurmuyoruz, evde yazmadık. MİT'in yazdığı, komisyonda bulunan 227 sayfalık rapor. Hatta en son gönderdiği bir rapor daha var, onu da sizlerle paylaşacağız. Bunlar çok ciddi bilgiler."

Muhabir: Meltem Yılmaz

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'li Öztürk Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement