CHP'li Soydan, Bakan Güllüce'ye Asit Göletlerini Sordu - Son Dakika
Güncel

CHP'li Soydan, Bakan Güllüce'ye Asit Göletlerini Sordu

Chp Çanakkale Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Serdar Soydan, Kazdağları'ndaki terk edilen maden ocaklarındaki çukurlarda oluşan asit göletleriyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin cevaplaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

17.04.2014 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chp Çanakkale Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Serdar Soydan, Kazdağları'ndaki terk edilen maden ocaklarındaki çukurlarda oluşan asit göletleriyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin cevaplaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Çan İlçesi'ne bağlı Keçialan, Etili ve Halilağa köyleri üçgeninde kalan alanda 15 yıl önce açılan kömür madenlerinin terk edilmesinin ardından açılan çukurlar asit göletlerine dönüştü. Köylülerin yaşadığı tedirginlik basına haber olarak yansıyınca CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan hareket geçti. Soydan, bu asit gölleriyle ilgili TBMM'ye soru önergesi verdi.

Önergesinde, Kazdağları'nda kuralsız madencilik faaliyetleri sonrası hiçbir iyileştirme yapılmadan terk edilen çukurların zamanla asit göletleri haline dönüştüğünü belirten Soydan, "Özellikle Çanakkale Çan İlçesi sınırlarında küçük ve orta ölçekli maden işletmeleri kısa periyotlu faaliyetlerini sona erdirmesinden sonra genellikle herhangi bir iyileştirme çalışması gerçekleştirmeden işletme sahalarını terk etmektedir. Bölgede yapılan bilimsel çalışmalar ve araştırmalar sonucunda, insan müdahalesi sonucu doğal yapısı ve topografyası bozulan bu alanlarda büyük çukurlar oluşmaktadır. Özellikle yüksek sülfür içerikli linyit kömürünün çıkartılması işlemi sonrasında oluşan maden çukurlarına yüzeysel drenajın boşalması ve de yeraltı suyunun sızması sonucu suni göller meydana geldiği tespiti yapılmıştır. Su havzası olarak son derece zengin olan Çan Havzası'ndaki asit gölleri, akarsuları olumsuz etkilemektedir. Terk edilmiş bazı maden sahalarında biriken sularda alüminyum, demir, mangan ve nikel gibi toksik maddelerin yüksekliği tespit edilmekte ve yaz aylarında artan buharlaşma etkisi ile birlikte asit göllerinde pH değerleri azalmakta ve ağır metal değerleri ise artmaktadır. Havzada yer alan asit maden göllerinin yüzey sularına karışımı/deşarjı sonucunda balık ölümleri gerçekleşmektedir. Bu ölümlerin bölgedeki kömür ocaklarının atık suları nedeniyle olduğu bilimsel çalışmalarla da tespit edilmiştir" dedi.

Soydan, önergesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'den şu soulara yanıt istedi:

"Kazdağları'nda kuralsız madencilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan asit gölleri haline gelmiş çukurların çevreye verdiği zararların tespiti yapılmış mıdır? Zararların önlenmesi için neler yapacaksınız? Kazdağları'nda yapılan madencilik faaliyetlerinin son 10 yılda bölgede yaşayanlara, özelliklede Çanakkale, Çan, Bayramiç, Lapseki, Yenice, Biga ve Ayvacık ilçe ve köylerimizdeki üreticilerimize ve bölgedeki tarımsal alanlara etkileri konusunda bilimsel çalışmalar yaptınız mı? Yapılmadı ise anılan bölgede yaşanan çevresel sorunlarının nedenleri nedir? Kazdağları ve çevresinde yapılan madencilik faaliyetlerini, yaptıracağınız bilimsel çalışmaların sonucunu alana kadar durdurmayı düşünüyor musunuz? Yeni arama ve işletme ruhsatları vermeye devam edecek misiniz?" - Çanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP'li Soydan, Bakan Güllüce'ye Asit Göletlerini Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement