CHP'li Susam'dan Doğalgaz ve Elektrik Zammına Tepki - Son Dakika
Politika

CHP'li Susam'dan Doğalgaz ve Elektrik Zammına Tepki

CHP\'li Susam\'dan Doğalgaz ve Elektrik Zammına Tepki

CHP İzmir Milletvekili ve Sanayi Ticaret Komisyonu Parti Sözcüsü Mehmet Ali Susam, “Bu zamların asıl nedeni enerji politikasının olmayışıdır.

30.09.2014 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İzmir Milletvekili ve Sanayi Ticaret Komisyonu Parti Sözcüsü Mehmet Ali Susam, "Bu zamların asıl nedeni enerji politikasının olmayışıdır. Türkiye hızla yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini teşvik etmelidir" dedi.

Türkiye'nin en büyük ithalat kaleminin doğalgaz olduğunu ve alınan doğalgazın yarısının elektrik üretiminde kullanıldığını hatırlatan Susam, "Elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 9'luk zam, doların fiyatındaki artışa bağlanıyor. Oysa bu zamların asıl nedeni enerji politikasının olmayışıdır. Yıllardır enerji alanına hiçbir yatırım yapılmıyor, üretimin dağıtımı özelleştirildi. Özel sektör de -doğal olarak- en hızlı kazanç elde edeceği doğalgaz ya da ithal kömürle çalışan santrallere yatırım yapıyor. Neticede Türkiye, elektrik üretiminin yarısını, Türkiye'de bulunmayan, ithal edilen kaynakla yapıyor. Ucuz enerji, yerli ve yenilenebilir kaynakla elde edilen enerjidir. Türkiye hızla yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini teşvik etmelidir" dedi.

Susam, haziranda doların 2,12 civarında seyrettiğini hatırlatarak, "Dolar bugün 2,3 sınırına dayandı. Yıllardır sürdürülen hatalı ekonomik politikalar kamuyu, özel sektörü ve vatandaşı aşırı borçlandırdı. Türkiye'nin toplam brüt dış borcu 390 milyar dolara ulaştı. Son 4 ayda yaşanan yüzde 8,5'lik devalüasyon neticesinde bu borç vatandaşa lira bazında 70 milyon ek yük getirmiş bulunuyor" diye konuştu.

SANAYİCİNİN KAYBI 32,3 MİLYAR

Hatalı ekonomik politikalardan en fazla etkilenen kesimin sanayiciler olduğunu ifade eden Susam, şunları söyledi: "Sanayicinin dış borcu 2002'de 6,5 milyar dolarken, 12 yılda 30 kat artarak yaklaşık 179,4 milyar dolara ulaştı. Kurdaki yükseliş nedeniyle sanayicinin cebinden son 4 ayda 32,3 milyar kaybolmuş oldu. Bu kaybın sorumluluğu Türkiye'yi 12 yıldır üretim yerine borç ekonomisiyle yöneten, lirayı baskı altına almaya çalışan, küresel ekonomideki değişiklileri göremeyen iktidardır. Yıllardır bu ekonomik politikanın iflas etmeye mahkum olduğunu her fırsatta söylememize karşın, yapısal düzenlemeler yapmak yerine günü kurtarmayı ve kolay olan borç ekonomisini sürdürmeyi tercih etmişlerdir. Bu ekonomi anlayışında deniz bitmiştir. Veriler, giderek bozulan bir ekonomiyi işaret etmektedir. Kur ve enflasyon artık hükümetin baskısıyla sabit tutulamamaktadır. Artık borcu borçla ödeme, rezidans ve AVM yapma ekonomisinin gideceği yer kalmamıştır. Hızla üreterek ve tasarruf yaparak zenginleşme anlayışına dönmeye ihtiyacımız bulunmaktadır." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP'li Susam'dan Doğalgaz ve Elektrik Zammına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement