"YSK Hukuk ve Adaletle Bağdaşmayan Bir Karar Vermiştir" - Son Dakika
Güncel

"YSK Hukuk ve Adaletle Bağdaşmayan Bir Karar Vermiştir"

"YSK Hukuk ve Adaletle Bağdaşmayan Bir Karar Vermiştir"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "YSK, hukukla bağdaşmayan, adaletle bağdaşmayan bir karar vermiştir." dedi.

09.04.2014 19:26  Güncelleme: 19:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) CHP'nin Ankara'daki seçim sonuçlarına yaptığı itirazları reddetmesiyle ilgili, "YSK, hukukla bağdaşmayan, adaletle bağdaşmayan, yargı gözetim ve denetiminde seçimlerin yapılacağına ilişkin Anayasanın 79. Maddesindeki sorumluluk ve yükümlülükleriyle bağdaşmayan bir karar vermiştir. Siyasi etki ve mülahaza altında karar verdiğini düşünüyoruz" dedi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) CHP'nin Ankara'daki seçim sonuçlarına yaptığı tüm itirazları reddetti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP olarak YSK'ya üç grupta talepleri olduğunu belirterek, "Bir grup, il başkanlığının imzasıyla verilen, 25 ilçedeki birleştirme tutanaklarına itiraz etmiştik, onları reddetti. İkinci grup, yine il başkanlığı tarafından, sayımın yeniden yapılmasına ilişkin tek bir dilekçemiz vardı, onu da reddetti. Üçüncüsü ise olağanüstü itiraz yoluyla tam kanunsuzluğa dayalı seçimin iptaline ilişkin talebimiz vardı, o talebi de reddetti" dedi.

-"MÜHRÜ OLAMAYAN TUTANAKLAR GEREKÇE SAYILMADI"-

Tezcan, "Burada çarpıcı olanın çok sayıda, 10 ayrı başlık altında gerekçelerimizi saymıştık. Mesela 2 bin 908 sandıkta, sandık sonuç tutanaklarında mühür yoktu. Mühür sandık sonuç tutanağının sıhhat şartıdır, kurucu unsurudur. Mührü olamayan sandık sonuç tutanağı resmi evrak hüviyetini kazanmaz. Öyle olmasına rağmen, YSK mühür olmadığını tespit etti ama bunun iptal sebebi olmayacağını söyledi" diye konuştu.

-"GEÇERSİZ OYLARIN GEREKÇELERİ YOK"-

124 bin geçersiz oyla ilgili de Tezcan, "Bu geçersiz oylar kamusal ihmalden kaynaklıdır, seçim idaresinin gerekli önlemi almaması nedeniyle iptal edilmiştir, muhtarlık pusulası ve benzeri sebeplerle' dedik. Bu da seçimin iptali için bir sebeptir, 30 bin fark arada. Farkın 4 katı iptal var. Kaldı ki ne kadarının da geçerli sayıldığı belli değildir. Bu tip oyların geçerli sayıldığına ilişkin tutanak örneklerini de verdik YSK'ya. Bu talebimizi de ilginç ve anlaşılmaz bir şekilde reddetti" dedi.

Tezcan, 35 bin 930 oyun ise geçersiz olduğunun tespit edildiğini ancak tutanaklarda geçersizlik sebebinin yazmadığını belirterek, "Bunların niye geçersiz olduğu belli değil. Ne ilçe seçim kurulu, ne il seçim kurulu, ne YSK bu oyları yeniden saymadı. Peki bu oyların geçersiz olmalarının sebebi nedir? Tek tek çıkardık sandık sonuç tutanaklarından, delillerini verdik. "Bunların iptal edilmesi lazım ya da yeniden incelenmesi lazım, bu sebeple de seçimin iptali gerekir' dedik, bunu da gerekçesiz olarak reddetti" diye konuştu.

-"ANAYASA MAHKEMESİ'NE BİREYSEL BAŞVURU HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ"-

YSK'nın üstünde oynama olan tutanakları da "bunlar seçimin sıhhatine etkili değildir" şeklinde yorumladığını belirten Tezcan, "Çok ilginç. Yani toplamları denkleştirmek için sandığın içerisinde, geçersiz, geçerli oy sayısı, kullanılan oy, iptal edilen oy sayılarını kalemle düzeltmişler, "bunlar sonucu etkilemez' diye talebimiz reddedildi" dedi.

Tezcan, "Bizim düşüncemiz burada YSK, hukukla bağdaşmayan, adaletle bağdaşmayan, yargı gözetim ve denetiminde seçimlerin yapılacağına ilişkin Anayasanın 79. Maddesindeki sorumluluk ve yükümlülükleriyle bağdaşmayan bir karar vermiştir. Siyasi etki ve mülahaza altında karar verdiğini düşünüyoruz" dedi. Üyelerin siyasi kimlikleri olduğunu ifade etmediklerini de vurgulayan Tezcan, şunları söyledi:

"Ama Türkiye'de son yerel seçimlerden sonra oluşan siyasi tabloya bakarak, Ankara seçimlerinin iptal edilmiş olmasının yaratacağı siyasi sarsıntının tereddüttü ve etkisi altında hareket ettikleri kanaatindeyiz. Hukuka uygun bir karar değil. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru dahil olmak üzere AİHM dahil olmak üzere bundan sonraki yolları kullanacağız."

-"SEÇME VE SEÇİLME HAKKI İHLAL EDİLDİ"-

Başvurunun Mansur Yavaş mı, yoksa CHP tarafından mı yapılacağı yönündeki bir soru üzerine ise Tezcan, buna yapılacak değerlendirme sonrasında karar verileceğini kaydetti. Tezcan, şunları söyledi:

"Anayasanın 79. Maddesine göre, YSK kararlarına karşı hiçbir merciye başvurulamaz hükmünden yola çıkarak, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılamayacağını iddia edenler var, Adalet Bakanı da bu doğrultuda beyanda bulunmuş. Belli ki bunun hukuk ekseninde sonuna kadar tartışılmasından rahatsız, Adalet Bakanı ve hükümet çevreleri. Biz böyle düşünmüyoruz. Bu hüküm, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını ortadan kaldırır nitelikte bir hüküm değildir. Çünkü biz seçim güvenliğinin ortadan kalktığını, seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğini iddia ediyoruz. Bu çerçevede Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuruyu değerlendireceğini düşünüyoruz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 'YSK Hukuk ve Adaletle Bağdaşmayan Bir Karar Vermiştir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement