CHP'li Vekil Özel, Bakan Yıldız'a 667 Bin Ton Kömürü Sordu - Son Dakika
Güncel

CHP'li Vekil Özel, Bakan Yıldız'a 667 Bin Ton Kömürü Sordu

CHP\'li Vekil Özel, Bakan Yıldız\'a 667 Bin Ton Kömürü Sordu

Chp Milletvekili Özgür Özel, Sayıştay raporuna göre Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Ege Linyit İşletmeleri denetimindeki stoklardaki kayıp 667 bin ton kömürü soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı.

11.03.2015 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chp Milletvekili Özgür Özel, Sayıştay raporuna göre Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Ege Linyit İşletmeleri denetimindeki stoklardaki kayıp 667 bin ton kömürü soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı.

CHP Manisa Milletvekili Özel, 2012 yılında Sayıştay raporuna da yansıyan 667 bin tonluk kayıp kömür hakkında yasal bir işlem yapılıp yapılmadığını sordu. Özel, soru önergesinde, "Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Sınırlı Sorumlu Güney Ege Linyit İşletmesi Müessesi'nin 2012 yılı faaliyet dönemi ile ilgili hazırlanan Sayıştay Raporu'nda Müessesenin Yeniköy Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü kömür stoklarında 31 Aralık 2012 tarihinde yapılan ölçümde 667 bin ton stok açığı tespit edildiği belirtilmiştir. Bu noksanlığın stok maliyet bedeli ile değerlendirildiğinde 6 milyon 842 bin 254 lira olduğu tespit edilmiştir. TKİ ise maliyeti 6.8 milyon lirayı bulan kayıp kömür için 1.3 milyon lira vergi ödemiştir. Daha sonra kayıp 667 bin ton kömürü soruşturmak için TKİ bünyesinde bir komisyon kurulmuştur. Bu komisyon iki günde çalışmasını tamamlamıştır. TKİ'nin kurduğu komisyon stokları için 'Eksik ölçüm, taşların düşülmemesi ve kömürün tozlaşmasını gerekçe' göstermiştir. Sayıştay'ın Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Sınırlı Sorumlu Güney Ege Linyit İşletmesi Müessesi 01 Ocak - 26 Ağustos 2013 Dönemi Denetim Raporu'nda da kayıp kömür aynen yer almıştır. Olayın soruşturulması için kurulan komisyonun çalışmasını 'gerçekçi' bulmayan Sayıştay, Teftiş Kurulu'nun devreye girmesini istemiş ve 'İki günlük bir çalışma ile bir yıl içinde oluşan 667 bin ton gibi büyük bir rakamı içeren stok noksanının nedeninin belirlenmesinin mümkün olmadığı gibi, raporda sıralanan varsayımlara dayalı nedenlerin de kabulü mümkün bulunmamaktadır. Zira raporda kesin bulgulara yer verilmemiş, genelleme yapılmıştır' denilmiştir. Teftiş Kurulu'nun da olayı soruşturmasını isteyen 2013 yılı Sayıştay raporu, '2012 yılı faaliyet döneminde ortaya çıkan 667 bin ton stok açığının soruşturulması sonucu ortaya çıkacak sorumluluklar saklı kalmak' şartıyla ifadesiyle tamamlanmıştır" dedi.

Milletvekili Özel, önergesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan şu sorulara yanıt istedi:

"Bu bağlamda TKİ, Sınırlı Sorumlu Güney Ege Linyit İşletmesi Müessesi'nin 2012 yılına ait 667 bin ton kayıp kömür stoku ile ilgili Genel Müdürlük Teftiş Kurulu bugüne kadar herhangi bir inceleme yapmış mıdır? İnceleme yapılmış ise 667 bin ton kayıp kömürün sorumluları kim ya da kimlerdir? 667 bin ton kayıp kömür, kurulan komisyon tarafından belirtildiği gibi 'Eksik ölçüm, taşların düşülmemesi ve kömürün tozlaşması' nedeniyle mi kaybolmuştur? Teftiş Kurulunca 667 bin ton kömür stok açığı ile ilgili hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Sayıştay Raporu'nda yazıyor olmasına rağmen bugüne kadar Teftiş Kurulu bir inceleme başlatmamış ise, bunun nedeni nedir?" - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP'li Vekil Özel, Bakan Yıldız'a 667 Bin Ton Kömürü Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement