CHP'li Vekilden Soma Komisyonu Taslak Raponuna Eleştiri - Son Dakika
Güncel

CHP'li Vekilden Soma Komisyonu Taslak Raponuna Eleştiri

CHP\'li Vekilden Soma Komisyonu Taslak Raponuna Eleştiri

Chp Manisa Milletvekili ve Soma Komisyonu Üyesi Özgür Özel, Soma Komisyonu'nun taslak raporunu eleştirdi.

19.11.2014 19:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chp Manisa Milletvekili ve Soma Komisyonu Üyesi Özgür Özel, Soma Komisyonu'nun taslak raporunu eleştirdi. Raporun partiler üstü akılla hazırlanması gerektiğini söyleyen Özel, "Toplantıda gördüğümüz o ki, Komisyon Başkanlığı bu işin siyasi boyutuna dokunmak, kurumlara, bakanlıklara değinmek, hatta değmek dahi istemiyor. Bu nedenle bir muhalefet şerhi hazırlayacağımız kesin. Eksik kaldığını düşündüğümüz hususları detaylı bir şekilde anlatacağız" dedi.

Soma Komisyonu Üyesi Özgür Özel, yaptığı yazılı açıklamayla komisyonun taslak raporunu değerlendirdi. Raporda katıldıkları ve katılmadıkları yerlerin bulunduğunu belirten Özel, "Raporun önemli bir kısmına katkı verdik. Katılmadığımız kısımları var. Ayrıca raporda yer almasını önerdiğimiz hususlar var. Ancak Soma Komisyonunun raporu partiler üstü bir akılla değil, Komisyonun Divan Başkanlığı'nın aklı ile hazırlanmış durumda. Bunun en başından bu şekilde olacağını zaten öngörüyorduk. Teknik anlamda değerli bir rapor olsa da Soma faciasının neden yaşandığını net, açık ve şeffaf bir şekilde ortaya koymayan bir raporla karşı karşıyayız şimdi. Dün (salı) yaptığımız toplantıda bizler rapora dair önerilerimizi sunduk. Şimdi Komisyon Divan Başkanlığı'nın bu önerileri dikkate alıp almayacağını göreceğiz" dedi.

Eleştirilerini sürdüren Özel, "Toplantıda gördüğümüz o ki, Komisyon Başkanlığı bu işin siyasi boyutuna dokunmak, kurumlara, bakanlıklara değinmek, hatta değmek dahi istemiyor. Bu nedenle bir muhalefet şerhi hazırlayacağımız kesin. Eksik kaldığını düşündüğümüz hususları detaylı bir şekilde anlatacağız" diye konuştu. CHP'li Milletvekili Özel, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Raporda, savcılığın ocağı erkenden şirkete teslim etmiş olmasının yapılacak tüm incelemeler açısından ciddi bir tehlike olduğunun altının mutlaka çizilmesi gerekiyordu. Ancak bu husus yazılmamış. Çünkü üç ay sonra Eynez'de; kazanın olduğu yerde, bizlerin gördüğü hiçbir şeyin tam yeterli olduğunu ya da oranın manipüle edilmemiş olduğunu garanti etmiyor artık hiçbir şey. Çünkü savcılık şirkete kaçabilecek bir alan bıraktı ve bundan sonra hep denilecek ki bilirkişi kaza yerini görmedi zaten. Bunu son derece önemsiyorum. Bu raporun en önemli eksikliklerinden bir diğeri de Alp Gürkan ve Melike Doğru'nun dinlenilmemiş olmasıdır."

PARALEL KOMİSYON YORUMU

Kendilerine taslak raporun ulaştırıldığı gün Başbakanın bir iş güvenliği paketi açıkladığını belirten Özel şöyle devam etti:

"Bu pakette bizde olmayan az şey var. Ama bizim raporda olup da onlarda olmayan çok şey var. Başbakan bu komisyonu, bu raporu ciddiye almıyor. Düşünün ki Başbakan bir başka yerde bir paralel örgütlenme kurmuş kendine. Bir paralel örgütlenme, paralel bir Komisyon'la iş güvenliği paketini çalışmış ve bu örgütlenme ona Soma Komisyonu'nun yerine öneriler sunmuş. Biz Temmuz'da iş güvenliği ile ilgili bir ara rapor yazalım dedik. Ama kabul edilmedi, 'yok raporumuzda yazarız' denildi. Şimdi biz raporu hazırladık. Öneriler sunmuşuz sayfa sayfa. Başbakan raporu kaale almamış, bir gün dahi sabretmemiş. En nihayetinde bizim taslak raporu eksik de bulsak; öneriler kısmında, teknik kısımda tatminkar hususlar var. Ama buna rağmen yine de dikkate almamış bu raporu Başbakan. Başbakan bu paketi nereden alıyor? Neden bize sormadı? Neden bir ara rapor talep etmedi? ya da neden Komisyon 3 Temmuz'da verdiğimiz ara rapor önerimizi reddetti? Bunlar da raporun ve aslında Komisyon'un AKP tarafından ne kadar ciddiye alındığını gösteren hususlar. Çünkü niyetleri, bu komisyon kurulduğu günden beri şu idi. Dostlar alışverişte görsün."

EKSİKLERİ AÇIKLADI

Komisyonun hazırladığı rapordaki eksikliklere değinen Milletvekili Özel, "Kurumlara dokunmaması, suya sabuna dokunmaması, raporda TKİ'nin, MİGEM'in sorumluluklarının, mevzuattaki eksikliklerin yer almaması, raporun Bakan'ın ocağı ve patronları övdüğü bir yerde müfettişlerin denetimlerini nasıl bir siyasi baskı ile yaptıklarını yazmaması da son derece önemli. Ama en nihayetinde öyle anlaşılıyor ki Soma faciasına neden olan teknik, idari ve siyasi hususları atlayan, yanlı bakan, bilerek bu hususları eksik bırakan, siyaset-sermaye-sendika üçgeninin 301 canı yutmasına gözlerini kapayan bu rapor da Meclis kütüphanesinde bir arşiv olmaktan öteye gitmeyecek" dedi. - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP'li Vekilden Soma Komisyonu Taslak Raponuna Eleştiri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Milletvekili Seyit Torun, mevzuata aykırı konaklayan öğrencilere ilişkin yasal işlem başlatılmamasına tepki gösterdi
    11:10 CHP Milletvekili Seyit Torun, mevzuata aykırı konaklayan öğrencilere ilişkin yasal işlem başlatılmamasına tepki gösterdi

    CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Ordu'nun Çaybaşı İlçe Müdürünün Özel İlküvez Erkek Öğrenci Yurduna yaptığı ziyaret sonrasında yurtta mevzuata aykırı bir şekilde ilkokul ve ortaokul öğrencilerini tespit etmesinin ardından herhangi bir yasal işlem başlatılmamasına tepki gösterdi.

  • Sony, PlayStation 5 Pro için geliştiricilere davetler göndermeye başladı
    11:10 Sony, PlayStation 5 Pro için geliştiricilere davetler göndermeye başladı

    Sony, PlayStation 5 Pro'ya özel oyunlar için geliştiricilere özel davetler göndermeye başladı. PlayStation 5 Pro'nun yıl sonunda tanıtılması ve 8K çözünürlük gibi önemli artışlar sunması bekleniyor. ABD'li kaynaklara göre, PS5 Pro daha güçlü bir GPU ve daha hızlı CPU içerecek. Konsolun bellek kapasitesi artacak ve yeni bir yükseltme çözümüne sahip olacak. Sony'nin ayrıca geliştiricileri PS5 Pro için optimize edilmiş oyun geliştirmeye teşvik edeceği belirtiliyor. Yeni konsolun çıkış tarihi ve özellikleri henüz doğrulanmadı.

  • Çin'in Devasa Yatırımı: Origin Wukong Kuantum Bilgisayarı
    11:10 Çin'in Devasa Yatırımı: Origin Wukong Kuantum Bilgisayarı

    Çin hükümeti, devasa bir yatırım yaptığı kuantum bilgisayarı Origin Wukong ile siber saldırıları önlemeyi hedefliyor. Origin Wukong, benzersiz bir şifreleme teknolojisi ve kriptografik kapasiteye sahip olarak dikkat çekiyor. Çin'in gelecekte yeni versiyonlarını da çıkaracağı tahmin edilen bu kuantum bilgisayarın başarısı ise ilerleyen dönemde ortaya çıkacak.

  • Bilecik'te Atık Kartondan Çıkan Yangın Panik Yarattı
    11:09 Bilecik'te Atık Kartondan Çıkan Yangın Panik Yarattı

    Bilecik'in Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan bir iş yerinin atık karton bölümünde çıkan yangın, panik yarattı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, 112 Acil servis ve polis ekipleri sevk edildi. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Olayda yaralanan veya can kaybı yaşanmazken, maddi hasar meydana geldi. Ekipler, yangının sebebini araştırmak için çalışmalara başladı.

  • Öğrencilerin Yapay Zeka Kullanarak Ödev Yapma Alışkanlığı Artıyor
    11:09 Öğrencilerin Yapay Zeka Kullanarak Ödev Yapma Alışkanlığı Artıyor

    ChatGPT gibi sohbet botlarının hayatımıza girmesiyle öğrencilerin ödevlerini yapay zekaya yaptırma alışkanlığı da artıyor. Turnitin'in raporuna göre, öğrencilerin projelerinin büyük bir kısmı yapay zeka tarafından oluşturuluyor. Yapay zekalı metinlerin tespit edildiği ödevlerin sayısı her geçen ay artıyor ve öğrencilerin yapay zeka kullanma alışkanlığı değişiyor.


Advertisement