CHP Myk Toplantısı - Son Dakika
Politika

CHP Myk Toplantısı

CHP Myk Toplantısı

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç: (1) "Yaklaşık 900'ün üzerinde bir imza ile Sayın Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan adaylığı başvurusu divana yapılacak" "CHP'nin ilkelerini, programını, gelecekteki mücadelesini omuzlamak isteyen, paylaşmak, bu yolda saf tutmak isteyen herkes, bu ilkeler doğrultusunda üye olabilir.

03.09.2014 15:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "Yaklaşık 900'ün üzerinde bir imza ile Sayın Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan adaylığı başvurusu divana yapılacak" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Koç, toplantı başlamadan önce basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Cuma-cumartesi günleri yapılacak 18. Olağanüstü Kurultayı hatırlatan Koç, cumhurbaşkanı seçimleri sonrası Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun tüzükteki kendi yetkisine dayanarak seçimli kurultay toplanmasını istediğini anımsattı.

Kurultayın ATO Congresium'da yapılacağını bildiren Koç, yarın saat 11.00'de ise kurultay salonunda alan tanımıtı ile ilgili bir toplantı yapacağını söyledi.

Olağanüstü kurultay çağrısının, çağrıyı yapan kişinin gündemiyle sınırlı olduğunu belirten Koç, tüzükte yapılan değişiklikle delege sayısını yüzde 10'unun imzasıyla genel başkan adayı olunabileceğini hatırlattı.

"Bu demokratik uygulamanın yine bu yönetim tarafından tüzüğe konulduğunu" ifade eden Koç, "Bu kazanımlar elde edilinceye kadar sesini çıkarmayanların, bugün bu demokratik haklardan yararlanmasını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Olağanüstü olması nedeniyle kurultayda, bir faaliyet ve hesap raporu görüşmesi olmadığını dile getiren Koç, divanın oluşturulmasının ardından genel başkan seçimlerine geçileceğini kaydetti.

Koç, şunları söyledi:

"Seçim yan salonda bin 500 metrekarelik büyük bir alanda 24 sandıkta, 72 kabinde süratle yapılacaktır. Daha sonra tüzükte teknik anlamda bir iki değişiklik yapılacak. Çok sınırlı, bir tüzük değişikliğinden bahsediyoruz. Hiç kimsenin siyaset olarak kendisine konu etmesini gerektirecek hiçbir boyut yoktur. Bunlar daha sonra mahçubiyet olarak geri döner. Daha öncesinde kazanılmış, parti içi demokrasinin genişletilmesine dönük hiçbir maddede geri dönüş söz konusu değildir. Bunu gerek çarşaf liste uygulamasında, gerek aday seçme yöntemiyle ilgili tüzükte ne varsa, bunlar korunacaktır."

Kurultayın yapılacağı ana salonun 3 bin 152 koltuk kapasiteli olduğunu belirten Koç, 46 diplomatik misyon temsilcisinin kurultaya katılacağını bildirdi.

Her katılımcının oturacağı yerin belirlendiğini de ifade eden Koç, milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri ve delegelerin yanı sıra kurultayın onur konukları olacağını da belirtti.

Gezi olayları, Soma ve Uludere'de hayatını kaybedenlerin yakınlarının da kurultaya davet edildiğini kaydeden Koç, "Siyasi parti temsilcileri ve meslek odalarına da davet gitti. Delege olmayan 28 il başkanı var, onlarda kendi delegasyonu ile kurultayı izleyecek" dedi.

Alt kattaki fuaye alanına 40 metrekare bir ekran yerleştirileceğini de bildiren Koç, buradan da 6 bin kişinin kurultayı ekrandan izleyebileceğini dile getirdi. Ankara Emniyet Müdürlüğüne katkılarından dolayı teşekkür eden Koç, gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını da bildirdi.

Kurultayı ayrıca 905 gazetecinin izleyeceğini ifade eden Koç, ana solonda 6 kamera ile merkezi yayın yapılacağını, bu salona aktüel kamera izninin verilmeyeceğini vurguladı.

AK Parti kurultayına atıfta bulunarak, hiçbir yayın kuruluşuna bir akreditasyon sınırı getirilmediğinin de altını çizen Koç, "İsteyen herkes kendi merceğinden kurultaya katılabilir. İstediği yayını yapabilir, özgürlük sonsuzdur, günü geldiğinde belki bazıları özeleştiride bulunurlar. Kendi mesleklerinin etiği bakımından" diye konuştu.

Katılan konukların yiyecek, içecek ihtiyaçlarının da karşılanacağını vurgulayan Koç, şöyle devam etti:

"Alnımızın akıyla bu süreçten çıkacağımızı düşünüyorum. Herkesin bu sürece sağduyulu yaklaşması gerektiğini ve Türkiye'de demokrasi hedefleyen bir siyasi çatının kendi içinde de demokrasiyi uygulama noktasındaki hassasiyetlerinin genel merkez tarafından da sürdürüleceğinin, herkes tarafından bilinmesini istiyorum. Adaylık iddiasında bulunanların bu noktadaki iyi niyeti, farkı noktalara çekmemeleri konusunda sağduyulu olduklarını da inancımı bir kere daha belirtmek istiyorum."

Basın için sarı ve mavi kartlar düzenlendiğini bildiren Koç, sarı olanların ana salondo, mavi renk kart kullananların da diğer alanlarda kurultayı takip edeceklerini vurguladı.

-Bekaroğlu'nun üyeliği-

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Koç, Saadet Partisi eski Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu'nun, CHP Rize Fındıklı İlçe Teşkilatı'na üyelik başvurusu yaptığı, bu başvurunun Genel Merkez tarafından kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin soru üzerine, konunun MYK'da görüşüleceğini belirtti.

Koç, "CHP'nin ilkelerini, programını, gelecekteki mücadelesini omuzlamak isteyen, paylaşmak, bu yolda saf tutmak isteyen herkes, bu ilkeler doğrultusunda üye olabilir. Sayın Bekaroğlu da bu kapsamda karar verdiyse CHP'ye tabii ki üye olabilir" diye konuştu.

Koç, bir başka soru üzerine kurultayın ilk gününde genel başkan seçiminin ardından süreye bağlı olarak ve tüzük komisyonun çalışmalarını tamamlaması durumunda tüzük değişikliğine de geçilebileceğini söyledi.

-Kılıçdaroğlu'nun adaylığı-

Kurultayda, "birinci gün şu, ikinci gün şu" diye bir sınırlama olmayacağının altını çizen Koç, şunları söyledi:

"Ancak PM üyeliği seçimleri, herkesin aday olabileceği, çeşitli anahtar listelerin de çıkabileceği, bunların hepsinin çarşaf listede yer alacağı ve her bir kurultay delegesinin çıkıp en çok 52, en az 47 kişiyi işaretleme özgürlüğüne sahip olacağı bir kurultay... O yüzden çarşaf listede oy kullanma delege başına 15-20 dakika kadar sürer. Halbuki blok listede 10 saniyedir, çünkü orada bir emir yerine getirilir, bakınız şekil 27 Ağustos'ta yaşanan AKP kongresi. Bizde öyle değil."

Koç, Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda kaç delegenin imza verdiğinin sorulması üzerine, "Şu anda delegasyonlar yeni yeni geliyorlar. Herhalde yarın tamamı gelir. Yaklaşık 900'ün üzerinde bir imza ile Sayın Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan adaylığı başvurusu divana yapılacak" dedi.

- Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement