CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı - Son Dakika
Politika

CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç: "Çok sayıda anahtar liste çıkabilir, bunlar bizim kurultaylarımızda olağan davranışlardır, demokrasinin de gereğidir ama CHP delegeleri, partisine katkı sağlayacağına inandığı kişileri tespit ederek bu tercihlerde bulunacaklardır"

04.09.2014 14:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, partisinin kurultayında, çok sayıda anahtar liste çıkabileceğini belirterek, "Bunlar bizim kurultaylarımızda olağan davranışlardır, demokrasinin de gereğidir ama CHP delegeleri, partisine katkı sağlayacağına inandığı kişileri tespit ederek bu tercihlerde bulunacaklardır" dedi.

Koç, CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı'nın yapılacağı ATO Congresium'da basın mensuplarına bilgi verdi.

Yarın ve cumartesi günleri yapılacak kurultay kararının, cumhurbaşkanı seçimleri sonrası Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun tüzükteki kendi yetkisine dayanarak aldığını hatırlatan Koç, kurultayın çağrıyı yapan kişinin gündemiyle sınırlı olduğunu kaydetti.

Koç, tüzükte yapılan değişiklikle delege sayısının yüzde 10'unun imzasıyla genel başkan adayı olunabileceğini vurgularken, divan tarafından kabul edilen adayların belirlenen sıraya göre konuşma yapacağını bildirdi.

Olağanüstü olması nedeniyle kurultayda, bir faaliyet ve hesap raporu görüşülmeyeceğini dile getiren Koç, daha sonra doğrudan genel başkanlık seçimlerine geçileceğini belirtti.

Koç, seçimlerin ana salondan hariç yan salondaki bin 500 metrekarelik büyük bir alanda 24 sandıkta, 72 kabinde süratle yapılacağını söyledi.

Seçimlerin ilk defa paralel bir mekanda yapılacağını da dile getiren Koç, "Paralel sözcüğü çok anlamlı son zamanlarda, yanlış bir anlam çıkmasın, ben sadece oturumların paralel gittiğinden ifade ediyorum" diye konuştu.

-"Tüzük Komisyonu toplandı"-

Haluk Koç, her örgütten bir üyenin bulunduğu tüzük komisyonunun bugün genel merkezde toplandığını bildirirken, komisyonun uygulamadan doğan bazı küçük değişiklikleri görüştüğünü ifa etti.

Koç, şöyle konuştu:

"Çok sınırlı olan sadece 26-27 Şubat 2012 tarihinde gerçekleştirilen ve parti içi demokrasiye açılan yeni tüzük çerçevesinde uygulamada doğan bazı küçük aksaklıkların giderilmesine dönük değişiklikleri görüşüyor. Bunlar, 3-4 maddeyi sanıyorum geçmeyecek. Ne CHP kurultaylarında, PM seçimlerinde asıl olan çarşaf listenin ortadan kaldırılması, ne ön seçimden genişletilmesine dönük atılan adımlardan taviz verilmesi söz konusu değildir. Hiç kimse demokratikleşmeden geriye adım atılacağı yönünde bir propagandayı kendi amacı için kullanmasın. Parti içi demokrasi demokrasinin kurumsallaşması açısından CHP, diğer partilere de örnek olmak durumundadır. Askeri nizam altında, büyük disiplin gösterileriyle yapılan bir kongre değil. PM seçimlerinde çok sayıda kişi aday olacak ve bunlar çarşaf listede gösterilecek. Daha sonra delegelerimiz bu çarşaf listede en az 47 en çok 52 kişiyi işaretleyerek tercihlerini belirleyecekler."

PM seçimlerinin ikinci gün yapılacağını anımsatan Koç, "Çok sayıda anahtar liste çıkabilir, bunlar bizim kurultaylarımızda olağan davranışlardır, demokrasinin de gereğidir ama CHP delegeleri, partisine katkı sağlayacağına inandığı kişileri tespit ederek bu tercihlerde bulunacaklardır" dedi.

Koç, tüzük gereği PM'nin oluşturulurken kadın ve gençlik kotasının da uygulanacağını vurguladı.

Kurultayın yapılacağı ana salonun 3 bin 250 koltuk kapasiteli olduğunu belirten Koç, her katılımcının oturacağı yerin belirlendiğini de ifade etti.

Milletvekilleri, PM üyeleri ve delegelerin yanı sıra kurultayın onur konukları olacağını da belirten Koç, ayrıca Gezi olayları, Soma ve Uludere'de hayatını kaybedenlerin yakınlarının da kurultaya davet edildiğini söyledi.

Koç, siyasi parti temsilcileri ve meslek odalarına da davet gittiğini, bin 218 delegenin de ilk defa kendi isimlerine ayrılmış koltuklarda oturacağını bildirdi.

Kurultayı 905'e yakın gazetecinin izleyeceğini vurgulayan Koç, ana salonda aktüel kameraya izin verilmeyeceğini hatırlattı. Koç, "Kim ne şekilde yayın politikasına sahip olursa olsun, CHP basın özgürlüğü ve genel özgürlükler temelinde hiçbir televizyon kanalına, basın kuruluşuna akreditasyon sınırlaması getirmemiştir. Bunu iktidar partisinin kurultayında Türkiye'nin önemli yayın organlarının salonlara alınmadıklarını gördükten sonra ifade ediyorum. Bu da birilerine ders olsun" dedi.

Alt kattaki fuaye alanına 40 metrekare bir ekran yerleştirildiğini de bildiren Koç, buradan 6 bin kişinin kurultayı ekrandan izleyebileceğinin altını çizdi.

Koç, salon girişinde ayrıca bazı parti birimlerine ilişkin tanıtım masaları kurulacağını da belirten Koç, konukların yiyecek ve içecek ihtiyaçlarının da karşılanacağını vurguladı.

-Kurultayın temaları-

18. Olağanüstü Kurultay'ın temasının "Birlik ve kardeşlik kurultayı" olduğunu bildiren Koç, "CHP'de demokrasi, Türkiye'de demokrasi", "Ülkede özgürlük, ülkede hukuk devletinin egemen olması" temalarının da kurultayda kullanılacağını söyledi.

Koç, şunları dedi:

"Bunlar Sayın Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarında da bir 2015 vizyonu olarak yansıtılacaktır. CHP kurultayları renkli olur, çok adaylı kurultaylardır. Hele PM seçimleri çok sayıda kişinin müracaat ettiği, çarşaf listeyle seçme ve seçilme özgürlüğünün tam yansıdığı seçimlerdir. O yüzden renkli geçer. Yani diğer partilerde olduğu gibi o partinin padişahının bir kağıt parçasına 60-80 isim yazarak, delegenin eline verilip bir araçmış gibi sandığa atma işleminden ibaret değildir, CHP'deki süreç. Bunu Cumartesi günü de göreceğiz."

Bir soru üzerine Koç, tüzük değişikliğinin teknik ve çok sınırlı olacağını yinelerken, yetişmesi durumunda değişikliklerin ilk gün yapılabileceğini bildirdi.

"Partiye yeni üye olan isimler var. Muharrem İnce'den gelen bir değerlendirme var. Bu isimlerin çarşaf listeyle PM'ye giremeyeceği yönünde. Acaba, bir önergeyle blok listeye dönüş olur mu?" sorusu üzerine Koç, "Sayın Genel Başkanımızın da açıklaması var, asıl olan çarşaf listedir. Kurultaydan bir gün önce hiç kimse ile polemiğe girmek istemiyorum ama bahsettiğiniz kişiler şimdiye kadar, çarşaf liste yönünde bu partide bir kural oluşması yönünde verilen mücadelelerin hiçbir yerinde olmamışlardır" yanıtını verdi.

-Salonları tanıttı-

Toplantının ardından Genel Başkan Yardımcısı Emel Yıldırım, basın mensuplarını çalışma alanları konusunda bilgi verirken, Haluk Koç da salonları tanıttı.

Koç, ana salonda bin 218 delegenin her birinin kendi ismine ayrılmış oturma yeri olduğunu belirtirken, yaklaşık bin 450 kişilik de bir izleyici kapasitesinin olduğunu kaydetti.

Koç, gazetecilerin sorusu üzerine ana salonda konuşulan her şeyin, aynı anda 3 katta da izlenme imkanına sahip olunduğunu söyledi.

Giriş katta bulunan ve oturma düzeni kurulmuş fuayenin ise yaklaşık 6 bin kişilik bir kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Koç, salonun 3 katında toplam 10 bin kişinin ağırlanabileceğini vurguladı.

Koç, "Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nun oturma kapasitesi bakımından, yukarıdaki ana salondan daha küçük, 2 bin kişilik. Kaldı ki Türkiye'de bugün kendini en iddialı gören kişi, en iddialı makam için, cumhurbaşkanlığı için, adaylık açıklamasını da burada yaptı. Daha iyi bir yer bulsa herhalde orada yapardı" diye konuştu.

-Pankart ve afişler asıldı

Öte yandan, CHP Genel Merkezi'ne Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Benim iki büyük eserim var; Biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi'dir" sözünün yazılı olduğu pankart asıldı.

Kurultayın gerçekleştirileceği ATO Congresium Merkezi'nin dışı ve içi de afiş ve pankartlarla donatıldı. Merkezin girişine ve kurultayın yapılacağı salona, "Güçlü CHP, güçlü demokrasi, güçlü Türkiye" pankartları yerleştirildi.

Konuşmaların gerçekleştirileceği salonda, delegelerin ve seyircilerin oturacağı koltuklara, CHP bayrakları konuldu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement