CHP'nin 35. Olağan Kurultayı'na Doğru - Son Dakika
Politika

CHP'nin 35. Olağan Kurultayı'na Doğru

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, partisinin 35. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlığa aday olmayacağını bildirdi.

13.01.2016 13:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, partisinin 35. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlığa aday olmayacağını bildirdi.

İnce, yazılı açıklamasında, 7 Haziran seçimlerinin "14 yıldır süren AK Parti iktidarının tarih olması için halk tarafından muhalefete verilmiş bir büyük fırsat olduğu halde CHP tarafından gerektiği biçimde değerlendirilemediğini" savundu.

TBMM Başkanlığı seçiminde yaşanan gelişmeler ve sonrasında izlenen yanlış politikaların, bugün içinde bulunulan duruma gelinmesine neden olduğunu belirten İnce, "Özellikle AKP ile yürütülen sözde koalisyon görüşmeleri tarihin karşısında bizi mahkum etmeye yeter de artar. Bir aydan fazla süren bu görüşmelerde 14 yıldır AKP karşısında ana muhalefet partisi olan bir partinin 'istikşafi görüşmeler' olarak adlandırılan bir süreci yaşaması kabul edilebilir, anlaşılabilir bir durum değildir" ifadesini kullandı.

CHP yönetiminin "Biz istikşafi yapılacak bir parti değiliz, bu anlayışı kabul edemeyiz" diyemediğini vurgulayan İnce, bu görüşmeler için üretilen gerekçelerin ise CHP'ye yakışmayan bir aklın izahı olduğunu kaydetti.

Bugün benzer bir durumun yeni anayasa yapmak adına aynen sürdürüldüğünü iddia eden İnce, "AKP'nin açıkça bir rejim değişikliği içeren başkanlık sistemi talebinin tartışılacağı, bunun için meşruiyet oluşturucu bir platform olacağı belli olan bir komisyona, CHP'nin sadece 'masada olması, kendi görüşlerine güvenmesi' olarak bakmak bizler için gelecekte bedeli çok ağır olan bir sürecin kapısının aralanmasıdır" değerlendirmesini yaptı.

İnce, böyle bir kapı aralanması durumunda o kapının sonuna kadar açılacağını ve CHP için o kapının arkasında kalmaktan başka bir sonuç oluşmayacağını öne sürdü.

CHP'nin büyük kurultayının arifesinde bulunduğunu hatırlatan İnce, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ne yazık ki kurultayımız, partinin ihtiyaç duyduğu yenilenmeyi gerçekleştirmekten uzak bir il kongreleri sürecinin ardından toplanmaktadır. Çünkü bu kurultaya giden süreçte ortaya çıkan temel görüş, başarısızlıkla hesaplaşma, tepeden tırnağa yenilenmek olmamıştır. Öne çıkan görüş, sorunun Genel Başkanının etrafında olduğu, dolayısıyla değiştirilmesi gerekenlerin bu kadrolar olduğu görüşüdür. Kurultayımız için bu görüş etrafında bir beklenti oluşturulmuştur. Bu beklentiyi oluşturanlara göre CHP'de başarısızlıklardan sorumlu olan örgütlerdir, Genel Başkan dışında bütün parti yöneticilerdir. Bir benzetmeyle anlatacak olursak lokomotif sağlam, arkasındaki vagonlar arızalıdır, çürüktür. Kullanım süreleri bitmiştir. Oysa gerçek tam tersidir. Çünkü bu yönetimlerin oluşmasının, kadroların tek seçicisi doğrudan partinin genel başkanıdır. Seçici olarak genel başkanın hatalı olmadığını ama seçtiklerinin hatalı olduğunu söyleyip değiştirilmesinin talep edilmesi CHP'ye böylesi bir süreçte hiçbir katkı sağlamadığı gibi partide onarılmaz başka yaralar açacak bir tavırdır."

-"Hızlandırılan kongreler nedeniyle temsil edilemediler"

Özellikle çeşitli il ve ilçelerde yapılan kongrelerde tanık olunan durumların kendilerine bunu şimdiden düşündürdüğünü ifade eden İnce, Bolu ve Bartın merkez ilçe, Kayseri Bünyan, Tekirdağ Çorlu, Çerkezköy, Süleymanpaşa, Giresun Bulancak gibi ilçe örgütlerinin hızlandırılmış kongre süreci nedeniyle il kongrelerinde temsil edilemediğini aktardı.

Türkiye'nin en büyük mahallelerinden biri olan İçerenköy Mahallesi delege seçimlerinin de bu hızlandırılmış kongre sürecine kurban gittiğini öne süren İnce, "Böyle bir tavrın doğal sonucu mevcut kadrolar açısından temel hedefimiz olan seçimleri kazanmak değil Kurultayları kazanmak olmuştur" ifadesini kullandı.

"CHP kötü yönetiliyor"

"Acı gerçek Cumhuriyet Halk Partisinin kötü yönetildiği, temel politikalarının ve ilkelerinin büyük yaralar aldığıdır" değerlendirmesinde bulunan İnce, CHP'nin kendisine destek veren 12 milyon insanda ve toplumun tümünde umut olamadığını belirtti.

Bunu tersine çevirecek gelişmelerin yerine her gün bu umutsuzluğu, güvensizliği besleyecek gelişmeler olduğuna işaret eden İnce, bunun son günlerdeki somut örneklerinden birinin, basına da yansıyan, CHP'li bir milletvekilinin odasındaki Atatürk resmini indirdiği olay olduğunu anımsattı.

Böylesi bir olay karşısında CHP yönetiminin, olayı açıklığa kavuşturma, sorumlusundan hesap sorma yerine üzerini örtmeyi, unutulmaya bırakmayı tercih ettiğinin altını çizen İnce, konunun duyulmasından sorumlu milletvekilinin çağrılıp "Nedir bu durum" denilemediğini vurguladı.

Benzer bir tutumun bir başka örneğinin de Diyanet İşleri Başkanlığının "Alevilerle evlenilmez" fetvası karşısında izlendiğini iddia eden İnce, "Diyanet İşleri Başkanlığı, anayasal bir kurum, bir inancın, bir mezhebin kurumu olmadığı gibi Osmanlının şeyhülislamlık makamı da değildir. Diyanet İşleri Başkanlığının yasal durumu bu iken parti olarak bu mezhepçi, toplumsal barışımıza karşı bu akıl dışı yaklaşıma gerekli tepki verilememiştir" açıklamasında bulundu.

"Bu anlayışı değiştirmek için aday olmuştum"

Kendisinin bir önceki olağanüstü kurultayda bu anlayışı değiştirmek için aday olduğunu bildiren İnce, bu konuda ortaya koyduğu iddiasının da arkasında durduğunu kaydetti.

İnce, şu ifadeleri kullandı:

"Ancak yukarıda da açıkladığım gibi bu kurultayın, kongre süreçlerinin ortaya çıkardığı tablo gereği yeniden genel başkanlığa, basında yazılan görevlerin hiçbirine aday olmayacağımın kamuoyumuz tarafından bilinmesini isterim. Aday olmam durumunda partideki mevcut yapının demokrasicilik oyununa meşruiyet kazandıracağımı, yanlışlara, olumsuzluklara tersinden katkı sağlama durumunda kalacağımı gördüğümden, aday olmamın doğru olmayacağını görmüş bulunmaktayım.

Dileğim, bütün söylediklerimde şahsımın yanılmış olmasıdır. Son olarak yapılacak olağan kurultayımızda parti içi demokrasiyi gerçekleştirmek ve partideki korku imparatorluğunu ortadan kaldırmak iddiasıyla gelmiş bir yönetimin Parti Meclisi seçimlerinde 'blok liste' yöntemine başvuracağını düşünmüyorum."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'nin 35. Olağan Kurultayı'na Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement