CHP'nin "Cumhuriyet ve Demokrasi" Mitingi - Son Dakika
Politika

CHP'nin "Cumhuriyet ve Demokrasi" Mitingi

CHP\'nin "Cumhuriyet ve Demokrasi" Mitingi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin "Silahlı Kuvvetler içinde yuvalanmış bir grup bir darbe girişiminde bulundu.

04.08.2016 21:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin "Silahlı Kuvvetler içinde yuvalanmış bir grup bir darbe girişiminde bulundu. İlk tespiti yapmamız gerekiyor. Bu darbe kime yapıldı, bu darbe Cumhuriyetimize ve demokrasimize yapıldı. Bu darbe girişimi, demokratik parlamenter sistemimize karşı yapıldı, demokratik, laik, sosyal hukuk devletimize karşı yapıldı. Cumhuriyet tarihimizin en kanlı darbe girişimidir bu darbe girişimi." dedi.

Kılıçdaroğlu, partisince Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen "Cumhuriyet ve Demokrasi" mitinginde yaptığı konuşmaya "Merhaba İzmir, merhaba Türkiye bütün inancım ve bütün güvencem sizsiniz bu ülkenin yiğit, güzel insanları koşarak geldiniz, gülerek geldiniz omuz omuza geldiniz. Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırmak için geldiniz hepinize yürekten sevgilerimi saygılarımı sunuyorum sağ olun var olun diyorum." sözleriyle başladı.

İzmir Marşı'ndaki gibi İzmir'in dağlarında, yaylalarında çiçek açtığını ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, "İzmir'in her yerinde çiçekler açıyor. Meydanlarında da çiçekler açıyor. Bugün Gündoğdu Meydanı'nda her birimizin kalbinde bir demet çiçek var. Cumhuriyet ve demokrasi için." dedi.

İzmir milletvekili olmaktan onur duyduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, düşmana ilk kurşunun atıldığı, düşmanın denize döküldüğü ve kurtuluştan kuruluşa kadar Cumhuriyet tarihine tanıklık eden kentte yaşamanın, İzmirli olmanın bir ayrıcalık olduğunu ifade etti.

İzmir'i "İzmir Cumhuriyet'tir, İzmir demokrattır, İzmir laiktir, emektir, alın teridir ve İzmir Türkiye'nin en kucaklayıcı kentidir." sözleri ile niteleyen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin en güzel, sakin kentlerinden biri olan İzmir'in yeri geldiğinde "ya istiklal ya ölüm" dediğini kaydetti.

15 Temmuz darbe girişimi

Türkiye için 15 Temmuz 2016 tarihinin büyük önem taşıdığın söyleyen Kılıçdaroğlu, "Silahlı Kuvvetler içinde yuvalanmış bir grup bir darbe girişiminde bulundu. İlk tespiti yapmamız gerekiyor. Bu darbe kime yapıldı, bu darbe Cumhuriyetimize ve demokrasimize yapıldı. Bu darbe girişimi, demokratik parlamenter sistemimize karşı yapıldı, demokratik, laik, sosyal hukuk devletimize karşı yapıldı. Cumhuriyet tarihimizin en kanlı darbe girişimidir bu darbe girişimi." ifadelerini kullandı.

Darbe girişimini İstanbul'da havaalanına inerken öğrendiğini de aktaran Kılıçdaroğlu, "Arkadaşlarıma şu talimatı verdim 'derhal Meclise gidiniz, Mecliste çalışınız, darbeyi püskürtmek için her türlü çabayı gösteriniz'. Arkadaşlarımız Parlamentoya gittiler, top sesleri arasında kurşunlar yağarken TBMM sabaha kadar çalışmasını sürdürdü. Milletvekillerimiz Parlamentoyu asla terk etmedi. Çünkü bu Meclis, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurduğu Gazi Meclistir. Bu Meclis, Mustafa Kemal'in Meclisidir. Top da tüfek de çalışmaz buraya." diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti temellerinin salonlarda değil, cephelerde atıldığını, bu nedenle TBMM'ye Gazi Meclis ünvanı verildiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, 22 Temmuz 1921'de Polatlı'dan Ankara'ya top sesleri gelirken Meclisin Kayseri'ye taşınmasının tartışıldığını ancak Milletvekili Diyap Ağa'nın "Biz buraya kaçmaya değil, dövüşerek ölmeye geldik." dediğini hatırlattı.

Kılıçdaroğlu, Diyap Ağa'nın anısını yaşattıklarını ifade ederek, "Bugün Gündoğdu Meydanı'nda yüz binlerce Diyap Ağa var. Çünkü Cumhuriyet kolay kurulmadı, acıyla, gözyaşıyla kurduk Cumhuriyeti. Gazimizle, şehidimizle kurduk. Kanımız var, canımız var temmellerinde. O nedenle ordunun içinde yuvalanan bir grup Çumhuriyet'e ve demokrasiye kast edecek, ilk duyduğumuz andan itibaren karşı çıktık. Her türlü darbe ve diktaya karşı çıkmaya da devam edeceğiz." dedi.

"Osmanlı heveslileri"ne de seslenmek istediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, Osmanlı'da vatandaşlığın olmadığını, herkesin padişahın kulu olduğunu, kimsenin düşüncesini açıklayamadığını, ancak cumhuriyetin "Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan her yurttaş özgür vatanın özgür yurttaşlarıdır" dediğini ve bu anlayışla yola çıkıldığını söyledi.

"Kışlaya siyaseti sokarsanız darbelere zemin hazırlarsınız"

Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz Cumhuriyet'in ayarlarıyla oynamak yerine, kurucu değerlerini güçlendirmek, bunun mücadelesini vermek zorundayız. O nedenle bu darbe demokratik, laik, sosyal hukuk devletine yapılmış bir darbedir. Bu darbe parlamenter sisteme karşı yapılmış bir darbedir. O nedenle biz kimden, nereden gelirse gelsin, tüm darbelere, tüm dikta anlayışlarına karşı çıkıyoruz, çıkmayı da sürdüreceğiz.

Darbe girişiminden sonra bir gerçek ortaya çıkmıştır. Laikliğin, seküler sistemin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Çünkü laiklik, din ve vicdan özgürlüğüne, inanca, insana saygı demektir. Laiklik bizi bir arada tutan çimentodur. İnançlarımız farklı olabilir ama biz bir arada, bayrağımızın altında, kendi vatanımızda özgürce yaşayabiliyorsak laiklik sayesindedir. Bu nedenle laiklikle oynamak, dini siyasete alet etmek, kışlaya siyaseti sokmak kabul edebileceğimiz bir uygulama değil. Kışlaya, camiye, adliyeye siyasetin girmesini asla kabul etmiyoruz. Camiye siyaseti sokarsanız vatandaşı ayırırsınız, adliyeye siyaseti sokarsanız adaleti bölersiniz, kışlaya siyaseti sokarsanız darbelere zemin hazırlarsınız.

Devlette liyakat esası olacaksa bilimsel eğitim olması lazım. Yani aklın kullanılması lazım. Aksi halde körü körüne sadakat darbeye zemin hazırlar. Düşünün, profesörü, hakimi var, kaymakamı var, generali var ama bir kişiye itaat ediyorlar, bir kişiden talimat alıyorlar. Onlar akıllarını kiraya vermiş kişilerdir. Oysa biz diyoruz ki Tanrı'nın bize verdiği en güzel şey akıldır ve biz aklımızı kullanmak zorundayız. Bu inancımızın da zorunlu kıldığı bir kuraldır. Bakara suresinin 44. ayetinde 'Aklınızı kullanmıyor musunuz?' der Yüce Yaradan. Aklımızı kullanacağız, bilimsel eğitimden yana olacağız. Elin oğlu uzaya araç gönderiyor, biz darbeyi konuşuyoruz. Bizden de bilim insanları çıkmalı. Biz de laik, bilimsel eğitimden yana tavır koymalıyız. Körü körüne bir insana sadakat olmaz. Sadakatın yolu, hukuka sadakattir, cumhuriyete sadakattir. Eğer bunu yapabilirsek Türkiye'yi darbelerden arındırmış oluruz."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'nin 'Cumhuriyet ve Demokrasi' Mitingi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya Karapınar'da Seçim Güvenliği ve Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
    16:03 Konya Karapınar'da Seçim Güvenliği ve Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

    Karapınar Kaymakamı Şenol Öztürk, 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 'Seçim Güvenliği ve Bilgilendirme Toplantısı' düzenledi. İlçede 128 sandıkta 36 bin 689 seçmen oy kullanacak ve seçim günü 90 emniyet, 40 jandarma personeli görev yapacak. Kaymakam Öztürk, Karapınarlıların özgürce oy kullanabilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
    16:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki temmuz ayında yılın ilk 6 ayındaki enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracaklarını söyledi. Ayrıca, küçük esnafın prim gün sayısında yaşadığı adaletsizliği giderecek adımlar atacaklarını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin en büyük muhalefet partisinin içine düştüğü tutarsızlık ve kirlenmişlik halinin utanç verici olduğunu ifade etti.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan Tekkeköy'de ziyaretlerde bulundu
    16:00 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan Tekkeköy'de ziyaretlerde bulundu

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Tekkeköy ilçesinde Kutlukent Seçim Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret etti. Karaaslan, esnaf ziyareti ve Asarağaç Yaşam Merkezi'ni de ziyaret ederek mahalleleri önemsediklerini belirtti. Tekkeköy'de aday gösterilen Mustafa Candal ve Büyükşehir Belediyesi adayı Halit Doğan'a destek çağrısı yaptı. AK Parti Tekkeköy İlçe Başkanı Hayri Ağırlar da programa katıldı.

  • Recep Tayyip Erdoğan'a Bursa morali
    16:00 Recep Tayyip Erdoğan'a Bursa morali

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar günkü seçim öncesi Bursa'da binlerce Bursalı tarafından karşılandı. Atatürk Caddesi'nden başlayarak Setbaşı ve Yeşil'e kadar yürüyen kalabalık, Erdoğan'ın otobüsüne karanfil attı. Erdoğan da çocuklara oyuncak dağıttı. Gökdere mitinginde 90 bin kişiye hitap eden Erdoğan, öncesinde otobüsle şehir turu attı ve Bursa'da moral buldu.

  • Afyonkarahisar'da Milli İrade Platformu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyecek
    15:58 Afyonkarahisar'da Milli İrade Platformu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyecek

    Afyonkarahisar'da Milli İrade Platformu Başkanı Ali Zengin, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yol arkadaşlarını destekleyeceklerini açıkladı. Zengin, ülkenin istikrarlı bir şekilde yönetildiğini ve büyüdüğünü belirterek, Milli İrade Platformu olarak Afyonkarahisar'da istikrar, özgürlük, güven, huzur ve ilerlemeden yana iradelerini sandığa yansıtacaklarını ifade etti.

  • Bakan Özhaseki:
    15:58 Bakan Özhaseki: "Yapmamız gereken afetlere karşı dirençli şehirler oluşturmak"

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem gibi afetlere karşı dirençli şehirler oluşturmanın önemine değindi. Özhaseki, kentsel dönüşümün gerekliliğini vurgulayarak, şehirlerin geleceğinin ayrılık olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak, afetlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

  • Hatay'da Vali Mustafa Masatlı Başkanlığında Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    15:57 Hatay'da Vali Mustafa Masatlı Başkanlığında Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Hatay'da Vali Mustafa Masatlı başkanlığında gerçekleştirilen seçim güvenliği toplantısında, güvenlik, seçim süreci ve oyların sayımı konularında alınacak tedbirler ele alındı. Toplantıda, il genelinde asayiş, güvenlik ve diğer alanlarda alınan önlemler ve atılması gereken adımlar görüşüldü.

  • Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su Başkanlığında Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı Düzenlendi
    15:55 Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su Başkanlığında Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı Düzenlendi

    31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su başkanlığında Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı düzenlendi. Toplantıda seçim sürecinin kentte huzur ve güven ortamı içerisinde tamamlanması için alınması gereken tedbirler ele alındı.

  • Özgür Özel:
    15:54 Özgür Özel: "Yerlikaya, Soylu Gibi Makamın Ağırlığını Taşıyamayacak İşler Yapmıyordu. Bu Yaptıkları O İmajına Çok Ters"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en müstesna, en mahrem kurumunun yıllarca başında olmuş kişi gidiyor, uzman doktor Halil Nacar'a destek istiyor. Devlete yazık, kuruma yazık. Siyaseti bu hale getirmemek lazım. Adaya, hatta Ömer Çelik'e de yazık. Sen partinin sözcüsü olacaksın, ilin yıllarca milletvekilliğini yapmış olacaksın, ilinde bir tane belediye başkan adayın var. Ona sen yetemeyeceksin de Hakan Fidan'ı getireceksin. Süleyman Soylu son derece partizan, sürekli polemiklere giren bir kişiydi ve bu çok ayıplanacak bir durumdu. Onun yerine Ali Yerlikaya gelmiş, farklı bir profil çizmişti. Elbette AK Parti'liydi. Elbette birçok yaptığını eleştirdim ama Soylu gibi o makamın ağırlığını taşıyamayacak işler yapmıyordu. Bu yaptıkları, o imajına çok ters.” dedi.

  • Murat Kurum: İstanbullular 31 Mart'ta gereken cevabı verecek
    15:53 Murat Kurum: İstanbullular 31 Mart'ta gereken cevabı verecek

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İstanbulluların 31 Mart'ta gereken cevabı vereceğini söyledi. Kurum, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun villasına ilişkin sorulara cevap verirken, dürüstlük ve adalet vurgusu yaptı. Ayrıca, terörün kırmızı çizgi olduğunu belirten Kurum, İstanbul'un tüm etnik kökenlerine ve inançlarına hizmet edeceklerini ifade etti.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Bektaş-ı Veli Cem Evi'ni Ziyaret Etti
    15:51 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Bektaş-ı Veli Cem Evi'ni Ziyaret Etti

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Hacı Bektaş-ı Veli Cem Evi'ni ziyaret ederek, birliğin, beraberliğin ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergilemeye devam ediyor.


Advertisement