CHP Resmen Açıkladı: Meclis Başkanı Adayı Deniz Baykal - Son Dakika
Güncel

CHP Resmen Açıkladı: Meclis Başkanı Adayı Deniz Baykal

CHP'nin Meclis Başkanı adayı Deniz Baykal oldu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Baykal'ı Meclis'teki makamında ziyaret edecek.

24.06.2015 11:40  Güncelleme: 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP'nin Meclis Başkanlığı adayının, eski genel başkan ve Antalya milletvekili Deniz Baykal olacağı konuşuluyordu. CHP bugün nihai kararını verdi ve adayın Baykal olduğunu resmen açıkladı.

KILIÇDAROĞLU, BAYKAL'A GİTTİ

CHP MYK, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda, CHP'nin Meclis Başkanlığına aday göstereceği isimler ele alındı. MYK'nın Deniz Baykal isminde hemfikir olduğu belirtilirken, Genel Başkan Kılıçdaroğlu da bu teklifi Baykal'a sunmak üzere TBMM'deki makamına gitti.

Baykal, Kılıçdaroğlu'nu kapıda karşıladı. Yaklaşık 30 dakika süren görüşmede Kılıçdaroğlu, Baykal'a Meclis Başkanlığı adaylığını bildirdi.

KILIÇDAROĞLU: ARKADAŞLARIMIZ İSTEDİ, RİCADA BULUNDUM

Görüşme sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu, ''Umarım Baykal'ın geçici başkanlığı kalıcı hale gelir. Milletvekili arkadaşlarımız Baykal'ın Meclis Başkanlığı'na aday olmasını istiyor, ben de bu konuda kendisinden ricada bulundum. Baykal, Meclis Başkanlığı adaylığımızı kabul etti'' dedi.

"KOALİSYONLA ALAKASI YOK"

Kılıçdaroğlu, "Sayın Baykal demokrasiye bağlı, kurallara inanan, Cumhuriyetin değerlerine önem veren, Türkiye bağlılığını herkesin bildiği isim. Umarız bu geçici görev sürekli hale dönüşmüş olur. Milletvekili arkadaşlarım da sayın Baykal'ın Meclis Başkanı olarak aday olmasını istiyorlar. Kendisinden bu konuda ricada bulundum. Umarım Türkiye için hayırlı olur." diye konuştu.

Baykal'ın adaylığının koalisyon ortaklığıyla bir ilgisinin olup olmadığına ilişkin bir soruya Kılıçdaroğlu, "Bunun koalisyonla alakası yok." karşılığını verdi.

"YÜKSEK SORUMLULUK İSTEYEN BİR GÖREV"

"Geçici Genel Başkanlık. Bunu ikinci kere yapıyorum. 20 yıl başkanlık yapan bir insanın Meclis Başkanlığı'na dilini alıştırması kolay olmuyor. Herkesin bunu anlayışla karşılamasını rica ediyorum." diyen Baykal, şöyle devam etti:

"Sayın Genel Başkan'ın geçici Meclis Başkanlığı'nı sürekli hale dönüştürme konusunda yaptığı öneriyi, değerlendirmeyi büyük bir kıvançla dinledim. Kendisine ve partime teşekkür ediyorum. Elbette ben kendini Türkiye'ye ilkelerim ve inançlarım doğrultusunda hizmet etmekle hükümlü sayıyorum. Gücüm yettiğince her noktada inandığım ilkeler ve değerlere yönelik olarak çalışmak boynumun borcudur. Bu konuda görev talep edildiği zaman imkanlarım ölçüsünde değerlendirmek isterim. Meclis Başkanlığı da en onurlu, yüksek sorumluluk gerektiren bir görev merciimiz. Bu konuda kıvanç duydum. Şimdi Meclisin geçici başkanıyım. Ben bu başkanlık dönemini tarafsızlık içinde sürdürmek durumundayım. Adaylık önerilerini değerlendirirken, bir yandan yürütmek durumunda olduğum görevin tarafsız, eşit davranma sorumluluğunu unutmuyorum. Cumhuriyet Halk Partisi Grup toplantısı yapılacak, ben bu toplantıya katılmayacağım."

"UZLAŞIP BİRBİRİMİZİ İKNA EDECEĞİZ"

Başvurunun ne zaman yapılacağına dair bir soruya da Baykal, o tarihin süreci içinde yapılacağını söyledi. Partilere destek ziyareti yapıp yapmayacağına ilişkin bir soruya ise Baykal, "Aday haline dönüşürsem, bu adaylığı değerlendirecek tüm kişilere, kurumlara anlayışımı aktarmaya, onların sorularına cevap vermeye, onlarla işbirliğine girmeye önem vereceğim, bu doğrultuda davranacağım. Bu yeni dönemin karakteri bu. 'Dediğim dedik' önemi yok. Uzlaşacağız, birbirimizi ikna edeceğiz. Bundan sonraki aşamalarda partilerimiz böyle bir işbirliği ihtiyacını yerine getirecektir." karşılığını verdi.

"BİRİKİMİ BAYKAL'I ÖNE ÇIKARDI"

Daha sonra tekrar söz alan Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanı için Parlamento'ya ve Parlamenter sisteme inanmak gerektiğini vurguladı. "Meclis Başkanlığı için birikim gerekiyor, politik deneyim gerekiyor, Tarafsızlık gerekiyor." diyen Baykal, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak bunların hepsini düşündük. Gerçekten de az önce sayın Baykal konumunu açıklarken bile geçici başkan olmasına rağmen CHP'nin Grup toplantılarına katılmayacağını, bu süre içinde tarafsızlığını koruyacağını özellikle belirtti. Bizim de arzu ettiğimiz budur. Makama seçilecektir, ama seçildikten sonra tarafsızlığını koruyacaktır, Parlamento'nun itibarını, saygınlığını koruyacaktır. Parlamento'nun sağlıklı çalışmasını arzu edecektir, devlet sistemi içinde yerini, konumunu bilecektir. Biz bu ayrıntıları düşündük. Birikim olarak sayın Baykal'ın öne çıktığını hepimiz görüyoruz. Sayın Baykal lütfedip bizim teklifimizi kabul etti. Kendisini aday göstereceğiz. Diğer siyasal partilerde aynı olgunluğu gösterirler. Her partinin adayı olacaktır. Ortak aklın galip gelmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ 30 HAZİRAN'DA

TBMM Başkanı seçim turları, 30 Haziran Salı ve 1 Temmuz Çarşamba günlerinde yapılacak. Başkanlık seçiminin 1. ve 2. turu 30 Haziran günü, 3. ve 4. turu ise 1 Temmuz günü yapılacak. Adaylık başvurusu ise, 27 Haziran Cumartesi günü saat 24.00'da sona erecek.

BAŞKAN NASIL SEÇİLECEK?

Meclis Başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367) ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilecek.

TBMM Başkanı seçimine ilişkin takvimin yer aldığı Danışma Kurulu kararı, ant içme töreninin ardından, TBMM Genel Kurulu'nda okunacak.


CHP Resmen Açıkladı: Meclis Başkanı Adayı Deniz Baykal

Son Dakika Güncel CHP Resmen Açıkladı: Meclis Başkanı Adayı Deniz Baykal - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (37)

  • Rahm: Bence baykala yakışır...hdp den fırat ta olabilir.. 13 7 Yanıtla
  • ist: 100 yıl geçse chp ikdidar olamaz..hayalle yaşamayın chp 11 8 Yanıtla
  • ramazan uzunoglu: harika olur 14 4 Yanıtla
  • Cumhur: Yakışır güzel insan a 12 4 Yanıtla
  • 34 p@sh@lı 34: yauv ne yüzsüz 1 insanmışsın DENİZ BAYKAL attan inip eşşeğe binmişsin yaşın olmuş kaç hala siyaset yapmaya çalışıyorsun senin yaşındakiler huzurevinde 6 10 Yanıtla
  • TURAN: SOLDAN ADAM ÇIKMAZ..... 5 9 Yanıtla
  • vatandas: yakisir akp ve mhp mutlaka destek vermeliler 11 2 Yanıtla
  • MİLLİYETÇİ: KEMAL NEDEN ÇARK ETTİN BAYKALI ADAY GÖSTERDİN.YERİME GEÇERDİYE KORKTUGUN İÇİN.SEN KİM BAYKAL KİM BAYKALIN ELİNE SU DÖKEMEZSİN. 6 6 Yanıtla
  • istanbul: en yakışanı da deniz baykal kesinlikle olsun 8 3 Yanıtla
  • pasam aklı: ey chplıler sızce denız Baykal kılıctar oğlundan daha gururlu onurlu degıl mı chp lıler ve mıllete yalan söyleyen adam dam ne hayır gelır ben yüzde 25 altına düşersen ıstıfa edecem dedı bunun derde hala koltuk ta bıraz duşunun chp kardeslerım 4 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement