CHP Seçim Bildirgesi Toplantısı (2) - Son Dakika
Politika

CHP Seçim Bildirgesi Toplantısı (2)

CHP'nin seçim bildirgesinde, 31 Mart 2015'e kadar, bankacılık sisteminde sorunlu hale gelen kredi kartı ve bireysel kredilerin faiz borçlarının en az yüzde 80'inin silineceği, kalan borçların ise yeniden yapılandırılarak 5 yıla yayılacağı açıklandı.

19.04.2015 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP'nin seçim bildirgesinde, 31 Mart 2015'e kadar, bankacılık sisteminde sorunlu hale gelen kredi kartı ve bireysel kredilerin faiz borçlarının en az yüzde 80'inin silineceği, kalan borçların ise yeniden yapılandırılarak 5 yıla yayılacağı açıklandı.

CHP, ATO Congresium'da düzenlenen toplantı ile seçim bildirgesini açıkladı.

Bildirgede, "İstihdam yaratan, kapsayıcı ekonomi" başlığında, ekonomi alanında yapılacaklar aktarıldı.

Üretim verimliliğini artırarak, yıllık ortalama büyüme hızını yüzde 6'ya çıkaracağı iddia edilen bildirgede, insani gelişmişlik endeksinde Türkiye'yi ilk 20'ye taşıyacağı bildirildi.

Üreten bir ekonomiyi ayağa kaldırarak, yılda en az 1 milyon kişiye istihdam imkanı sağlayacağı savunulan bildirgede, işsizliğin yüzde 5'in altına indirilmesi sözü verildi. Bildirgede, kalifiye ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere 800 bin işsizin, "Meslek Edindirme ve Dönüştürme Eğitimi"ne tabi tutularak işe yerleştirileceği kaydedildi.

Enflasyonu yüzde 4'ün altına düşürme vaadinde bulunan CHP bildirgesinde, Ekonomik Sosyal Konsey'in düzenli toplanacağı belirtildi.

Merkez Bankası'nın keyfi müdahalelerden bağımsız hale getirileceğini açıklayan CHP, finansal istikrarın sağlanması görevini ise BDDK ve TMSF'ye vereceği aktarıldı.

KOBİ'lere, ödedikleri vergi ve sigorta primi tutarında faizsiz işletme kredisi sözü verilen CHP bildirgesinde, Kredi Garanti Fonunun kullanımının etkinleştirilerek, sermaye artırımı sağlanacağını ifade edildi.

Kalkınma Bankası'nı Devlet Yatırım Bankası'na dönüştüreceğini açıklayan CHP, kuracağı Teknobank ile de teknoloji gelişme bölgelerinin etkinliğinin artırılacağı vurgulandı.

KOSGEB'in proje özelindeki desteklerini artıracağını açıklayan CHP, esnafa da ödedikleri yıllık vergi ve sigorta primi tutarında faizsiz kredi kullandıracağını bildirdi.

CHP, Nükleer teknolojiye kategorik olarak karşı değil

Enerjide yerli kaynaklara öncelik veren, insan odaklı ve sürdürülebilirliği önceleyen bir politika benimseyeceğini açıklayan CHP, nükleer teknolojiye kategorik olarak karşı olmamakla birlikte, riskli santrallerin kısa vadede ülkede kurulmasına ise izin vermeyeceklerini kaydetti.

Akkuyu Nükleer Santrali anlaşmasını yerel ve uluslararası hukuk çerçevesinde yeniden gözden geçireceğine yer verilen bildirgede, santrale ilişkin "Ülkemizin enerji bağımlılığını artıracağı ve güvenliği şüpheli olduğu için, hukuk çerçevesinde mümkün olursa, iptal edeceğiz" değerlendirmesi yapıldı.

CHP, 4 kişilik yoksul bir aile için aylık 230 kilovat saat elektriği ücretsiz sağlayacağını da açıkladı.

-13 yıllık zorunlu eğitim-

Kız çocuklarının örgün eğitim içinde kalmasını sağlamayı amaçlayan CHP, bildirgesinde okul öncesi eğitim dahil olmak üzere 13 yıllık zorunlu eğitimi eşit koşullarda sağlayacağını vurguladı. CHP, okul öncesi eğitimin zorunlu olmasının yanında, ücretsiz olacağı vaadinde de bulundu.

CHP'nin engelliler için vaatlerinde ilk sırayı, muhtaç engellilere yoksulluk durumu aranmadan bakım hizmeti verilmesi aldı. Bildirgede, Aile Sigortası Programı kapsamındaki engellilere, yüzde 40 engellilik düzeyi için 400, yüzde 60 engellilik düzeyi için de 600 lira "yaşam aylığı" bağlanması taahhüt edildi. Engelli bakım aylığı alarak yakınlarına evde bakım hizmeti verenler ise sigortalı yapılacak, özel beslenme ihtiyacı olan engellilerin beslenmeleri ise ücretsiz karşılanacak.

Bildirgede, kamuda ve özel sektörde engelliler için boş kadroları doldurma sözü veren CHP, 50 bin engelliyi istihdam etme sözü verdi.

Okullarda ücretsiz öğle yemeği-

CHP, aile sigortası programı ile yoksul çocukların sağlık, beslenme, kreş ve eğitim başta olmak üzere tüm gereksinimlerini karşılama vaadinde bulundu. Yoksul çocuklara nakit desteği ve okullarda ücretsiz öğle yemeğinin yanı sıra bildirgede, doğan her yoksul çocuğa, mama ve bebek bezi de dahil olmak üzere ilk 6 aylık tüm hijyenik ihtiyaçlarını sağlayan "bebek sandığı" verileceği açıklandı. CHP ayrıca ailedeki hamile kadın için 240 TL "gebelik desteği" vereceğini de ilan etti.

Türkiye genelinde 15 bin "Aile Merkezi" kuracağı vaadine yer verilen bildirgede, istihdam edilecek 45 bin uzman ile sağlık ve bakım, rehberlik ve psikolojik destek, oyun ve kültür sanat hizmetleri sunacağını bildirildi.

Aile sigortası programı-

CHP'nin, daha önceki seçim vaatleri arasında yer alan "Aile Sigortası Programı" bu seçim bildirgesinde de yer aldı. Projeyle güvencesiz ve yoksul vatandaş kalmayacağı iddia edilen CHP bildirgesinde, hiçbir hanenin gelirinin 720 liranın altına düşmeyeceği öne sürüldü.

Bildirgede, 16,7 milyon kişi ve 3,75 milyon haneye sosyal destek sağlama sözü verilerek, 5 milyon vatandaşın da sosyal yardım kapsamına alınacağı açıklandı. 9,6 milyon kişiye ilk kez düzenli nakit desteği vereceğini taahhüt eden CHP, hanelere 360 liraya kadar kira ve fatura desteği, yoksul yetişkinlere 240 lira "yurttaşlık desteği", kadın istihdamını desteklemek için 400 lira kreş desteği, yaşlılara 3 ayda bir 900 lira yaşlılık desteği, gençlere de 360 lira askerlik desteği sağlanacağını iddia etti.

- Emekliye 2 maaş ikramiye-

Emeklilere, Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş ikramiye verileceği öne sürülen bildirgede, çalışanların maaşları ile emekli aylıkları arasındaki uçurumun kapatılacağını, emeklilerin, milli gelir artışından refah payı almasını sağlayacaklarını, banka promosyonlarından emeklilerin de yararlanacağını, emeklilerin ilaç, muayene fark ücretlerinin de kaldırılacağı sözü verildi.

Kamu personeli atamalarında etik değerler ve mesleki liyakati esas alınacağı kaydedilen bildirgede, üst düzey atamalar dışındaki tüm kamu görevlerine girişin merkezi sınavla yapılacağı açıklandı.

-Sekreterya ve ofis desteği-

Bildirgede, sivil toplum kuruluşlarının özerkliklerinin güvence altına alınacağı, ihtiyaç duyan sivil toplum kuruluşlarına kira desteği verileceği, yeni kurulan STK'lara da ofis, sekreterya gibi alt yapı desteği sunulacağı ilan edilerek, yerel yönetimlerin "Sivil toplum merkezleri" kurmalarını teşvik edileceği ve sivil toplum eğitiminin okul müfredatına ekleneceği belirtildi.

CHP'nin gençlere yönelik vaatleri arasında ise üniversite öğrencilerine karşılıksız eğitim bursu verilmesi,  harçların kaldırılması ile aile sigortası kapsamında, üniversiteyi kazanamayan yoksul gençlere de 240 lira üniversiteye hazırlık desteği verilmesi yer aldı.

Eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalan genç kızlar için telafi ve uzaktan eğitim modeli geliştiren CHP, yurt sorununu bir yıl içinde çözeceğini ve yoksul üniversite öğrencileri için kenti içi ulaşımı ücretsiz hale getireceğini vaat etti. Bildirgede, askerlik süresinin kısaltılması sözü de verildi.

Bildirgede, YÖK'ün kalkacağı ve öğrencilerin üniversite yönetimine katılacağı ifade edilerek, atama bekleyen öğretmenlerin sorununun da çözüleceği dile getirildi.

Taşeronu bitirme sözü-

CHP seçim bildirgesinde, "modern kölelik" olarak tanımladığı taşeron sistemini bitirme sözü vermenin yanı sıra tüm kamu çalışanlarının grevli toplu sözleşme hakkına kavuşacağı bildirildi. Bildirgede, haftalık çalışma süresinin ise ücrette bir azalma olmaksızın 40 saate ineceği vaadinde bulunuldu.

Çiftçinin üretimde kullanacağı mazotu iki liraya verme sözü de verilen bildirgede, belediyelerdeki taşeron işçilere kadro sözü ve asgari ücretten gelir vergisinin kaldırılacağı iddia edildi. Asgari ücretin bin 500 TL olarak açıklandığı bildirgede, asgari ücretin her yıl, enflasyon farkı ve ekonomik iyileşmeye bağlı olarak artırılacağı kaydedildi.

-Kredi faiz borçlarının en az yüzde 80'i silinecek-

Bildirgede, 31 Mart 2015 tarihine kadar, bankacılık sisteminde sorunlu hale gelen kredi kartı ve bireysel kredilerin faiz borçlarının en az yüzde 80'inin silineceği, kalan borçların ise yeniden yapılandırılarak 5 yıla yayılacağı açıklandı.

TOKİ'nin yapacağı sosyal konutlarda arsa ücretinin alınmayarak maliyetin yüzde 40 oranında düşürüleceği belirtilen bildirgede, "Ev sahibi olmayanlar, yaşı ve geliri ne olursa olsun, arsa maliyetsiz, peşinatsız, uzun vadeli kredi avantajıyla, aylık 277 lira taksitle ev sahibi olacak" denildi.

-Dış politika-

Bildirgede, CHP'nin iktidar olması durumunda AB ile tam üyelik sürecinin tamamlanacağı açıklanırken, başta Suriye olmak üzere Irak, İran, Mısır, ABD, Yunanistan, Rusya gibi ülkelerle ilişkilerin daha da geliştirileceği vurgulandı.

Bildirgenin sonunda, "Biz korkunun yerine umudun ülkesini kurmak için çalışan partiyiz. Biz Cumhuriyet Halk Partisiyiz" denildi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Seçim Bildirgesi Toplantısı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • ibrahim sütlüce: tamam güzel ama hiç işci ve memur maaşlarına yapılabilecek zam veya seyyenen zamlardan bahsetmemiş, seçim beyannemesinde çalışanlar unutulmuş sanki. 0 0 Yanıtla

Advertisement